MORAVSKA SRBIJA IZMEĐU STVARNOSTI I LEGENDE: Stručnjaci Narodnog muzeja otkrivaju manje poznate detalje iz života srednjevekovne prestonice

S. Babović

25. 06. 2021. u 21:05

IZLOŽBA “Moravska Srbija između stvarnosti i legende” otvorena večeras u Narodnom muzeju u Kruševcu donosi manje poznate detalje srednjevekovne istorije Kruševca i Srbije i otkriva šta se sve događalo uoči i posle Vidovdana 1389.godine.

МОРАВСКА СРБИЈА ИЗМЕЂУ СТВАРНОСТИ И ЛЕГЕНДЕ: Стручњаци Народног музеја откривају мање познате детаље из живота средњевековне престонице

Foto: S. B.

Stručnjaci su u okviru istraživačkog projekta koje je finasiralo Ministarstvo kulture i grad Kruševac,omogućili posetiocima da se kroz interaktivnu postavku upoznaju sa postankom Kruševačkog grada 1371.godine, gradnjom crkve Lazarice, prvom godinama stolovanja osnivača Kruševca Lazarom Hrebeljanovićem(1329-1389), a u najavi je i specijalna publikacija celog projekta.

- Naš tim istražio je društveni, politički i ekonomski život Moravske Srbije i 14. veka uopšte, a govorimo i o privredi, odevanju, ishrani, medicini-napominje istoričarka Sanja Rutić-Votorović, koautorka izložbe.

- Na šest panoa nalazi se opisani pretpostavljeni tok Kosovskog boja. Podvlačimo da su činjenice: mesto, vreme, akteri i pogibija oba vladara, Lazara sa jedne i sultana Murata sa druge strane.

    Strucnjaci su se u radu osvrnuli i na legende, pisanje i odjek nakon Kosovskog boja. Poseban doprinos dali su savetnici Natalija Topličanin, Bogdan Vučković, Dimitrije Borotović, Jelena Stojković
    -Ovaj poduhvat nije samo namenjen kruševačkoj publici, cilj je da ova izlobda bude predstavljena svuda gde je to moguće i pronese priču o Kruševcu kao o centralnom gradu u srednjem veku, ali i priču o Moravskoj Srbiji - napominje koautor Goran Vasić, direktor Narodnog muzeja u Kruševcu.
    Gradonačelnica Jasmina Palurović koja je otvorila izložbu navode da smo danas svedoci da je Kruševac i 6,5 vekova od svog osnivanja osptao, ostajao i trudio se da bude onakav kakvih ga je na jakim temeljima postavio knez Lazar.
    U okviru postavke je i deo pretpostavljenog oružja iz srednjeg veka, posuđa, keramike, nakita. Kompletan rodoslov Lazarevića, činjenice iz života kneza Lazara i njegovih potomaka, kao i razvoj Crkve Lazarice kao dvorske crkve podignute nakon rođenja despota Stefana Lazarevića, i prikaz bisera moravske arhitekture.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna