DOŽIVOTNA BRIGA SPAS ZA PORODICU: Specijalna bolnica iz Vršca trajno rešava problem dementnih pacijenata

J. J. BALjAK

20. 07. 2021. u 07:26

U SRBIJI, prema nekim procenama, živi oko 200.000 dementnih ljudi, uglavnom starijih od 65 godina, ali je broj onih koje ta bolest pogađa i dvostruko veći, jer od demencije ne pate samo oboleli, već i članovi njihovih porodica, koji često postaju "robovi" brige o njima.

ДОЖИВОТНА БРИГА  СПАС ЗА ПОРОДИЦУ: Специјална болница из Вршца трајно решава проблем дементних пацијената

Foto Depositphotos

Upravo zbog te ogromne potrebe da se pomogne i takvim pacijentima i njihovim negovateljima, vršačka Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti "Dr Slavoljub Bakalović" nedavno je otvorila prvi Centar za demenciju u našoj zemlji, u kom će dementni pacijenti biti - trajno zbrinuti.

Kapacitet tog novoizgrađenog objekta od 1.000 kvadrata, koji se nalazi u sklopu bolnice, jeste 30 mesta i sva su već popunjena. Istina, taj broj postelja ne zadovoljava ni potrebe Vršca i okoline, ali je dovoljan da se pokrene svest da je otvaranje centara za doživotnu brigu o takvim pacijentima neminovnost, naročito što stručnjaci procenjuju da će broj novoobolelih od nekih vidova demencije naglo rasti.

- Rehabilitacija dementnih pacijenata je izuzetno složen proces, koji porodice teško mogu same da isprate, zbog čega se sve češće obraćaju zdravstvenim ustanovama za pomoć.

Rehabilitacija Centar ispunjava sve savremene standarde, Foto Grad Vršac

Mi svakodnevno dobijamo takve zahteve, što govori i činjenica da su naša tri odeljenja za privremenu negu, sa više od stotinu postelja, uvek popunjena - ukazuje dr Tatjana Voskresenski, direktorka specijalne bolnice.

- Sada smo u mogućnosti da trajno zbrinemo 30 pacijenata i omogućimo im da u ovim savremenim uslovima žive human i dostojanstven život, a njihovim porodicama mir i sigurnost.

Tatjana Voskresenski, Foto J. J. Baljak

Direktorka, za "Novosti", ističe i da njihov centar ispunjava sve standarde nacionalne strategije lečenja takvih bolesnika. U njemu se nalaze dvokrevetne sobe sa toaletom, prostorije za radnu terapiju i baštica, u kojoj će stanari moći da se bave cvećarstvom i provode vreme u zelenilu, što je za njihovu rehabilitaciju veoma važno.

- Sa njima radi tim od 15 specijalno obučenih lekara i medicinskih sestara, koji će im prvi put pružati i multidisciplinarnu negu. Uz to, imaće i mogućnost kompletne dijagnostike u našoj bolnici - dodaje dr Voskresenski.

POMOĆ DONATORA

CENTAR za demenciju sagrađen je zahvaljujući prekograničnom projektu "Zdravo starenje i demencija", koji je specijalna bolnica realizovala u partnerstvu sa bolnicom iz Rešice u Rumuniji. Projekat je vredan 1,2 miliona evra, a najvećim delom ga je finansirala EU.

Rumunska ustanova je dobila novu medicinsku opremu, a vršačka savremeni objekat, koji je, uprkos pandemiji virusa korona, izgrađen u roku. Opremljen je uz pomoć Grada Vršca i mnogobrojnih donatora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a