DAME VODE SAMO OSAM OPŠTINA! Izveštaj Zavoda za ravnopravnost polova o stanju u vojvođanskim lokalnim samoupravama

J. LEMAJIĆ

07. 06. 2021. u 08:25

OD 45 opština u Vojvodini, osam vode žene, dok sedam dama predsedava lokalnim parlamentom. Čak 43 opštine imaju neki oblik rodnog mehanizma, u 23 je uspostavljeno radno telo poput Komisije ili Saveta za rodnu ravnopravnost, dok je u 20 lokalnih samouprava određena osoba za poslove rodne ravnopravnosti na nivou opštine i to mesto je sistematizovano.

ДАМЕ ВОДЕ САМО ОСАМ ОПШТИНА! Извештај Завода за равноправност полова о стању у војвођанским локалним самоуправама

Arhiva

Ovo je samo deo iscrpnog istraživanja koje je realizovao pokrajinski Zavod za ravnopravnost polova, a čiji se podaci još uvek obrađuju. Dame vode opštine Apatin (Dubravka Korać), Alibunar (Zorana Bratić), Bački Petrovac (Jasna Šproh), Bela Crkva (Violeta Simić), Beočin (Mirjana Malešević Milkić), Čoka (Stana Đember), Kovin (Sanja Petrović) i grad Sremsku Mitrovicu (Svetlana Milovanović).

Prvi rezultati istraživanja pokazuju da je 17 opština usvojilo Odluku o ravnopravnosti polova, Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou donelo je 16 opština. Lokalni akcioni plan za ostvarivanje rodne ravnopravnosti ima 13 opština, dok njih 16 nije donelo nijedan dokument. Osim toga, 35 lokalnih samouprava je navelo da je njihov budžet rodno odgovoran. Rodnu statistiku ne vode 32 opštine, dok je deset opština navelo da vode statistiku o rodnoj ravnopravnosti.

- Cilj istraživanja je da utvrdimo koliki je napredak ostvaren kada je u pitanju položaj žena u jedinicama lokalne samouprave. Njegova poenta nije samo da se taksativno pobroje žene na funkcijama, jer to može vrlo lako da se promeni, već da pratimo kako se u praksi sprovodi koncept rodne ravnopravnosti - navode u Zavodu za ravnopravnost polova. - Namera je i da se predstavnici lokalnih vlasti ohrabre da podstiču i razvijaju jednaka prava i mogućnosti za žene i muškarce. Rezultati istraživanja još uvek nisu kompletno gotovi, tako da ne možemo da govorimo o situaciji u celoj Vojvodini.

SUBOTICA KAO PRIMER

SUBOTICA je jedan od gradova u kome je veći postotak žena u javnoj upravi. Od sedam članova Gradskog veća, pet je dama, a od 16 javnih preduzeća i ustanova sedam vode žene. Subotičani se, pak, ne mogu pohvaliti zvaničnim planskim aktima koji regulišu ovu oblast.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest