SEĆANJE NA ZNAMENITU NOVOSAĐANKU: Otkrivena spomen ploča Jelici Belović Bernadžikovskoj (FOTO)

Z. GRUMIĆ

22. 09. 2021. u 19:28

POVODOM sedam ipo decenija od smrti Jelice Belović Bernadžikovske (1870-1946), koja je bila vrsni pedagog i etnograf, vredni sakupljač narodnog blaga i najbolji poznavalac ženskog narodnog tkanja i veza kod Južnih Slovena, danas je na novosadskom Uspenskom groblju, otkrivena spomen ploča.

СЕЋАЊЕ НА ЗНАМЕНИТУ НОВОСАЂАНКУ: Откривена спомен плоча Јелици Беловић Бернаџиковској (ФОТО)

Foto: Z.Grumić

Inicijativu za postavljanje spomen obeležja toj znamenitoj Novosađanki, izuzetno širokog dijapazona interesovanja i delovanja, dalo je Kolo srpskih sestara Eparhije bačke, a odluku o tome donela je Skupština grada.

- Jelica Belović Bernadžikovska mnogo je doprinela srpskoj kulturi i tradiciji a njenu veličinu i značaj prepoznalo je Kolo srpskih sestara Eparhije bačke – rekao je član Gradskog veća Dalibor Rožić, koji je zajedno sa predsednicom tog udruženja Svetlanom Prokić otkrio spomen ploču postavljenu na istočnom zidu groblja.

Foto: Z.Grumić

Svetlana Prokić i Dalibor Rožić otkrivaju spomen ploču

Rožić je dodao da je veoma važno da ostane traga o ljudima koji čine dobro i koji su svetao primer sadašnjim i budućim generacijama.

Članica Kola srpskih sestara i etnolog Muzeja grada Dušanka Marković podsetila je na to da je Jelica Belović Bernadžikovska u mnogim oblastima stvaralašta i društvenog života ostavila svoj trag.

- Delovala je u oblastima etnologije, etnografije i muzeologije. Bila je učiteljica po profesiji, a govorila je čak devet jezika i bavila se prevođenjem. Ona je jedna od prvih feministkinja na ovim prostorima, koja je posvećeno radila na emancipaciji žena – rekla je Markovićeva.

Foto: Z.Grumić

Spomen ploča Jelici Belović

Za sobom je ostavila više od 2.300 bibliografskih jedinica a poseban doprinos dala je u projektu sakupljanja podataka i informacija o ženskoj intelektualnoj eliti u srpskom narodu.

BONUS VIDEO: 

KRALjEVA ČESMA: Mesto u Lisičjem potoku zaboravljeno od javnosti čeka obnovu i uređenje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!