BIBLIOTEKARKA S TESTEROM U RUCI: Danijela Beronja odložila diplomu u fioku i postala stolar

Z. Rajić

24. 09. 2021. u 08:38

KAD diploma ne može da obezbedi posao, preostaju snalažljivost i otkrivanje skrivenog talenta.

БИБЛИОТЕКАРКА С ТЕСТЕРОМ У РУЦИ: Данијела Бероња одложила диплому у фиоку и постала столар

Foto P. D.

To je svojim primerom pokazala Danijela Beronja iz Ratkova kod Odžaka, kojoj se nije posrećilo da radi kao bibliotekar, za šta se školovala na Pedagoškom fakultetu u Somboru, ali je zato postala uspešan proizvođač dekorativnih predmeta od drveta.

- Kad smo 2014. suprug i ja ostali bez posla u jednoj trgovinskoj radnji, rekla sam sebi:

"Daj da vidim šta mogu", jer nam je bila ugrožena egzistencija. Bilo je to vreme pred Uskrs, pa sam, oslanjajući se na internet, napravila neke dekupaž kutije i korpice i ponudila ih na prodaju kao praznične poklone. To se, začudo, lepo "zavrtelo" - opisuje Danijela početke biznisa.

Foto Z. R.

Ubrzo je prešla na izradu predmeta od drveta, a osnovni alat joj je bila ubodna testera.

Sada jedan od dvojice njenih sinova, koji se uključio u porodičnu manufakturu, raspolaže stolarskom radionicom, sa svim potrebnim mašinama. Danijela je u posao uvela i muža i snaju, ali je ostala glavni kreator.

- Iz naše radionice izlaze predmeti za kuću i daroteku, ali i mobilijari za trgovine, dečje vrtiće i restorane - kaže Danijela.

Poseban izazov za nju je oživljavanje starog nameštaja, naročito onog za koji ljudi misle da više nije ni za šta drugo osim za bacanje na smetlište.

- Restauriramo raspadnute komade nameštaja, a sredimo ih da mogu da se koriste još 50 ili sto godina - kaže Danijela.

TALENAT OD DEDE

DANIJELA kaže da se oduvek divila ljudima koji nešto stvore svojim rukama, ali nije bila svesna da i sama to može. Kad je počela da radi sa drvetom i shvatila kako uživa u tome, zaključila je da je talenat nasledila od dede, koji je bio čuveni stolar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)