DEFILE MOĆNIH FREZA: U Progorelici kod Kraljeva održan skup ljubitelja motokultivatora (FOTO)

G. Ćirović

22. 08. 2021. u 14:49

SEDMI put za redom u selu Progorelica nadomak Kraljeva ovog vikenda održan je tradicionalni, sedmi po redu skup ljubitelja i vlasnika motokultivatora - "Frezijada 2021“.

ДЕФИЛЕ МОЋНИХ ФРЕЗА: У Прогорелици код Краљева одржан скуп љубитеља мотокултиватора (ФОТО)

Foto: G.Šljivić

Ova nesvakidašnja manifestacija, u organizaciji Udruženja građana "Dolina kraljeva" i Mesne zajednice Progorelca, i ove godine je okupila pedesetak vlasnika i ljubitelja lakih poljoprivrednih mašina - motokultivatora iz celog kraljevačkog kraja i okoline.

- Za razliku od prošlih manifestacija, ove godine održano je i takmičenje u savladavanju terena između čunjeva, a najbolji rezultat bio je 16 sekundi. Naravno, tu su i tradicionalne nagrade za najoriginalnije i najkreativnije motokultivatore - kaže Slavko Marić, predsednik Udruženja "Dolina kraljeva". - Planiramo da naredne godine obogatimo program i prateće sadržaje tako da manifestacija traje dva dana.

Selo Progorelica, podsećamo, ima najviše freza po broju stanovnika u Srbiji. Ovdašnji meštani su još početkom osamdesetih godina prošlog veka zbog nedostatka novca i usitnjenosti zemljišta u ataru sela dali prednost motokultivatoru u odnosu na traktor kao poljoprivrednoj mašini. Taj podatak ovde se sa ponosom ističe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEMORIJALNI ODBOJKAŠKI TURNIR: Sećanje na Vlasotinčanina Dušana Krstića