DIVLJE DEPONIJE KAO PEČURKE POSLE KIŠE: Svake godine uklone brojna smetlišta, a reč je o hiljadama kubika otpada

S. Bajić

14. 09. 2021. u 06:33

DIVLjE deponije na periferiji grada, ali i neodgovorno odloženo, zapravo bačeno smeće u užem gradskom jezgru pored postavljenih kontejnera, a naročito kraj ukrasnih žardinjera koje služe za opuške i sitan otpad, problem je gotovo nerešiv za novosadske komunalce.

ДИВЉЕ ДЕПОНИЈЕ КАО ПЕЧУРКЕ ПОСЛЕ КИШЕ: Сваке године уклоне бројна сметлишта, а реч је о хиљадама кубика отпада

Foto JKP "Čistoća"

Zato su Grad Novi Sad, Gradska uprava za zaštitu životne sredine i Javno komunalno preduzeće "Čistoća", u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine, pokrenuli kampanju uklanjanja divljih deponija i čišćenje javnih površina na teritoriji grada.

Formiranje divljih deponija, kako ističu u "Čistoći", predstavlja jedan od izazova u oblasti zaštite životne sredine koji Grad pokušava da reši, kako redovnim uklanjanjem i merama prevencije njihovog stvaranja, tako i jačanjem svesti i edukacijom građana o pravilnom postupanju sa otpadom, što bi, kako se nadaju, konačno trebalo da urodi plodom.

- Svake godine uklonimo više hiljada divljih deponija - kaže Vladimir Zelenović, direktor "Čistoće". - Govorimo o hiljadama kubika smeća. Redovno apelujemo na sugrađane da ih ne prave i da smeće odlažu u kontejnere i druge posude namenjene za to. Nažalost, još uvek ima onih nesavesnih koji se o takve apele oglušuju i koji ugrožavaju svoju okolinu. Svakodnevno radimo na tome da grad održavamo čistim i urednim i u tom poslu očekujemo pomoć Novosađana.

U okviru akcije do sada je uklonjeno nekoliko divljih deponija u Veterniku kod groblja i u Futogu u Ulici Sonje Marinković, Petrovaradinu kod "Pobede", na lokaciji Temerinski put kod "Gasne stanice", na lokaciji Ulice Majke Jugovića, kod Malog Beograda zatim kraj Čerevićke skele ...

Foto JKP "Čistoća"

Deo sredstava za realizaciju ove akcije u iznosu od 5.092.584 dinara obezbedilo je Ministarstvo zaštite životne sredine za uklanjanje divljih deponija na sedam različitih lokacija u Kaću. Osim uklanjanja divljih deponija, cilj akcije je i da se podigne svest građana da otpad ne odlažu na divlje deponije, već da ga odlažu na za to propisana mesta.

KONTEJNERI ZA KRUPNI OTPAD

IZNAJMLjIVANjE kontejnera za krupni otpad, za one koji renoviraju stanove i slično, košta 2.100 dinara za 24 časa. Odnošenje na deponiju je besplatno. Kazne za nesavesno odlaganje krupnog i kabastog otpada za fizička lica iznose 8.000 dinara, dok su za pravna lica kazne i do pola miliona dinara. Građani koji žele da prijave divlju deponiju to mogu da urade tako što će pozvati Komunalnu inspekciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna