JURIŠ NA 18. GREND SLEM Đoković na turniru koji je osvajao osam puta startuje protiv Francuza Šardija

S. KRSTOVIĆ

06. 02. 2021. u 23:00

NI pandemija virusa korona nije sprečila Australijance da organizuju svoje Otvoreno prvenstvo u tenisu.

ЈУРИШ НА 18. ГРЕНД СЛЕМ Ђоковић на турниру који је освајао осам пута стартује против Француза Шардија

EPA

Spremali su se mesecima, uveli najstrože epidemiološke mere, izvukli pouke iz "balona" na Ju-Es openu i Rolan Garosu i mogu da kažu da u noći između nedelje i ponedeljka počinje 109. izdanje Australijan opena.

A na terenima "Melburn park" novu stranicu istorije pokušaće da ispiše prvi reket sveta Novak Đoković, koji je spreman da odbrani krunu i 21. febuara, kako je planirano, podigne deveti put pehar.

Rekorder je već od 2019, kada je trijumfovao sedmi put, ali grend slem titula nikad dosta. Uostalom do sada ih je osvojio 17, tri manje od Rafaela Nadala i Rodžera Federera, koji ove godine neće igrati na "Rod Lejver areni".

Put do trona je uvek trnovit, pa ni ovog puta Đokovića ne očekuje lak zadatak. Prva prepreka je u ponedeljak (oko 10.30 po našem vremenu) Francuz Žeremi Šardi, s kojim je već otvorio AO 2009. Srbin vodi sa 13:0 u pobedama, bez izgubljenog seta, ali mora uvek da bude oprezan.

- Australijan open je veoma važan za Đokovića - istakao je nedavno Novakov bivši trener Boris Beker.

- Kada sam radio sa njim, Melburn nam je služio kao kamen temeljac za čitavu sezonu, najviše psihološki. Ovog puta Novak stiže na AO posle sezone u kojoj nismo imali Vimbldon, kao i propuštene šanse na Ju-Es openu i poraza od Nadala u finalu Rolan Garosa. Zato mu očajnički treba 18. grend slem titula. Za mene je drugi favorit Dominik Tim, jer nisam siguran koliko je zbog povrede spreman Rafael Nadal.

KRENULO 1905. GODINE

PRVI turnir za muškarce odigran je 1905, a za žene 1922. godine. Turnir se igrao na travi sve do 1988, kada su se domaćini opredelili za tvrdu podlogu. Tek od 1969. godine zove se Australijan open.

Valja napomenuti da je turnir više puta menjao lokaciju, čak se održavao i na Novom Zelandu. Održavao se u Sidneju (17 puta), Adelejdu (14), Brizbejnu (7), Pertu (3), Kristčrču (1906), Hastingsu (1912) i Melburnu (56 puta) u kojem je neprestano od 1987. godine.
Od prošle godine se igra na podlozi "grin set", koja je najbrža na svetu. Lane je bilo problema, teniseri su se žalili, ali organizatori tvrde da su za ovogodišnji turnir ispravljeni svi nedostaci.

Projekcija govori da potom po kosturu kao mogući rivali slede Frensis Tijafo (SAD), Tejlor Fric (SAD), u osmini finala Miloš Raonić (Kanada) ili Stan Vavrinka (Švajcarska), u četvrtfinalu Aleksandar Zverev (Nemačka), u polufinalu trebalo bi da bude repriza prošlogodišnjeg finala sa Austrijancem Dominikom Timom (3:2) i u finalu sa Rafaelom Nadalom, koji je prvi i jedini put pehar podigao 2009. godine.

Najveći Đokovićev rival Rafael Nadal, koga poslednjih dana muče leđa, drugi je nosilac. Španca u prvom kolu očekuje naš Laslo Đere, a u drugom će možda ukrstiti rekete sa Viktorom Troickim. Nadal će u trećem kolu verovatno igrati sa De Minorom, u četvrtfinalu protiv Hačanova, u polufinalu ga čekaju Medvedev, Rubljov ili Cicipas.

Mada su Đoković, Nadal i Tim najveći favoriti, nikako ne bi trebalo izgubiti uz vida ni ostale tenisere, pre svih Medvedeva, Cicipasa, Zvereva, koji su i te kako gladni trofeja.

Srbija se osim u Đokovića uzda i da Miomir Kecmanović, Dušan Lajović, Filip Krajinović, Laslo Đere i Viktor Troicki mogu da naprave neko iznenađenje na turniru. Kod dama, čast naše zemlje brane Olga Danilović i Nina Stojanović.

- Već neko vreme igram kvalifikacije, druga runda ovde, treća tamo i nikako nisam uspevala da se plasiram na grend slem. U Dubaiju sam napravila taj iskorak i mnogo sam srećna. To će biti moj prvi grend slem u karijeri, turnir gde svi teniseri žele da igraju, gde igraš protiv najboljih. To su najvažniji turniri i jako sam srećna što sam ovde - istakla je nedavno Olga Danilović.

EVERT: PRETE TIM I MEDVEDEV

LEGENDARNA Kris Evert smatra da Đoković i Nadal moraju da podignu svoj nivo igre ukoliko žele da i dalje ostanu na vrhu:

- Mislim da o Timu i Medvedevu treba razmišljati. Tim je pobeđivao top igrače, ima dobar skor sa njima. Medvedev je talentovan, imaće samopouzdanje zbog dobre godine. Oni imaju igru, samo je potrebno da veruju da mogu da pobede legende.

Kod žena će biti neizvesnije nego kod muškaraca, a uporna Serena Vilijams ne odustaje od cilja da konačno osvoji svoju 24. grend slem titulu. U toj nameri pokušaće da je spreče Ešli Barti, Simona Halen, Naomi Osaka, Sofija Kenin...

Ali, jedno je teorija, a drugo teren, tim pre što je virus korona mnogima promenio način života i treninga. Upravo, zbog pandemije, kvalifikacije su se odigrale u Dubaiju, teniseri i teniserke su morali da dođu ranije u Australiju, da provedu 14 dana u karantinu, gde mnogi nisu imali uslove ni za najobičniji trening. Istina, usledili su pripremni turniri, ali je zbog zaraženog radnika u hotelu "Hajat" u četvrtak bilo sve otkazano, a svi koji su mogli da imaju "slučajan kontakt" su testirani. Zbog toga se u Melburnu pritajio strah da se sve u jednom trenutku ne otkaže. A baš zbog pandemije i strogih mera koje vladaju u Australiji, turnir se prvi put u svojoj istoriji održava u februaru. Dosada se uvek igrao u drugoj polovini januara.

- Bilo je neophodno osam meseci da radimo sa vlastima države Viktorije, da bi nam se pružila prilika da održimo Australijan open, koji će igrati bitnu ulogu u ekonomskoj i psihološkoj obnovi Melburna i Viktorije - naglasio je direktor AO Kreg Tilej.

TIM: DVOJAC ISPRED MENE

EPA


ZA Dominika Tima nema dileme: Novak Đoković i Rafael Nadal su prvi favoriti AO.
- Oni su ispred ostalih, uključujući i mene. Pogotovo, Novak, koji je AO osvojio osam puta. Kada osvojite toliko titula, to utiče na vaše samopouzdanje. Prošle godine je imao neverovatnu podršku publike, mnogo Srba živi ovde, dolazili su da ga podrže. Bila je to lepa atmosfera za njega - naglasio je Tim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!