HITAN APEL ZA RAZUMNU POTROŠNJU: Ako ne "zavrnu slavine" Popovica i Paragovo ostaće bez vode

S.B.

21. 06. 2021. u 18:09

IZ novosadskog JKP „Vodovod i kanalizacija“ apeluju da se potrošnja vode svede na razumnu meru jer, kako ističu, u distributivnom vodovodnom sistemu beleži se enormna potrošnja i nagli skok neracionalnog trošenja vode za piće.

ХИТАН АПЕЛ ЗА РАЗУМНУ ПОТРОШЊУ: Ако не заврну славине Поповица и Парагово остаће без воде

Foto: Depositphotos

Najveća eksploatacija vode je na sremskoj strani grada, u čemu prednjače Popovica i Paragovo. Dva rezervoara u Sremskoj Kamenici jutros su bila potpuno prazna, a pogon za preradu sirove vode odnosno Fabrika vode radi punim kapacitetom i svoj maksimum dostigla je puštanjem 1.250 litara vode svakog sekunda u sistem.

- Ukoliko se takav trend nerazumne potrošnje nastavi, Popovica i Paragovo narednih dana neće imati. Problem je i u rubnim delovima mreže, na bačkoj strani, gde je već tokom vikenda bio slabiji pritisak. Obaveza nam je da građane zamolimo da budu solidarni kako bi svi Novosađani imali dovoljno vode za piće – kažu u „vodovodu“.

Prerađena voda u Fabrici vode koja dolazi do krajnjih korisnika, isključivo se koristi za piće, sanitarne potrebe i kuvanje i to svi treba da imamo na umu. JKP „Vodovod i kanalizacija” naglašava da aktivnosti kao što su navodnjavanje poljoprivrednih površina, zalivanje zelenih površina, punjenje individualnih rezervoara, bunara i bazena, polivanje i hlađenje pločnika, terasa i dvorišta, pranje vozila, zloupotreba hidranata i slično, predstavljaju nenamensku, neodgovornu i neracionalnu potrošnju vode za piće.

- Sirove vode ima dovoljno, ali je zbog neodgovornog ponašanja, ne svih potrošača, potrošnja pijaće vode enormno skočila i stoga nemaju svi korisnici uredno vodosnabdevanje. Ukoliko se trend korišćenja pijaće vode za nepotrebne aktivnosti nastavi i narednih dana, JKP “Vodovod i kanalizacija” biće primorano da uvede restrikcije vode, što verujemo nikom nije u interesu, ali ako ne prevlada razum i empatija, to ostaje kao jedina mera - poručuju iz „vodovoda“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)