SLABA PAPRIKA NA PARAĆINSKOJ PIJACI: Proizvođači i kupci kažu da je rod podbacio, prodaja još iz plastenika (FOTO)

Z. Rašić

19. 08. 2021. u 17:57

ZELENA pijaca u Paraćinu prepuna je kraljice povrća, mahom zelene paprike ili one koja je tek počela da se rumeni, dok potpuno zrelu, crvenu papriku, prodaju mahom preprodavci. Proizvođači kažu da na pijacu iznose rod uglavnom iz plastenika, dok je u baštama paprika tek počela da zri.

СЛАБА ПАПРИКА НА ПАРАЋИНСКОЈ ПИЈАЦИ: Произвођачи и купци кажу да је род подбацио, продаја још из пластеника (ФОТО)

Foto: Z. Rašić

Na prvi pogled, rod iz okoline Paraćina nije baš sjajnog kvaliteta, a takvo mišljenje dele i povrtari.

-  Godina je bila loša što se vremenskih uslova tiče, a pojavile su se i bolesti – kaže paprikarka iz sela Obrež, čija je roba koštala sto dinara za kilogram.

Potpuno crvenu papriku videli smo svega na nekoliko mesta i to kod prodavaca koji se bave trgovinom, a ne proizvodnjom. A i cene su vrlo šarolike. Od tri-četiri dinara po komadu za plod koji je sitan i može se koristiti jedino za prženje, do 120 i 150 dinara po kilogramu za kvalitetnu crvenu.

Do sezone pravljenja ajvara ima još vremena, ali domaćice procenjuju, sudeći prema trenutnom stanju na tržištu ovog povrća, da će cena pravljenja u sopstvenoj režiji biti paprena. O domaćem kupovnom i ne razmišljaju. Spas mogu da ponude jedino veliki marketi u kojima se uvek mogao pazariti dosta jeftiniji industrijski ajvar, uglavnom sa plavim patlidžanom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024