ZA 15 MINUTA VATRA NAM SVE ODNELA: Potresna ispovest porodice Gašić iz Aleksandrovca, koja je u požaru izgubila imetak

S. BABOVIĆ

03. 09. 2021. u 07:30

RODITELjI su bili sami u kući, majku je probudila sirena jednog dobrog kamiondžije koji je tog 25. avgusta u jedan sat posle ponoći prvi primetio vatru, a kada se majka probudila i pogledala kroz prozor, videla je 30 metara visok plamen, koji je gutao stoku, voće, zalihe, mašine - svedoči, za "Novosti", Dalibor Gašić, iz sela Gornji Vratari, kod Aleksandrovca, koji je skoro sve izgubio u stravičnom požaru.

ЗА 15 МИНУТА ВАТРА НАМ СВЕ ОДНЕЛА: Потресна исповест породице Гашић из Александровца, која је у пожару изгубила иметак

Foto Info služba DK

Godina sušna, skoro ništa nije moglo da se uradi sa pumpom za polivanje voća. I vatrogasci iz Aleksandrovca, Kruševca, Brusa bili su zatečeni razmerama tragedije.

Pogodilo se da kobne noći dva vredna brata, poljoprivrednici, voćari, Dalibor i Danijel sa porodicama budu tek neki dan na odmoru van Župe. U kući sami, Ljubomir i Rada Gašić, ostali su da čuvaju ognjište. Od te vatre koja je, prema zvaničnom izveštaju, izbila usled kratkog spoja na instalacijama, niko, međutim, nije mogao da odbrani sve obrano i uzorano. Ni kamiondžija koji je shvativši da u selu nema signala "legao" na sirenu sve dok nije video da se pale svetla u kući.

Foto Info služba DK

- Još su baba i deda sticali te poljoprivredne mašine decenijama, pa otac i majka, sada radimo brat i ja, i sve to izgubili smo za 15 minuta - priča Dalibor. - Glave su čitave na ramenima ostale, to je važno. Izvučen je nekako jedan traktor. Sve drugo je  stradalo: freze, motokultivatori, cisterne za rakiju, za vina, cirkular za drva, aparati za varenje, čak i budak za krompir. Samo je u maloj hladnjači koja je isto izgorela bilo robe vredne oko 30.000 evra... Izgubili smo 10 tona kupina, tri tone šljiva... Izgoreo je deo štale. Dve krave vezane, ugušile su se.

Foto Info služba DK

Nove su instalacije bile u delu ekonomije gde je došlo do požara, zato je porodici nejasno kako je moglo doći do kratkog spoja. Prozore kuće u kojoj živi desetoro Gašića načela je vatra, ali je sačuvana. Krov nad glavom ostao je za stare roditelje, sinove, snaju koji sa po dvoje dece živi u dve odvojene sobe na spratu.

- Idemo sve iz početka, kao da ničeg pre toga tu nije bilo, ali ne damo se - kažu nam u porodici. - Ko ima dušu, pomoći će. A sami mi što živimo od zemlje znamo kakva je ovo muka, da se radi i zaradi. Probudiš se ujutro i vidiš da da je tvoj znoj postao pepeo.

Foto Info služba DK

POMOĆ

IZ opštine Aleksandrovac pomogli su da se bagerom i kamionom raščisti šut i uklone uginule životinje, a rečeno je da će i pomoći vrednoj porodici da sanira štetu i nastavi dalje.

Ljudi dobre volje mogu pomoći braći koja žive od poljoprivrede i uplatama na obajvljenim žiro računima 200-50093395-94 (Poštanska štedionica) Dalibor Gašić, 205-900101934213071 (Komercijalna banka), Danijel Gašić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)