KRALJEVČANI NEGUJU TRADICIJU: Održana šesta Smotra narodnog stvaralaštva (FOTO)

G.Ć.

19. 07. 2021. u 10:49

POSLE jednogodišnje pauze zbog pandemije korona virusom, u organizaciji Kulturnog centra „Ribnica“ u Kraljevu je minulog vikenda održana tradicionalna, šesta po redu Smotra narodnog stvaralaštva koja je ove godine imala revijalni karakter.

КРАЉЕВЧАНИ НЕГУЈУ ТРАДИЦИЈУ: Одржана шеста Смотра народног стваралаштва (ФОТО)

FOTO: KC Ribnica

Kao i lane, pre početka muzičkog dela programa upriličen je svečani defile svih učesnika. Ovom prilikom publici su se predstavile brojne pevačke grupe i izvođači izvornih narodnih pesama iz svih krajeva Srbije, a program je, usled česte kiše, održan na platou ispred i u prostorijama KC Ribnica.

FOTO: KC Ribnica

- Ova tradicionalna manifestacija čuva od zaborava našu bogatu kulturnu baštinu. Narod koji zaboravi svoju prošlost, teško će izboriti pravo na svoju budućnost – poručila je na svečanom otvaranju Elizabeta Todorović, direktorka KC „Ribnica“.

FOTO: KC Ribnica

Na smotri je održana i radionica duboreza Dobrivoja Radojčića koji se, kako sam kaže, za ovaj zanat zainteresovao još u detnjistvu.

- Nema civilizacije u kojoj nije zastupljen duborez. Drvo je materijal koji je dostupan, relativno lak za obradu, topao i plemenit – istakao je Radojčić. - U Evropi je najpoznatiji barokni duborez. Kod nas je najviše zaživeo vizantijski, koji je manje kitnjast, ali na svoj način poseban.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)