SKANDALOZAN TEKST AMERIČKOG ČASOPISA: Đoković truje mase opasnim neznanjem?!

Novosti online

11. 02. 2021. u 18:41

POZNATI američki sportski magazin Sports ilustrejtid svrstao se na stranu hejtera Novaka Đokovića u velikom tekstu o najboljem teniseru sveta u kome autor Kris Almeida sarkastično primećuje da "Đoković zna i vidi sve"

СКАНДАЛОЗАН ТЕКСТ АМЕРИЧКОГ ЧАСОПИСА: Ђоковић трује масе опасним незнањем?!

FOTO: AP/Tanjug

Pod očito sarkastičnim naslovom "Pete imaju oči i Novak Đoković zna i vidi sve", tekst je podeljen na društvenim mrežama uz status: "U najboljem slučaju baljezganja Novaka Đokovića su zabavna. U najgorem su njegovo antivakserstvo i pseudonauka opasne gluposti kojima truje mase."

Almeida piše o izuzetno uspešnoj Đokovićevoj 2020. godini, ali započinje onim što je lajtmotiv celog teksta: opisujući Đokovića kao ljubitelja pseudonauke, teorija zavera i, pre svega, kao vođu sekte ili kulta. Kaže da su njegovi fanovi, posebno u Srbiji, Đokovićevi slepi navijači koji mu se bespogovorno klanjaju.

- Bila je ovo fantastična godina za Crkvu broja 1 (?). Đokoviću nije smetala pandemija koronavirusa protiv koje se borio alhemijskim metodama. Usred pandemije, organizovao je Adria Tur, gde niko nije sledio pravila, ponajmanje šef turnira. Đoković je snimljen kako pleše u beogradskom noćnom klubu. Odmah zatim Dimitrov je dobio pozitivan rezultat testa, a turnir se igrao u Zadru, dok su se igrači, volonteri i gledaoci gužvali na tribinama - piše Almeida.

- Od svih ljudi na svetu, niko nije toliko spreman da pobedi na teniskom turniru kao Novak Đoković. On je broj jedan, od 2018. Ima 33 godine, pa nema toliko godina. Nema mnogo povreda, što se ne može reći za njegove rivale (?). On sada igra na Otvorenom prvenstvu Australije, turniru koji je osvajao u prethodne dve godine zaredom, kao i u četiri od prethodnih šest godina pre toga. Ukupno osam puta, a favorit je i ove godine - nastavlja američki "novinar".

- U aprilu je Đoković rekao da će se protiviti imunizaciji protiv koronavirusa kao uslovu za povratak na ATP tur. Kasnije se branio: „Nisam stručnjak, ali želim da imam mogućnost izbora onoga što je najbolje za moje telo. Otvorenog sam uma i nastaviću da to istražujem". Tokom narednih mesec dana, Đoković je bio domaćin niza Instagram ćaskanja sa Červinom Džafarijem, čovekom koji tvrdi da je alhemija egzaktna nauka. U snimku je Đoković tvrdio da se toksična hrana i zagađena voda mogu očistiti snagom zahvalnosti.

- U avgustu je pred Rolan Garos Novak istakao da „postoje vakcine koje imaju neželjene efekte“. Krajem leta podneo je ostavku na mesto predsednika Saveta igrača ATP-a i, zajedno sa Vasekom Pospišilom, najavio stvaranje Udruženja igrača, koje bi se bavilo raspodelom dohotka, disciplinskim merama, penzijama igrača i uslovima putovanja za Tur članova. Manje sjajno: u asocijaciju nisu bile uključene teniserke, što je dovelo do kritika od Endija Mareja, koji je rekao da će pružiti podršku samo ako budu uključeni i VTA igračice.

A onda, US Open. Đoković je bio prvi nosilac, a turnir je osvojio u poslednjem "zdravom" nastupu, 2018. godine. Rodžer Federer, koji je sezonu zatvorio povredom desnog kolena, i Rafael Nadal, oprezan zbog mnogih putovanja tokom pandemije, odsustvovali su sa turnira, čineći Srbina najvećim favoritom za konačnu pobedu. Umesto toga, izbačen je zbog udaranja linijskog sudije u grlo tokom meča četvrte runde. Ovo, da budem iskren, zvuči gore nego što je zapravo bilo: Đoković je, nakon što je ispustio svoj servis na meču, frustrirano izbacio loptu iz džepa prema zadnjem delu terena, a benigna procedura koju ste videli desetine puta promenila je kurs tog turnira. Ali te lopte obično ne završe pogodivši ljude. Linijski sudija je na kraju bio u redu, a Đoković je izrazio kajanje i zabrinutost, kako na terenu, tako i posle meča. Naslovi, međutim, nisu bili laskavi.

U januaru ove godine, pre Otvorenog prvenstva Australije, više od 70 teniserki i tenisera moralo je dve nedelje provesti u karantinu u hotelu, a neki od njih su to iskustvo upoređivali sa boravkom u zatvoru. Suprotno tome, Đoković (sa Nadalom, Serenom Villiams i Naomi Osaka) prebačen je u Adelaidu ​​kako bi proveo karantin u udobnim prostorima.

Australija je učinila izuzetan posao u zadržavanju virusa - manje od jedan odsto populacije je zaraženo, a ukupan broj umrlih ne prelazi 1000. To je delimično zbog neverovatno strogih protokola koji uključuju skoro četiri meseca izolacije u Melburnu, obaveznu karantinu za građane koji dolaze iz inostranstva i agresivna ograničenja putovanja čak i unutar zemlje. Ovogodišnji Australian Open započinje tri nedelje kasnije nego što je uobičajeno da bi se obezbedio određeni nivo sigurnosti, mada, kad se uoči ozbiljnost zemlje u pogledu pandemije, šokantno je da se turnir uopšte održava. Čini se da je Đoković, međutim, mislio da je sve to sra*e i izdao listu zahteva u ime kolega igrača, uključujući skraćeni karantin i privatne kuće igrača.

U poslednje vreme je malo teže sa simpatijama gledati na Đokovićevu humanost. Čini se da često ne razume efekte svojih postupaka ili odgovornost koju ima. To ne znači da ne razume kako ima moć. Malo je reći da je Đoković najpoznatiji čovek u Srbiji. Tamo je polubog. „Novak je našu zemlju stavio na mapu“, rekao je Troicki, još jedan Srbin, prošle godine. „On je najpoznatija ličnost u celoj zemlji i regionu.“ Đoković privlači hiljade obožavalaca u svojoj zemlji. Kada se povuče iz tenisa, imaće budućnost u srpskoj politici. Njegov značaj u državi nema paralelu u Sjedinjenim Državama. I tako on propoveda. Propoveda skepticizam - zaključuje Almeida tekst pun neistina i proizvoljnih tumačenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (16)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna