U SPOMEN NA FERENCA DEAKA POZNATOG PISCA: Dom kulture u Novom Itebeju poneće njegovo ime

B. Grujić

15. 07. 2021. u 15:52

SLAVA sela Novi Itebej, u opštini Žitište, održava se od 6. do 8. avgusta, a obnovljeni Dom kulture nosiće ime po piscu Ferencu Deaku, koji je rođen u njemu.

У СПОМЕН НА ФЕРЕНЦА ДЕАКА ПОЗНАТОГ ПИСЦА: Дом културе у Новом Итебеју понеће његово име

FOTO: A.Amidžić

Istovremeno centar sela u kojem je većinsko stanovništvo mađarske nacionalnosti, kao i čuvena statua Košut Lajoša, biće dekofisani specijalnim cvetnim aranžmanima.

FOTO: A.Amidžić

- Prošlog leta pandemija korona virusa je sve poremetila, nismo održali tradicionalne Zimske susrete, najstariji kulturni događaj na ovim prostorima, čiji je jedan od osnivača bio upravo Ferenc Deak - kaže Žužana Jambor, uz napomenu da je Novi Itebej učestvovao u internacionalnoj manifestaciji Cvetna Mađarska i da je mnogo mladih bilo uključeno u pravljenke predivnih cvetnih aranžmana, uređivanju parka.

FOTO: A.Amidžić

Jožef Kerekeš, predsednik Mesne zajednice Novi Itebej, prisećajući se dana provedenih sa poznatim piscem, naglasio je da je bio veoma ponosan što je tu rođen i da je poslednje dane života proveo u rodnom selu.

- Pokazaćemo da nismo i nikada nećemo zaboravigi Ferenca Deaka - ističe Kerekeš,

ističući činjenicu da se više od 30 posto meštana iselilo poslesnjih godina i da se ti ljudi u Novi Itebej vraćaju samo za slavu sela i zbog toga je važno da se tradiciji seoakog dana održi.

FOTO: A.Amidžić

Meštani Novog Itebeja ponosni su na novu biciklističku stazu, koja će ih otvaranjem graničnog prelaza direktno povezato sa susednom Rumunijom, baš kao i revitalizacija reke Begej, koji je sada u okolini sela mnogo čistiji i zbog toga su učestale akcije uređenja peščane plaže i kupališta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)