TENISKI PRAZNIK KRAJ DUNAVA: Posle devetogodišnje pauze u Beogradu se igra ATP turnir serije 250

Đ. SAMOILOVIĆ

19. 04. 2021. u 08:35

POSLE devet godina, vrhunski tenis je ponovo u Beogradu. Na terenima TC "Novak", pokraj Dunava, danas startuje ATP turnir serije 250 na kojem će između ostalih učestvovati i najbolji teniser planete Novak Đoković, uz još sedmoricu sunarodnika koji će prvi put posle 2012. imati priliku da nastupe u svojoj državi na nekom zvaničnom singl takmičenju.

ТЕНИСКИ ПРАЗНИК КРАЈ ДУНАВА: После деветогодишње паузе у Београду се игра АТП турнир серије 250

FOTO: M. Vukadinović

- Jako sam uzbuđen što ću igrati u rodnom gradu Beogradu nakon devet godina od poslednjeg meča. Srećan sam što smo ponovo uspeli da dovedemo turnir iz serije 250 u Beograd, ne samo muški nego i ženski, kao i čelendžere. Zahvaljujem se i državi Srbiji i gradu Beogradu na podršci i pomoći, svim ljudima koji pružaju i pozitivnu energiju i podršku ne samo meni nego svim srpskim teniserima - rekao je Đoković nedavno, posle neočekivanog ispadanja sa turnira u Monte Karlu prošle nedelje u trećem kolu porazom od Dana Evansa.

Pored Novaka, najzvučnija imena Srbija opena su Mateo Beretini, 10. igrač sveta, zatim Aslan Karacev, senzacija ovogodišnjeg Australijan opena, kao i Dušan Lajović, koji sa navedenom trojicom predstavlja prva četiri nosioca koja će preskočiti mečeve prvog kola. Uz njih, tu su još i Filip Krajinović, Miomir Kecmanović, Džon Milman i ostali asovi poznati ljubiteljima tenisa.

- Ponosni smo što uspeli da vratimo licencu u Beograd, mislimo da ovaj grad i ova država zaslužuju jedan ovakav turnir. Ipak imamo i najboljeg na svetu i nekoliko igrača iz top 50 na svetu. Ovo je sjajna prilika da prikažemo domaćoj publici sve naše igrače, ali i da mlade nade pokušaju da se probiju ka vrhu svetske liste što brže - rekao je posle subotnjeg žreba Đorđe Đoković, direktor ovog turnira, koji će od 22. maja dobiti i svoj nastavak pod nazivom "Beograd 2".

Što se tiče samog žreba, u Đokovićevoj polovini su smešteni Laslo Đere i Miomir Kecmanović, sa kojima može da se sastane u potencijalnom četvrtfinalu, dok je Karacev projektovani rival za polufinale, a prvi rival bi trebalo da bude Korejac Kvon u utorak ili sredu. U drugom delu "kostura" su Beretini, Krajinović i Lajović, koji je istakao da žali što neće biti publike na dorćolskim terenima Novakovog centra.

- S jedne strane, za srpske igrače može da bude rasterećujuća okolnost to što nema publike, jer je uvek teško igrati pred domaćom publikom. Ali, kad bismo mogli da biramo uvek bismo izabrali tu vrstu pritiska kao izazov, jer nije česta situacija možemo da igramo kod kuće. Srbija zaslužuje da ima ATP. To je lepa prilika za sve srpske tenisere - rekao je popularni Duci.

OTKAZALI TIM, VAVRINKA...

DA je sve bilo kako treba i da se povrede nisu isprečile, turnir u Beogradu bi po imenima bio mnogo jači nego što je sad. Prvobitan plan organizatora je bio da među učesnicima budu i Dominik Tim, Gael Monfis, Sten Vavrinka, Fernadno Verdasko, ali svi oni su zbog povreda i privatnih razloga morali da otkažu.

Uzbuđenje ne krije i Laslo Đere:

- Zahvalan sam Novaku što je doveo jedan ATP turnir ponovo u Srbiji. Nažalost neće biti publike, ali sjajan je osećaj igrati u Beogradu.

Miomir Kecmanović veruje da će uživati u Beogradu, a istakao je da neće osećati pritisak ukoliko se sastane sa Đokovićem:

- Trudim se da radim na stvarima koje mogu da unaprede moju igru i nadam se da ću ostvariti bar deo onoga što je postigao Novak.

Filip Krajinović je srećan što posle 10 godina igra u Beogradu, zadovoljan je što nije u Novakoj polovini, a podvukao je da ovakvi turniru mnogo znače mladim igračima.

Turnir u Beogradu se igra za nagradni fond od 650.000 dolara a teniseri će nastupati na šljaci.

SEPI POSLEDNjI ŠAMPION

POSLEDNjI put kada je svetlozelena loptica odskakala na nekom zvaničnom teniskom takmičenju u Beogradu, šampionski pehar je podigao Andreas Sepi. Te 2012, Italijan je u našoj prestonici igrao kao 2. nosilac i u finalu je savladao Benou Pera. Novak Đoković je trebalo da učestvuje ali se povukao iz ličnih razloga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024