SPREMAN ZA 9. KRUNU Novak: Oživeo sam prošlogodišnja sećanja kada sam osvojio turnir, to mi daje snagu, veru u sebe

V. N.

07. 02. 2021. u 22:55

NOVAK Đoković veruje da je spreman da i deveti put u karijeri osvoji Australijan open.

СПРЕМАН ЗА 9. КРУНУ Новак: Оживео сам прошлогодишња сећања када сам освојио турнир, то ми даје снагу, веру у себе

FOTO: AP/Tanjug

Najbolji teniser sveta sa puno samopouzdanja očekuje start na omiljenom grend slemu, gde danas (oko 10.30 po našem vremenu) na "Rod Lejver areni" protiv Francuza Žeremija Šardija (66. na svetu) počinje odbranu krune. Srbin je već sada sa osam trofeja, najuspešniji igrač u istoriji turnira, koji je počeo još 1905.

- Mogu da kažem da imam "ljubavnu aferu" sa "Rod Lejver arenom". Možda slično kao što Nadal ima sa Rolan Garosom. Na ovom terenu sam se uvek osećao komfornije. Uostalom, što više pobeđujete, imate više samopuzdanja i prijatnije vam je na terenu. Kada sam ove godine prvi put kročio na teren, oživeo sam neka prošlogodišnja sećanja, ali i prethodna kada sam osvajao turnir. To mi daje sjajan osećaj, veru u sebe. Osećam da ovde uvek mogu da igram svoj najbolji tenis. Nadam se da će ovo biti još jedna uspešna godina - rekao je Đoković.

Prva prepreka ka devetoj kruni je Šardi, protiv kojeg vodi sa 13:0 u pobedama. Ipak, Đoković je sa puno poštovanja govorio o Šardiju.

- Pomaže mi taj dobar skor. Nismo se odavno sastajali, ali je on veoma iskusan igrač. Ima jak servis i forhend, nekako se njegova igra zasniva na ta dva udarca - naglasio je Đoković.

Novak ističe da su mu mečevi za Srbiju u ATP kupu protiv Kanade (2:1) i Nemačke (1:2) pomogli da se što bolje spremi za prvi grend slem u sezoni:

- Još nisam osetio ovakav uvod u turnir. Pozitino je to što sam imao toliko mečeva. Dobro je i to što na startu igram uveče. Tada su u Melbrunu uslovi drugačiji, podloga je malo sporija. Osećam se stvarno dobro i nadam se da ću tako da nastavim.

KIRJOSA NE POŠTUJEM VAN TERENA

NAJBOLjI teniser sveta je priznao da Nika Kirjosa ne poštuje van terena:

- Nik je dobar za sport, jer je drugačiji. Na autentičan način se bavi stvarima na terenu i van njega. Svako ima pravo da se izražava na svoj način. Poštujem ga zbog njegove igre, talentovan je, ima kvalitet da pobedi svakoga. Ali, van terena nemam poštovanja prema njemu. I tu završavam priču o njemu.

Najbolji teniser priznaje da nije lako podnosio karantin poslednjih meseci, da mu je mnogo nedostajala porodica. Drago mu je što je sa članovima Dejvis kup reprezentacije delio kuću sedam-osam dana, što ga je osvežilo pred turnir.

- Uvek se dobro zabavljamo, dobri smo prijatelji. Igramo karte "uno" i onaj koji izgubi obično mora da uradi nešto. Tako je Nikola Ćaćić jednom prilikom morao u gaćama da ide na plažu, da pravi budalu od sebe. Ta atmosfera koju stvorimo kada smo zajedno omogućava nam da igramo najbolji tenis. Uživao sam - ističe Đoković.

Uz Đokovića će ove godine na turniru biti samo Goran Ivanišević, dok je glavni trener Marjan Vajda ostao kod kuće.

- Marjan je više od trenera za mene. On je član porodice, nekoga kog s ponosom mogu da zovem prijateljom, mentorom... Proveli smo nekoliko nedelja zajedno pred dolaska u Australiju. Vajda je drugi put postao deda, porodila se njegova druga ćerka. Sa Marjanom je uzbudvljivo putovanje u poslednjih 15 godina i ono se nastavlja dalje. Trudim se da budem lojalan članovima mog tima, uvek se gradi odnos koji će dugo trajati. Ipak, Marjan je konstantan, uvek je tu, mnogo ga volim i cenim sve što je uradio za mene na i van terena - podvukao je Đoković.

Mada je do sada osvojio 17 grend slem titula, Novak i dalje oseća nervozu pred sveki meč.

- Imam osećaj da je nemoguće eliminisati tu vrstu pritiska, očekivanja, barem je tako u mom slučaju. Mislim da sam tokom godina uspeo da istreniram sebe, da se mentalno pripremim kako bih se što bolje nosio sa emocijama. Ponekad ne uspem da nadvladam emocije i stres, ponekad uspem... Verujem u mogućnost napretka, naučenim lekcijama, ali u velikim mečevima koje izgubite najviše naučite. Tu je najveća prilika za vas da postanete jači, sposobniji, da spoznate sebe na dubljem nivou. Naravno da osećam da imam više samopouzdanja, iskustva treniranja kako da razumem da se nosim sa specifičnim situacijama kada izlazim na teren, sa očekivanjem da dobijem 99 odsto mečeva koje igram. I dalje je prisutan taj pritisak, posebno kada igrate za najveće trofeje - podvukao je Đoković.

Vladar Australije je srećan što će se igrati pred publikom:

- Svakom teniseru, sportisti, nedostaje publika. To nam je jedan od najvećih izvora motivacije, iz toga crpimo energiju, snagu. Okolnosti u svetu u poslednjih 12 meseci su nas naterale da se prilagodimo i prihvatimo trenutnu situaciju. Sada ćemo imati nešto publike na Australijan openu, što je razlika u odnosu na većinu turnira gde je nije bilo. Mi smo i zabavljači, volimo tu razmenu energije sa publikom. Kada igrate bez gledalaca na velikom stadionu, čudan je osećaj. Nadam se da će publika uskoro vratiti na stadione.

Novak je primetio da najbolje rezultate pravi na tvrdoj podlozi, iako je odrastao na šljaci.

- Moj stil igre najviše odgovara tvrdim terenima. Ipak, imam osećaj, a pričao sam i sa drugim igračima da je ovde podloga sve brža i brža, naročito kada se poredi sa onim od pre pet, šest godina. To favorizuje velike servere, morate da prilagodite igru. Sa mojim reternom uspevao sam da dobijem mnogo mečeva protiv sjajnih servera na ovoj vrsti podloge. Zahvaljujući Goranu Ivaniševiću uspeo sam da poboljšam servis. U ovim uslovima morate da imate kompletnu igru ako želite da idete do kraja. Nekako sam se prilagodio na "Rod Lejver arenu". Kakvi god da su uslovi, ovo mi je omiljen teren - naglasio je Đoković.

RAFA SE NADA DA ĆE BITI SPREMAN

FOTO: AP/Tanjug

RAFAELA NADALA i dalje muče leđa, ali se nada da će biti sposoban da sutra u prvom kolu igra protiv našeg Lasla Đerea.

- Nije sjajno, jer u suprotnom igrao bih na ATP kupu. Već 15 dana me muče leđa. Pokušao sam u nedelju da malo serviram. Radim sve što je moguće kako bih bio spreman. Jedino mogu da kažem da se nadam da ću biti spreman - rekao je Nadal.
Španac ističe da svakodnevno vežba i da je razočaran što se brže ne oporavlja:
- Sva pozitivna osećanja koje sam imao pre nekoliko nedelja sada su nestala. Povreda nije ozbiljna, ali su mišići i dalje zategnuti. Nadajmo se da će se sitaucija popraviti. Nije idealna situacija da turnir počnete povredom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna