NEGOTIN PROSLAVLJA KRSNU SLAVU: Liturgijom u Crkvi Svete Trojice i rezanjem slavskog kolača u zgradi opštine obeležen Spasovdan (FOTO)

S.M.Jovanović

10. 06. 2021. u 16:55

SLAVA opštine Negotin, Vaznesenje Gospodnje, Spasovdan obeležena je i u opštini Negotin liturgijom u ovdašnjem sabornom hramu posvećenoj Svetoj Trojici, ali i litijom do mesta pogibije Hajduk Veljka Petrovića, gde je održan i pomen legendarnom braniocu Negotina.

НЕГОТИН ПРОСЛАВЉА  КРСНУ СЛАВУ: Литургијом у Цркви Свете Тројице и резањем славског колача у згради општине обележен Спасовдан (ФОТО)

Foto: S.M. Jovanović

U zgradi opštine, zaposleni u Opštinskoj upravi, sa svojim gostima, krsnu slavu opštine Negotin obeležili su rezanjem slavskog kolača uz službu arhimandrita Kozme, igumana Manastira Bukovo i negotinskih paroha jereja Marjana Kerčulja, Marka Pajčina i Marka Jokanovića, kao i prigodnim koktelom.

Ovom činu prisustvovali su Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin, Bogdan Gugić, zamenik predsednika opštine, Milan Uruković, predsednik Skupštine opštine Negotin, njegov zamenik Goran Jovanović, Margareta Musić, direktorka Fondacije Eliksir, Vladimira Stankovića, načelnika Borskog upravnog okruga, ali i brojnih zvanica iz javnog i kulturnog života Negotina.

Spasovdan se u Negotinu ponovo slavi od 2001. godine kada je obnovljena tradicija nekadašnje varoši negotinske i od tada se redovno slavi. Ove godine slava opštine upriličena je u skladu sa aktuelnom epidemijom virusa korona, skromnije nego inače, a opet svečarski.

-Negotin nastavlja tradiciju obeležavanja zavetne slave grada koji je kroz vekove važio za istorijski, duhovni i kulturni centar ovog dela Srbije. I kao što Spasovdan simbolizuje napredak ali i veru u budućnost koristim priliku da građanima zaželim svako dobro i čestitam im praznik - rekao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Vaznesenje Gospodnje je i hramovna slava crkava u Jabukovcu, Jasenici, Brestovcu, Srbovu, Prahovu, Radujevcu, Rajcu, Sikolu i Šarkamenu, ali i slava Manastira Koroglaš i crkve Manastira Vratna.

Kao svoju zavetinu svetkuju ga meštani Kobišnice, Popovice, Jabukovca, Vratne, Jasenice, Veljkova, Braćevca i drugih naselja u Negotinskoj i Timočkoj Krajini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna