BLOKADA RAČUNA FIRME "MOBILITI": U nevolji lični pratioci i deca sa invaliditetom

J. Lemajić

29. 06. 2021. u 08:45

OKO 30 ličnih pratilaca i negovatelja, koje su putem somborske firme "Mobiliti MGB" angažovali Subotica i Sombor, kako bi pomogli svojim sugrađanima sa invaliditetom, protestovalo je juče ispred Gradske kuće, jer od aprila nisu dobili svoje plate.

БЛОКАДА РАЧУНА ФИРМЕ МОБИЛИТИ: У невољи лични пратиоци и деца са инвалидитетом

Foto J. Lemajić

Bez obzira na to što su lokalne samouprave ispoštovale svoj deo ugovora i uplatile novac, zarade za 54 radnika ne mogu biti isplaćene jer je račun firme u blokadi. Zadnju platu radnici su dobili u aprilu.

- Želimo da zajednički rešimo problem neisplaćenih zarada, da se nađe najbolji način za to. Firma je, po rečima direktora, dobila izmišljeni poreski dug od više od 360.000 evra, zbog čega je blokirana i ne može da vrši isplatu pratilaca - objašnjava Miloš Beronja, zaposlen kao lični pratilac dece. - Bilo je reči da će grad preuzeti obaveze, isplatili su nam aprilsku platu i sada smo obavešteni da grad to ne može da uradi, da je su dobili zabranu od Poreske uprave da nam isplate plate i da to ne mogu da urade. Većina je potpisala raskid ugovora o radu, a ima i nas koji smo produžili ugovore jer radimo u vrtiću. Ne znamo šta da radimo.

Po mišljenju Mirjane Filipović rešenje je u tome da se "preskoči posrednik između njih i grada".

- Osim zarada za maj i jun, neće nam biti plaćen ni godišnji za dva meseca. Problem može da se reši, a deci smo potrebni. Grad ima novac i zato treba da se nađe trajna solucija, dostojanstvena i prikladna. Subotici ima ugled i nema potrebe da zaobilazi prava radnika - ističe Mirjana. - Neka nas redovno zaposle, a ne da potpisujemo aneks ugovora svakog meseca, kada su raspusti i godišnji odmori prekidaju nam se sva prava, i na zdravstveno osiguranje i prekida staž.

Svetlana Knežević, jedna od oštećenih pratilaca, kaže da je u Gradskoj upravi održan sastanak posle kog je rečeno da "nemaju rešenje za isplate, da će otkazati agenciji saradnju i angažovati drugu".

- To ne garantuje da ćemo biti primljeni u septembru na posao. Samim tim, roditelji dece sa posebnim potrebama su ugroženi i stavljeni u neizvesnu situaciju - ističe Svetlana.

Grad Subotica je uputio dopis pružaocu usluge da se izjasni da li će i nadalje nesmetano vršti uslugu predviđenu Ugovorom, jer će u suprotnom biti prinuđen da raskine navedeni ugovor.

- U odgovoru koji je stigao kaže se, između ostalog, da "Mobiliti" ne može garantovati nesmetanu realizaciju ugovora o nabavci usluge, te ćemo biti prinuđeni da ugovor raskinemo - kaže načelnica Gradske uprave Marija Ušumović Davčik.

TEŠKOĆE ZBOG NEPLAĆENOG PDV

FIRMA "Mobiliti" na dan blokade računa, nije imala neizmirenih obaveza prema zaposlenima, saldo duga bio je nula, sa pretplatom na poreskim računima i pružanjem finansijske podrške projektima civilnog sektora.

- Sada je račun u blokadi za iznos od oko 43 miliona dinara. Reč je o primeni Člana 25. Stav 2. Tačka 11. Zakona o PDV-u. Posle kontrole Poreske uprave, određena je mera, obračunat je PDV po opštoj stopi od 20 odsto. Žalili smo se drugostepenom Poreskom organu i žalba je odbijena, te smo uputili tužbu Upravnom sudu u Beogradu 11. maja 2021. Dakle, Rešenje nije pravosnažno, ali žalba ne odlaže izvršenje, račun je blokiran - navode u "Mobilitiju" i dodaju da su svi pružaoci tih usluga izuzeti od plaćanja PDV, osim njih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba