GRAD SUBVENCIONIŠE KUPOVINU: Građanin koji kupuje novi bicikl u Zrenjaninu imaće subvenciju od pet hiljada dinara (FOTO)

B.Grujić

19. 08. 2021. u 18:17

SREĆU ne možeš kupiti, ali zato bicikl možeš i biti srećan, krilatica je svetskih biciklista kojom je promovisan javni poziv za izbor prodavaca koji će u okviru subvencionisane kupovine, prodavati bicikle kao ekološki prihvatljiva transportna sredstva na teritoriji Zrenjanina, čime se ovaj grad svrstao u red malobrojnih u Srbiji, koji su se odlučili za ovaj, višestruko značajan i pozitivan korak.

ГРАД СУБВЕНЦИОНИШЕ КУПОВИНУ: Грађанин који купује нови бицикл у Зрењанину имаће субвенцију од пет хиљада динара (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva

Grad Zrenjanin će sa zainteresovanim prodavcima bicikala, zaključiti Sporazum o tehničkoj saradnji u sprovođenju nabavke, za čije sufinansiranje su iz budžeta opredeljena sredstva od milion dinara, a svaki građanin koji kupuje novi bicikl, imaće subvenciju u iznosu 5 hiljada dinara sa PDV-om.Biciklistima u Zrenjaninu i okolnim mestima, na raspolaganju je oko 35 kilometara biciklističkih staza, 

Foto: Privatna arhiva

po čemu je jedan od vodećih u Srbiji, a svakako za ponos je nedavno izgrađena staza Zrenjanin-Temišvar, uz reku Begej, koja donosi nove sportsko-rekreativne i cikloturističke perspektive. 

BICIKLISTIČKI DAN

Profesor fizičkog u zrenjaninskoj gimnaziji, Slavko Đurin, do sada je u više navrata organizovao Biciklistički dan, kada su se njegove kolege profesori i brojni učenici, biciklima vozili do Belog Blata, Taraša dolmom pored Tise.

- Trudimo se da promovišemo biciklizam kao sredstvo prevoza, ali i kao zdrav način života i rekreacije za sve populacije stanovništva - kaže gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura, uz naglasak na brigu o ekologiji i zdravijoj životnoj sredini.

Nekoliko amaterskih sportskih udruženja koja podržavaju biciklizam, oduševljeno su prihvatili zanimljivu akciju i ponudili pomoć u njenoj realizaciji, koja podrazumeva i stručne opservacije i preporuke građanima, koje bicikle da kupuju, za koju namenu su im potrebni.

Foto: Privatna arhiva

- Sportski biciklizam podrazumeva nekoliko smerova, nije isto da li vozite brdski, siti ili ravničarski bajk i da li prilikom jedne vožnje prelazite 50 ili 5 kilometara, na primer - ističe Vladimir Stanar, Zrenjaninac koji je učestvovao u brojnim brdskim biciklističkim trkama, a poznat je i kao maratonac i zagovornik zdravog načina života.

POZIV PRODAVCIMA DA SE UKLjUČE

- Porast broja biciklista, automatski znači manje motornih vozila na ulicama, čistiji i kvalitetniji vazduh i manje zagađenje, tj. sve ono što je sadržano u nazivu  javnog poziva, ekološki prihvatljiv transport - dodaje gradonačelnik, uz poziv prodavcima bicikala, da učestvuju u ovoj akciji. 

- Porast broja biciklista, automatski znači manje motornih vozila na ulicama, čistiji i kvalitetniji vazduh i manje zagađenje, tj. sve ono što je sadržano u nazivu javnog poziva, ekološki prihvatljiv transport - dodaje gradonačelnik, uz poziv prodavcima bicikala, da učestvuju u ovoj akciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!