SVEČANOST U NEGOTINU: Zatvoreni 55. “Mokranjčevi dani”

S.M.Jovanović

18. 09. 2021. u 19:16

KONCERTOM Gudačkog ansambla Simfonijskog orkestra Radio televizije Srbije pod upravom Bojana Suđića u Negotinu su nakon sedam festivalskih dana završeni 55. “Mokranjčevi dani” .

СВЕЧАНОСТ У НЕГОТИНУ: Затворени 55. “Мокрањчеви дани”

Foto: S.M.Jovanović

Maestro Suđić odlučio se da u završnici negotinskih muzičkih svečanosti u čast Mokranjca izvede Šostakovičevu “Kamernu simfoniju” kao i Ščedrinovu “Karmen svitu”.

-Ovaj koncert nije bio dekorativnog programa, odnosno nije bio muzikoterapija samo nego u pravom smislu muzika visokog nivoa kod nas, koja zahteva poniranje, preispitivanje, sukob sa sopstvenim smislom, životom i smrti. Reakcija je pokazala koliko Negotin i festival imaju publiku koja zaista razume visoku umetnost i meni je izuzetno drago što su prepoznali sve one ljudske, prave emocije koje smo pokušavali da prenesemo, emocije istorije civilizacije, istorije smisla i istorije ljudi - kaže dirigent i umetnički rukovodilac Hora i Simfonijskog orkestra RTS, Bojan Suđić navodeći da im je “Negotin druga kuća i da su ansambli RTS nerazdvojni od samog festivala”.

Upravo je ovaj program, istakla je dr Sonja Marinković, selektorka festivala, odraz svega „proživljenog u poslednjih godinu i po dana“, pa je i Ščedrinova „Karmen svita“ posvećena njegovoj životnoj saputnici Maji Pliceskaji, „muzika koja toliko ima duha, kreativnosti, radosti”.

POČASNICA

Svečanost zatvaranja Festivala tradicionalno je završena dodelom festivalskih priznanja sponzorima i prijateljima Festivala. Jedna od “Počasnica” pripala je i "Večernjim novostima" kao medijskom partneru jubilarnih 55. "Mokranjčevih dana".

-Hajde neka ta radost bude simbol svih naših budućih radosti i da mislimo s verom da će neki novi Festival doći u nekim biljim vremenima. Pamtimo ovaj koji je bio toliko specifičan, koji se odvijao sa toliko rizika, toliko hrabrosti. Ali, eto bili smo hrabri i želim da čestitam svima koji su taj festival izneli, muzičarima, Domu kulture „Stevan Mokranjac“, Opštini Negotin. Bilo je potrebno mnogo hrabrosti, volje, snage, a snage malo imamo. A možda smo, ustvari moćni, jer mi smo svi duhovna deca Stevana Mokranjca. Neka nam budu srećni  56. “Mokranjčevi dani -  poručila je dr Sonja Marinković.

Festival je zatvorio Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin zahvalivši se  prijateljima festivala, sponzorima i medijima na „pomoći i istrajnosti koje obezbeđuju trajnost festivala“.

-Nije bilo lako organizovati veliki broj programa, uz otkazivanja i mere koje su se morale sprovesti zbog trenutne epidemijske situacije izazvane korona virusom, ali uspeli smo. 55. Festival obeležili su uspešni nastupi umetnika koji se, čini mi se, svakim svojim pojavljivanjem, jače vezuju za rodni Mokranjčev grad. I to je nešto što nas Negotince izuzetno raduje. Hvala vam što ste dali deo sebe kako bi „Mokranjčevi dani“ protekli u najboljem mogućem redu– istakao je Veličković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)