OZVANIČENA SARADNJA NOVOG SADA I ALEKSANDRIJE: Egipatski grad novi prijatelj i pobratim Srpske Atine

Z. G.

21. 09. 2021. u 20:46

GRADONAČELNIK Novog Sada Miloš Vučević i guverner Aleksandrije Mohamed El Šerif potpisali su danas Sporazum o saradnji između ta dva grada.

ОЗВАНИЧЕНА САРАДЊА НОВОГ САДА И АЛЕКСАНДРИЈЕ: Египатски град нови пријатељ и побратим Српске Атине

Foto: pres služba Grada

Kako je navedeno u saopštenju, saradnja sa drugim po veličini gradom u Egiptu podrazumeva razmenu iskustava u kulturno- umetničkom i istorijskom nasleđu, zaštiti i očuvanju životne sredine, obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti.

Dva grada će takođe sarađivati i u razvoju turizma, investicijama, podsticanju ekoturizma i održivoj upotrebi prirodnih resursa kao i u poljoprivredi.

- Ovo je veličanstven dan za Novi Sad. Potpisivanje Sporazuma je mnogo više od protokola, jer nije ovo samo novi grad prijatelj, to je jedan od najpoznatijih gradova u svetu. Kada kažete da vam je Aleksandrija pobratim, to otvara mnoga vrata – izjavio je Vučević posle potpisivanja tog dokumenta u novosadskoj Gradskoj kući.

On je naglasio da taj sporazum znači i potvrdu višedecenijskih odličnih odnosa Srbije i Arapske Republike Egipta.

- Nama je veoma važno da imamo što bolju saradnju sa zemljama afričkog kontinenta i arapskim državama – dodao je Vučević izrazivši zadovoljstvo time što su u delegaciji Aleksandrije i predstavnici njihove Privredne komore.

Gradonačelnik je izrazio zahvalnost i ambasadoru Egipta Amru Alguvejliju, koji je mnogo pomogao u procesu uspostavljanja saradnje sa Aleksandrijom.

Zahvalivši na gostoprimstvu, guverner El Šerif je izrazio zadovoljstvo zbog posete Srbiji i Novom Sadu.

- Ponosni smo na Sporazum koji smo potpisali, posebno što taj čin otvara prostor za nove sporazume. Zahvaljujući političkim vođstvima Srbije i Egipta, već je prisutna dobra saradnja na mnogim poljima. A cilj nam je da ekonomska saradnja bude na nivou ostvarene političke saradnje između naših država – naglasio je El Šerif.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)