IZVIĐAČI, BRAĆA I NAJBOLJI DRUGOVI: U Valjevu obeležen jubilej - 110 godina postojanja najmasovnije svetske organizacije mladih

B. Puzović

12. 09. 2021. u 07:06

OVA organizacija je verno pratila životni i razvojni put Srbije, vaspitavajući članove da vole svoju zemlju.

ИЗВИЂАЧИ, БРАЋА И НАЈБОЉИ ДРУГОВИ: У Ваљеву обележен јубилеј - 110 година постојања најмасовније светске организације младих

Foto Privatna arhiva

Kao takva, donedavno, bila je najbrojnija vaspitna društvena i nepolitička organizacija u zemlji, sa najviše mladih ljudi koji su u njoj vreme provodili u učenju i druženju. Svaki član ove organizacije morao je da savlada mnoge veštine, pridržava se moralnih normi i bude uzoran u svakom pogledu.

Na ovaj način Savez izviđača Srbije opisuje Milorad Radojčić, autor knjige "110 godina valjevskih izviđača", u izdanju Međuopštinskog istorijskog arhiva Valjevo.

UZ sve vrline koje krase članove ove organizacije, Radojčić ističe da je svaki izviđač učio da se orijentiše kad se nađe na nepoznatom terenu, da raspoznaje osnovne znake signalizacije, da zna bar šest načina vezivanja konopaca i više mogućnosti za paljenje vatre u prirodi, pruža prvu pomoć unesrećenima, da zna da podiže šatore, da pliva, vesla i spasava davljenike, da priprema hranu u šumi, kuva i mesi, da koristi za ishranu biljke koje samoniklo rastu...

Foto Privatna arhiva

- Da bi se svečano obeležio značajan jubilej, 110 godina od osnivanja prvih jedinica ove organizacije, obnovljeni odred izviđača "Ilija Birčanin" u Valjevu pokrenuo je inicijativu za objavljivanje knjige - kaže Milorad Radojčić, publicista iz Valjeva. - Kao nekadašnji izviđač i veliki poštovalac ove izuzetno korisne vaspitno-obrazovne organizacije, koja okuplja uglavnom mlade, nameravao sam da o jubileju napišem članak za ovogodišnji broj "Glasnika" Međuopštinskog istorijskog arhiva Valjeva, ali je sve preraslo u knjigu. To su podržali predstavnici obnovljenog odreda i više starijih izviđača.

Foto Privatna arhiva

POD imenom Srpski savez izviđača i planinki, prva skautska četa u Srbiji formirana je maja 1911. godine u Beogradu, u okviru Saveza trezvene mladeži, tada jedine društvene organizacije mladih. Po drugoj verziji, tada je pri Savezu trezvene mladeži najpre osnovan Odsek za izvidništvo "Mali četnici i planinke". Urađeno je to samo četiri godine nakon osnivanja skautskog pokreta u Velikoj Britaniji. Njegov osnivač je bio dr Miloš Đ. Popović, lekar iz Beograda, koji je sa engleskog jezika preveo koristan Skautski priručnik za dečake.

Foto Privatna arhiva

Niški student Panta Ranđelović juna 1911. godine osnovao je prvu četu izviđača "Beli orao". Njena prva aktivnost bila je marš trasom Niš - Gabrovac - Manastir Svete Trojice - Denska - Berbatovo - Niš. Iste godine su u Beogradu osnovane čete Četnik, Lasta, Vuk Mandušić i Soko, u Valjevu Labud i Carić, u Kragujevcu Borba i Sloboda i u Vranju Lav.

- Za vreme balkanskih ratova 1912. i 1913. godine, od stotinak malih četnika obrazovan je kor dobrovoljaca, koji su pomagali po nadleštvima i bolnicama - kaže autor knjige. - Izviđačka organizacija 1913. godine dobila je naziv Savez izvidnika i planinki Kraljevine Srbije, ali je Prvi svetski rat prekinuo njihove aktivnosti. Po povlačenju vojske i naroda iz zemlje, izviđači su delovali kroz Društvo za zaštitu dece u Vodeni u Grčkoj, u školi ratne siročadi.

POSLE Prvog svetskog rata i stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 1919. godine, izviđački pokret je obnovljen i delovao je u sastavu Sokolske organizacije. Velika Britanija primila je jedan broj naše dece na školovanje i učlanila ih je u svoj Skautski pokret u znak zahvalnosti srpskoj vojsci za doprinose pobedi saveznika. Zbog nesuglasica, međutim, izvidničko rukovodstvo se oktobra 1920. godine odvojilo iz Sokolske organizacije i osnovalo prvi Steg sa više četa. Potom, maja 1923. godine osnovan je Savez skauta Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Foto D. Medenica

Desanka Maksimović

- Na inicijativu učenika Dragoljuba Obradovića, 1911. godine u Valjevskoj gimnaziji formirane su prve čete skauta, Labud za muškarce i Carić za devojčice - kaže Radojčić. - Pouzdano znamo da su skauti od osnivanja okupljali uglavnom dobre učenike od kojih će mnogi postati znamenite ličnosti. Među njima, bila je i naša slavna zemljakinja i najveća srpska pesnikinja Desanka Maksimović.

O izviđačima, Desanka Maksimović je napisala: "Poručila bih svim đacima da se upišu u izviđače. Izviđačima da budu onakvi kakve sam ih do sada viđala. Bolji valjda i ne mogu biti. Ta organizacija tako dobro deluje na jednu mladu dušu, na vaspitanje karaktera mladih ljudi. Uči ih samostalnosti, podiže im samosvest, vežba ih u vrednoći, doprinosi odlukama brzim, snalažljivosti... Mislim da se omladina najpotpunije vaspitava baš u izviđačkoj organizaciji. Mislim da tu mladi najviše odgovornosti primaju i da tu najviše samostalnosti stiču. A da ne govorimo o drugarstvu koje se tu razvija. To je najdragocenije. To zadovoljstvo da imate druga, brata takoreći. To je nešto izvanredno. A izviđači baš to imaju".

Foto Privatna arhiva

- Između dva svetska rata, valjevski izviđači bili su veoma aktivni, organizovali su brojne marševe širom zapadne Srbije - kaže Radojčić. - Naročito je bio aktivan Steg skauta "Ilija Birčanin". - Posle Drugog svetskog rata, skautski pokret u Srbiji obnovljen je tek 1953. godine. Tri godine kasnije, u Valjevu je osnovan Odred izvidnika i planinki "Ilija Birčanin", koji je ubrzo okupio više od 200 članova i počeo sa radom. Organizovane su brojne aktivnosti, izleti, smotre izviđača, obuke, ali su u proteklom periodu izviđači zamrli. U međuvremenu, nedavno je ponovo oživeo odred "Ilija Birčanin", ali je neverovatno da organizacija sa dugom tradicijom, fantastičnim rezultatima, ambicioznim planovima i programima, brojnim i agilnim članstvom u trećoj deceniji 21. veka u Valjevu nema svoju prostoriju...

 

IZVIĐAČKI ZAKON

IZVIĐAČ je dobar drug, vedar, društven i nesebičan, koristan član zajednice u kojoj živi, čestit, učtiv i kloni se štetnih navika. Ceni i razvija duhovne i kulturne vrednosti, iskren je, govori istinu i bori se za nju, poštuje roditelje i starije, a pomaže mlađim i slabijim. Izviđač stalno uči i primenjuje stečena znanja, vredan je, istrajan, ceni i voli prirodu, upoznaje je i čuva...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba