ČOVEK KOJI JE PRVI NA SVETU OBORIO AVION IZ TOPA: Trstenik na današnji dan slavi podvig svog sunarodnika Rake LJutovca

S.BABOVIĆ

30. 09. 2021. u 16:57

RADOJE Raka Ljutovac(1887-1968), skromni redov iz sela Poljna kod Trstenika oborio je na današnji dan 1915.godine naprijateljski avion pucajući iz topa!Ovaj neverovatan podvig,prvi takav zabeležen na svetu, ne zaboravljaju u Rakinom rodnom kraju. Danas su predstavnici Vojske Srbije, opštine i brojni poštovaoci Ljutovčevog dela položili venac kraj biste slavnom sunarodniku.

ЧОВЕК КОЈИ ЈЕ ПРВИ НА СВЕТУ ОБОРИО АВИОН ИЗ ТОПА: Трстеник на данашњи дан слави подвиг свог сународника Раке Љутовца

Foto:S.BABOVIĆ,OU

 - Pradeda se oglušio o nređenje i pucao na svoju ruku,upotrebivši končić od koga je napravio krst,nišaneći u nebo kao pticu u letu - ispričao nam je svojevremeno Zvornimir Ljutovac, praunuk slavnog redova

 - Odajemo počast našem heroju koji je svojim podvigom pokazao kko se bori za slobodu Srbije-kaže Milena Turk,predsednica opštine Trstenik - Raka Ljutovac je pogotkom iz običnog topa oborio poslednju reč tehnologije Prvog svetskog rata,i tim činom, upisao svoje ime, ime svog sela Poljna i ime opštine Trstenik u stranice istorije. Odajemo počast našem heroju, pokazujemo koliko smo ponosni i nastojimo da generacijama koje dolaze pripovedamo o našim herojima. Naša je obaveza da negujemo sećanje na njih.

O podvigu Ljutovca koji se odigrao uz pomoć modifikovanog turskog topa,na Metinom brdu u Kragujevcu pisalo se u istorijskim,ali i vojnim udžbenicima.

 - Naši su se tada branili puškama, ali su avionske bombe uporno padale na Kragujevac i na Vojno - tehnički zavod – ispričao je svojeremenoza "Novosti" Zvonimir Ljutovac, praunuk slavnog artiljerca. - Pradeda je uzeo top, opalio i pogodio. Oglušio se o naređenje i pucao na svoju ruku, upotrebivši končić od koga je napravio krst i nišaneći u nebo kao pticu u letu.

Zajedno sa datumom obaranja "fermana" koji se uzima kao početak istorije PVO u srpskoj vojci i dan Artiljerijsko – raketne jedinice, i dostojanstveno ponašanje omalenog meštanina Poljne ušlo je u istoriju. A tiče se odavanja pošte poginulom pilotu Tom Kurt fon Šeferu i oficirskom kandidatu Oto Kiršu.Raka je na konju koji mu je dao komandat došao ispred srušenog aviona i salutorao poginulim neprijateljima.

Ubrz nakon podviga, Ljutovac je unapređen za kaplara,a na Solunskom frontu dobio je čin narednika. Odlikovan je Karađorđevom zvezdom, medaljama Albanska spomenica i Spomenica rata. Kako Ljutovac nije imao direktne potomke, iako se dva puta ženio svu svoju imovinu ostavio je najbližima.Živeo je u slozi sa braćom Mirčom i Živadinom. Posle rata bavio se trgovinom, a na mestu gde je bila njegova radnja danas je sudska zgrada.U Trsteniku je primao kraljevske i predsedničke delegacije,ali je ostao skroman.Nesebično je pomagao siromašnima i deci svog kraja.

BONUS VIDEO:

PUT KRIJE MISTERIJU: Ovo je ruta kojom se kretala nestala porodica iz Aleksinca

PUT KRIJE MISTERIJU: Ovo je ruta kojom se kretala nestala porodica iz Aleksinca

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!