BRAUNOVIĆ NA ČELU: Akcija čišćenja Drine i Drinskog jezera kod Malog Zvornika

V. Mitrić

05. 06. 2021. u 10:25

AKTIVISTI Udruženja za zaštitu prirode "Naša Drina", na čijem je čelu Igor Braunović, generalni direktor JP "Srbija šuma", sa čuvarima prirode iz tog državnog preduzeća, i sa meštanima Malog Zvornika i okolnih mesta danas će, u velikom broju, da čiste deo korita Drine i Drinskog jezera, kod Malog Zvornika.

БРАУНОВИЋ НА ЧЕЛУ: Акција чишћења Дрине и Дринског језера код Малог Зворника

Foto: V. Mitrić

Ovu ideju podržala je lokalna vlast u Malom Zvorniku čiji čelnik Zoran Jevtić kaže da je ovo ujedno ekološka akcija i priprema terenaza predstojeće turističke svetkovine u ovom delu Srbije, do "Skobaljijade" do "Drina je smisao života".

Akciju je inicirao i osmislio Igor Braunović, smatrajući da Drina, "i istorijski,i turistički, i privredno, i emotivno, i po lepoti zaslužuje da bude čista svugde kao što ju je Bog dao praveći je od Pive i Tare".

- Čitava naša prošlost i sadašnjost vezana je za Drinu, pa smo u obavezi da čuvamo i reku i jezero i njihovo priobalje i da, pored ostalog, to bude primer za mlade generacije - kaže Braunović na čiju je, takođe, inicijativu, podignuto monumentalno spomen znamenje kraj Drinskog jezera srpskom junaku sa Košara, Milošu Ćirkoviću.

- Važno je o Drini brinemo, ne od danas do sutra, već neprestano, jer njene blagodeti su pred nama svakog časa, pa tako je red da se prema njima odnosimo s poštovanjem, odgovorno i savesno. Raduje me veliki broj ljubitelja, prijatelja, čuvara i boraca za lepotu prirode u ovom kraju.

Na Svetski dan životne sredine, 5. juna, u Malom Zvorniku biće održana ekološka akcija i priprema terena za predstojeće turističke manifestacije.

Akcija čišćenja desne obale reke Drine u Malom Zvorniku biće održana u subotu, 5. juna, u organizaciji opštine Mali Zvornik, povodom Međunarodnog dana zaštite životne sredine, koji će tog dana u čitavom svetu biti obeležen nizom različitih aktivnosti usmerenih na podizanje svesti ljudi o značaju zaštite i očuvanja životne sredine.

Budući da se na ovom mestu održava tradicionalna ribolovna, sportsko-turistička manifestacija "Skobaljijada", zakazana za 12. jun, u okviru akcije istovremeno biće obavljena priprema terena i uređenje prostora za predstojeću manifestaciju, kao i za manifetaciju "Drina je smisao života", koja će uslediti krajem jula tekuće godine.

Lokalna samouprava poziva zainteresovane građane i udruženja građana da se u što većem broju odazovu akciji.

Skup zainteresovanih učesnika zakazan je za subotu, u 10 časova, na šetalištu pored reke Drine u centru Malog Zvornika.

U zavisnosti od broja učesnika, akcija će biti sprovedena na delu reke Drine u mesnoj zajednici Centar i na delu Zvorničkog jezera, od plaže u Sakaru do Velike Reke.

Logističku podršku akciji pružiće Opština Mali Zvornik i JKP "Drina".

Za učesnike biće obezbeđena higijenska sredstva i kese za otpatke.

Svetski dan zaštite životne sredine je dan koji se obeležava u celom svetu, svakog 5. Juna, kroz različite aktivnosti i kampanje, s ciljem skretanja pažnje javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine.

Obeležavanje Svetskog dana zaštite životne sredine ove godine fokusira se na obnavljanje ekosistema.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri