TRAŽE ZAŠTITU OD UVOZA I NADOKNADU ŠTETE: Povrtari iz Leskovca i okoline ponovo delili paradajz građanima

Игор Митић
Igor Mitić

14. 07. 2021. u 14:03

PROIZVOĐAČI paradajza sa teritorije Leskovca, Lebana i Vlasotinca, nezadovoljni njegovom cenom, ponovili su danas prošlonedeljni protest kada su građanima besplatno delili ovo povrće, a oni koji su to želeli mogli su da daju prilog za lečenje bolesne dece.

ТРАЖЕ ЗАШТИТУ ОД УВОЗА И НАДОКНАДУ ШТЕТЕ: Повртари из Лесковца и околине поново делили парадајз грађанима

Foto: I. Mitić

Povrtari su se ponovo okupili u centru Leskovca, ispred Zelene pijace, a dočekalo ih je nekoliko desetina građana. Podeli besplatnog paradajza je prethodio razgovor članova Kriznog štaba, koji su formirali proizvođači, posle kojeg je novinarima rečeno da imaju dva zahteva.

Prvi se odnosi na nadoknadu pretrpljenje štete, a drugi je da se paradajz uvrsti među strateške poljoprivredne proizvode odnosno da se zabrani njegov uvoz od početka juna do kraja novembra.

Foto: I. Mitić

Proizvođači još uvek nemaju podatke o ukupnom iznosu štete koju potražuju i tek treba da utvrde kriterijume o tome kako će ona biti utvrđena.

Povrtari su bili u kontaktu sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem koji bi u ponedeljak trebalo da poseti Leskovac kako bi se razgovaralo o zahtevanim merama. Pod zasadima paradajza u leskovačkom kraju je 1.800 hektara zemlje od čega oko 80 odsto u zaštićenim uslovima.

Foto: I. Mitić

Proizvođači kažu da su problemi veliki i da oni trenutno pokušavaju da prežive, a ne da iz svega izvuku nekakvu korist. Velikim količinama paradajza na tržištu ove godine mnogo je doprinelo hladno proleće koje je usporilo njegovo sazrevanje. Prve količine paradajza iz plastenika na jugu Srbije obično sazrevaju početkom juna, a ove godine tek krajem tog meseca što je dovelo do zasićenja i pada cene na tržištu.

 

U vreme protesta proizvođača paradajza ovo povrće se na Kvantaškoj pijaci u Leskovcu prodavalo po ceni od 30 do 40, a na Zelenoj pijaci za 50 do 80 dinara po kilogramu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna