LEKARE IZ EVROPE OBUČAVAĆE U NIŠU: Naši laringolozi prenosiće kolegama znanja u oblasti hirurgije tumora glave i vrata

D. ALIHODžIĆ

23. 07. 2021. u 08:38

NIŠKA ORL klinika od pre nekoliko dana nalazi se na edukativnoj mapi centara evropskog Udruženja laringologa zahvaljujući uspešnom lečenju tumora glave i vrata.

ЛЕКАРЕ ИЗ ЕВРОПЕ ОБУЧАВАЋЕ У НИШУ: Наши ларинголози преносиће колегама знања у области хирургије тумора главе и врата

Foto "Fejsbuk"/D. Milisavljević

Prema rečima direktora prof. dr Dušana Milisavljevića, veliki je uspeh što je ova klinika među prvima u ovom delu Balkana prepoznata kao potencijalna baza za sticanje novih znanja i iskustava. Do sada su niški lekari odlazili u ugledne klinike da stiču znanje a sada će oni biti ti koji će edukovati lekare iz Evrope.

- Jako je važno što je Evropsko udruženje prepoznalo značaj toga da i našu kliniku uključi u ovaj edukativni proces tumor hirurgije glave i vrata. Nažalost niški laringolozi imaju nezanemariv broj ovakvih operacija. Na nedeljnom nivou mi operišemo minimum tri-četiri maligna tumora laringsa. Postiženo velike rezultate jer je stopa preživljavanja nakon pet godina oko 80 posto. Upravo su nam to iskustvo i uspeh preporuka da se predstavimo evropskim kolegama. Do sada su naši lekari odlazili u inostranstvo kako bi se usavršavali, sada smo mi ta zdravstvena ustanova u kojoj će se edukovati inostrane kolege - ponosan je profesor Milisavljević što su uspeli da od jedne klinike koja je pre samo nekoliko godina tavorila sa veoma oskudnom opremom sada budu jedna od uglednih evropskih klinika.

- Poslednjih nekoliko godina ORL klinika UKC Niš došla je do nivoa kada je dobar deo opreme zanovljen, a zaposlen je i određeni broj mladih lekara kroz programe zapošljavanja najuspešnijih studenata medicine. Oprema sama po sebi ne vredi previše ako nema pravih stručnjaka da rade - kaže dr Milisavljević.

Inače, na ovoj klinici, kako ističe njeno rukovodstvo, čak ni u najgorim momentima pandemije virusa korona nije se prestajalo sa operacijama kancera. U ovom momentu nema liste čekanja za operaciju glave i vrata.

NAJSAVREMENIJA OPREMA

DOBILI smo poslednje dve godine kompletnu opremu za hirurgiju nosa i endoskopsku hirurgiju sinusa. Jedna smo od najbolje opremljenih klinika za vađenje stranih tela iz pluća i jednjaka kod odraslih i dece. To su najurgentnija stanja u medicini gde dete iz jedne igre dođe u smrtnu opasnost i borbu za život. Naša oprema je najsavremenija i bolja od one koju ima Institut za majku i dete, ističe naš sagovornik i dodaje da je sve ovo velika motivacija za sve zaposlene na ORL klinici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a