PARTNERSTVO ZA EKOLOGIJU I MANJE RAČUNE: JKP "Gornji Milanovac" traži privatnika za zajedničku proizvodnju toplotne energije

M. Bošnjak

22. 06. 2021. u 06:45

TOKOM nedavne hitne sednice, sa samo jednom temom, Skupština opštine u srcu rudničko-takovskog kraja je usvojila Odluku o projektu javno-privatnog partnerstva za dugoročnu isporuku toplotne energije sistemu daljinskog grejanja "JKP Gornji Milanovac".

ПАРТНЕРСТВО ЗА ЕКОЛОГИЈУ И МАЊЕ РАЧУНЕ: ЈКП Горњи Милановац тражи приватника за заједничку производњу топлотне енергије

Foto: M. Bošnjak

I to iz buduće kotlarnice, koja će kombinovano koristiti biomasu i gas, što će biti prvi privatni preduzetnički poduhvat sa Javno-komunalnim preduzećem čiji je osnivač ovdašnja lokalna samouprava.

Još je značajnije to što će ta kotlarnica ugasiti one još postojeće - na mazut - odavno prepoznate kao zagađivače vazduha tokom zimske sezone. Novo postrojenje biće izgrađeno uz kompaniju "Zvezda - Helios", a početak radova je najavljen za septembar.

- Tender će biti otvoren 60 dana, posle kojih će javno-komunalno preduzeće odabrati partnera i sa njim sačiniti ugovor o kojem će se, na karju, izjasniti odbornici lokalne Skupštine. Od privatnika se očekuje da izgradi postrojenje i preuzme upravljanje, što znači da gradska firma više neće imati radnike zadužene za održavanje kotlova, jer to više neće biti u njenoj nadležnosti. Opština obezbeđuje samo zemljište na kojem će novo postrojenje biti izgrađeno, a kotlovi će biti u vlasništvu privatnog partnera sve dok traje ugovor. Posle eventualnog prekida ili isteka tog aranžmana, oprema ostaje u posedu lokalne samouprave - ističe predsednik Opštine Dejan Kovačević, naglašavajući da ovo ne podrazumeva privatizaciju, a donosi korist u vidu dugoročnosti ugovora i stabilnosti isporuke toplotne energije.

Foto: Opština

Dejan Kovačević

Buduća toplana će, inače, biti povezana sa dve postojeće kotlarnice - u Lominoj i Železničkoj ulici.

- Sva ulaganja u njenu izgradnju, kao i u povezni toplovod, padaju na teret privatnog partnera, od kojeg će javno-komunalno preduzeće otkupljivati toplu vodu i distribuirati je građanima, uz naplatu toplotne energije. Osim ekološke dobrobiti, odnosno smanjenja štetnih gasova od sagorevanja mazuta, projekat obezbeđuje i ekonomske pogodnosti. Do sada je za megavat-sat izdvajano 85,30 evra, a nova predviđena cena iznosi 53,43 i doneće uštedu od čak 33 odsto, što će direktno uticati i na smanjenje računa građana - zaključuje Kovačević.

OPOZICIONA KRITIKA

- BIĆE mnogo pitanja i nedoumica. Od koga će potrošači kupovati toplotnu energiju, od JKP "Gornji Milanovac", ili od tog biznismena? A, problemi sa drvnom biomasom u Srbiji su sve veći, nema je dovoljno, a za novu kotlarnicu će biti potrebne tone i tone. S druge strane, gasa ima dovoljno - poručuju iz opozicionog Takovskog pokreta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

U KIKINDI PONOVO GREJU STANOVE: „Toplana“ uključila kotlove