PARAĆIN U SRCU I NA PLATNIMA: Posvećen gradu u kome nije rođen

Zorana Rašić

12. 09. 2021. u 07:25

PEDESET slika Paraćina u periodu od 1959. do 2009. godine za pedeset godina stvaralačkog rada, a početkom smatra svoju prvu samostalnu izložbu koju je imao 1971.

ПАРАЋИН У СРЦУ И НА ПЛАТНИМА: Посвећен граду у коме није рођен

Foto Z. Rašić

Boro Lekić, jedan od najproduktivnijih slikara u Srbiji, pola veka svog "slikopisanja" obeležio je izložbom posvećenom gradu u kojem nije rođen, ali koji smatra svojim.

Rođen je u Dubruši u opštini Istok na KiM, u Paraćin se sa roditeljima doselio kao osmogodišnji dečak šezdesetih godina prošlog veka. I od tad je više Paraćinac nego mnogi starosedeoci.

PRIZNAJU mu to i sugrađani koji su u velikom broju u utorak pohrlili u galeriju Kulturnog centra na otvaranje njegove izložbe posvećene velikom jubileju. Da osete dah prohujalog vremena rodnog grada, kada je sve bilo mnogo jednostavnije, sporije, kada se dublje disalo...

Foto Z. Rašić

- Izložbu sam zato i nazvao "Kako je disao stari Paraćin". Mnogi su začuđeni što celu izložbu posvećujem gradu, ali dovoljan mi je motiv vraćanje u mladost uz pomoć boja i četkica. Ideja, inspiracije i sećanja bilo je za još mnogo slika, ali i ovo dovoljno pokazuje vrednost ovdašnje prošlosti. Ono što sam smatrao najinteresantnijim preneo sam na platna kao prikaz nekadašnjeg života na ovom prostoru. Od starog Paraćina, nažalost, malo smo sačuvali. A od najobičnijeg kamena moguće je ispresti priču i ostaviti je generacijama da je nadograđuju i čuvaju - priča Lekić.

STARA kupališta na Crnici - Veliki, Mali jaz i Jaružica, nekadašnji korzo glavnom gradskom štraftom, vunovlačara preko puta stare pošte, putovanje vozićem do Morave i jezera, te izvori Crnice i Grze... To je samo mali deo motiva na Borinim slikama, prepunim ambijenata i ljudi, koje su kod posetilaca te večeri mamile uzdahe i izazivale nostalgiju. A to je sasvim dovoljno da Lekićeva najnovija izložba ispuni cilj - da Paraćince podseti na nekadašnje vreme kada se živelo sa mnogo manje trzavica i mnogo više empatije.

Foto Z. Rašić

U organizaciji Kulturnog centra, postavka ostaje u galerijskom prostoru do 25. septembra.

LEKIĆEVIH 10.000 PLATNA

STICAJEM različitih okolnosti, iako je celi život slikao, Lekić je mnogo godina radio u paraćinskoj Štofari, gde je dizajnirao tkanine. Slobodni umetnik postao je 1991, dvadeset godina nakon svoje prve samostalne izložbe i od tada živi od slikanja i za slikanje. Više od 10.000 platna nastalo je u njegovom ateljeu, a kako sam rado naglašava, svojevremeno je stvarao i do 300 slika godišnje, koje krase razne ustanove i domove širom sveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)