LESKOVAC, GRAD STRIPSKIH REKORDA: Dodelom priznanja završena 23. balkanska smotra mladih strip autora

M. MIRKOVIĆ

27. 06. 2021. u 22:49

BALKANSKA smotra mladih strip autora u organizaciji škole stripa "Nikola Mitrović Kokan", i u svom večeras završenom 23. izdanju, nadmašila je mnoge rokorde - osim što je najstariji festival na prostoru bivše SFRJ, ove godine je oboren svetski rekord po broju zemalja učesnika - 2.817 izlagača iz 80 zemalja sa šest kontinenata je poslalo svoje radove na festival!

ЛЕСКОВАЦ, ГРАД СТРИПСКИХ РЕКОРДА: Доделом признања завршена 23. балканска смотра младих стрип аутора

Arhiva

- Spisku stalnih zemalja učesnica koje su poznate po devetoj umetosti pridružile su se države sa svih meridijana, a posebno raduje učešće strip autora iz gotovo čitave Afrike, budući da se radi o kontinentu koji je što se stripa tiče još uvek velika nepoznanica - navodi Marko Stojanović, koji sa velikim pregnućem iz godine u godinu Leskovac pozicionira kao centar devete umetnosti. Kao organizator smotre uz Miloša Cvetkovića, Ivana Stojanovića Fikija i Marka Serafimovića, predavače i autore iz Leskovačke škole stripa, Stojanović ne krije da je prezadovoljan ne samo odzivom već i kvalitetom i raznolikošću održanih programa na ovoj po mnogo čemu jedinstvenoj smotri.

Branislav Miltojević iz Niša i Radič Miša Mijatović iz Novog Sada poneli su nagradu za doprinos srpskom stripu, Nikola Listeš iz Hrvatske - nagradu Mivel za satirični strip, a njegov sunarodnik Jan Škrinjar plaketu za scenario. Stefan Nikolovski iz Severne Makedonije dobitnik je plakete za strip, Darko Stojanović iz Beograda one za ilustraciju, a Zdravko Genov iz Bugarske - za teoriju. Diplome su dobili najbolji debitanti Nikola Lakić i Vanja Vidojević, Aleksa Drageljević i Natasa Kourti za ilustraciju, Emre Somnez i Marko Serafimović za strip tablu i Nikola Tasković za strip teoriju, a za scenario - Maja Stojanović i Bojan Zavišan, koji je nagrađen i za najbolji kratki strip.

NOVE NADE

PRIJATELjI stripa su Danilo Kocić i Vladimir Šagadin, nagradu izdavača Darkwood poneli su Katja Klimova iz Rusije i Seif Edine Nehi iz Tunisa, "Mlade velike nade" - Natalija Janković i Dimitrije Pavlović, a za strip kaiš su nagrađeni školarci Iva Cvetković, Mina Paunov, Bogdan Ristić, Anastasija Vidanović i Jelena Pavlović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)