PRESUŠILO NEBO, SUVE I SLAVINE: Dok iščekuju padavine, u Novoj Varoši prinuđeni na restrikcije u vodosnabdevanju

A. ROVČANIN

06. 08. 2021. u 07:39

ZBOG dugotrajne suše u Novoj Varoši, utanjila su gradska izvorišta pa su počele restrikcije.

ПРЕСУШИЛО НЕБО, СУВЕ И СЛАВИНЕ: Док ишчекују падавине, у Новој Вароши принуђени на рестрикције у водоснабдевању

Foto A. Rovčanin

Za sada vodu u večernjim časovima nemaju gornji delovi grada koji se snadbevaju sa Lakomice, ali ako uskoro ne padne obilnija kiša slavine će presušiti u domovima i ostalih potrošača. Zbog tankih izvora u nevolji su i meštani planinskih sela.

Izdašnost izvorišta Lakomica i Gačevo vrelo u Akmačićima je na minimumu, pa se od utorka potrošačima u turističkoj zoni na Zlataru i gradskim naseljima Milanovac, Šanac, Branoševac i Ražišta voda isključuje u vremenu od 22 do 5 sati ujutru. Iz Komunalnog preduzeća apeluju na meštane da racionalno troše vodu ili će biti primorani da uvedu rastrikcije i drugima.

- Uključili smo i Crno vrelo u Draževićima koje se koristi samo u nuždi, pa su sva gradska izvorišta trenutno u funkciji. Međutim, problem je što rezervoar na Briježđima u koji se prepumpava voda sa Šaponjića i Crnog vrela nema dovoljno kapaciteta da primi količinu vode koja bi mogla da u potpunosti nadomesti manjak na izvorištima Lakomica i Gačevo vrelo, zbog čega su restrikcije u gornjim delovima grada trenutno jedino rešenje - kaže Suzana Šuljagić, direktorka Komunalnog preduzeća "3. septembar".

U apelima im se pridružio i Opštinski štab za vanredne situacije. Oni su pozvali građane da se u novonastaloj situaciji ponašaju maksimalno odgovorno, i da vodu iz gradskog vodovoda ne koriste za zalivanje vrtova i bašta, pranje ulica, trotoara, automobila i tepiha, kao ni za punjenje bazena ukoliko ih imaju.

KAZNE I OBAVEZE

IZ Opštinskog štaba, takođe zahtevaju od komunalnog inspektora da kažnjava nesavesne, dok će u danima koji slede biti razmotreno uvođenje i drugih obavezujućih mera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)