ČELIČNI, NESALOMIVI NOVAK ĐOKOVIĆ: Kada rivalu fali korak, Srbin postaje još surovi

GRČKA drama sa srećnim završetkom!

ЧЕЛИЧНИ, НЕСАЛОМИВИ НОВАК ЂОКОВИЋ: Када ривалу фали корак, Србин постаје још сурови

Foto AP

U polufinalu Rolan Garosa protiv Grka Stefanosa Cicipasa (5) sa volšebnim preokretima zasluženo je sinoć Novak Đoković (1) izborio, u pet setova, rezultatom 6:3, 6:2, 5:7, 5:7, 6:1, ulaznicu za veliko nedeljno finale protiv neizbežnog Rafaela Nadala (2) koji je u meču pre ovoga, kao što se i očekivalo, bio prejak za Argentinca Dijega Švarcmana (6:3, 6:3, 7:6). Biće to priželjkivana planetarna poslastica za sve teniske sladokusce. A do nje se relativno teško stiglo.

- Veoma sam zadovoqan što sam mentalno ostao čvrst, smiren i staložen, jer u mečevima ovakvog značaja, pogotovo kada se preokrene rezultat, ima dosta emotivnih turbulencija. Ali, nekako sam uspevao da ih smirim i da ne dozvolim da izgubim koncenraciju. Mislim da sam tokom čitavog meča bio bolji igrač i diktirao tempo – istakao je Novak posle pobede, odgovarajući na pitanje "Novosti".

Ni u jednom trenutku, kaže, nije sumnjao u trijumf.

- Iako se on rezultatski vratio u meč, sve vreme sam bio samouveren i komforno sam se osećao na terenu. Nisam imao paniku ni strah da ću da izgubim. Znao sam da su ti njegovi naleti kratkog daha. Naravno da sam bio razočaran što nisam priveo kraju u trećem i četvrtom setu. Ali, kako je meč odmicao, video sam da mu nedostaje pola koraka, da je pokušavao da skrati poen i to je bio znak da ne želi da uđe u duže razmene. Onda sam mu bolje čitao servis i, što je najbitnije, završio sam pobednički, kako treba, vinerom – rekao je Novak na konferenciji za medije.

Čestitao je istovremeno svom protivniku na velikoj borbi.

- Zasluženo je tu gde jeste. Jedan je od najboqih tenisera na svetu. Borio se, dao je sve od sebe i to ga je istrošilo. U četvrtom setu sam imao mnoštvo prilika da završim meč, međutim svaki put kada je bio bitan momenat odigrao je izvrsno i na tome mu čestitam. U poslednjem setu mu je ponestalo snage, ja sam to osetio i završio kako treba.

Cicipas je bio u svom prvom polufinalu na Rolan Garosu, a Novak u desetom. Tako je to sve do kraja trećeg seta i delovalo na terenu. A onda, od gotovog veresija. Niotkuda je nastupila neizvesnost koja je pokidala živce Đokovićevim navijačima.

Nije juče bilo ni tragova od smetwi s rukom, leđima i vratom iz četrtfinala, iako je Cicipas odmah na početku imao tri brejk lopte. Izbrisao je Nole dobrim servisom sve tri, i još jednu, četvrtu, koja se zatim ukazala Grku. Duge izmene viđene su već na startu. Za razliku od Cicipasa, u sledećem gemu sjajnom forhend dijagonalom iskoristo je Novak već prvu od svoje dve brejk lopte. Na Noletove žestoke napade Cicipas je odgovarao nekontrolisanim udarcima i već je bilo 3:0.

Uzeo je Cicipas posle 17 minuta svoj prvi gem, ali je Novak pokazao ko je lider. Držao je konce u rukama, stajao kao mačka na mreži i bez previše nervoze i pritiska kontrolisao set. Urlik nezadovoqstva Grka ka nebu i bogovima zbog promašene lopte. Imao je priliku da smawi razliku na Đokovićev servis, ali s druge strane nije stajao Rubqov. Pokušao je Cicipas da Novaka zbuni "njegovim" oružjem, skraćenim loptama, što je bilo aktraktivno, ali ne i previše uspešno. Dok je sunce zalazilo nad Parizom, Novak je u 41. minutu, uz malo zadrške s tri propuštene set lopte, odservirao četvrtu, dobitničku.

Prvi put u meču Cicipas je poveo na početku drugog seta. Znao je da mora da prevaziđe sebe, ukoliko želi da isprovocira fortunu. Ali, to je mnogo lakše reći, nego uraditi. Na pretwe gubitkom servisa, Nole je uzvraćao još žešće. Statistika kaže da je tokom turnira osujećivao 77 odsto takvih tuđih prilika.

Pritiskao je dvadesetdvogodišnji Atinjanin, a Novak mudro pustio da protutwi trenutna oluja i meč poveo ka mirnijim vodama. Čim je odbio protivnika, inkasirao je na svoj saldo brejk, pa još jedan. Silan, nije Grku davao nikakvu nadu. Sjajnim servisom zapečatio je drugi set posle 38 minuta. Nišanxijski precizno utiskivao je otisak loptice na linije ili ih na uzici zaustavljao iza neca i tako iscrtavao put do zamišljenog pariskog finala.

BESANA NOĆ

- NEĆU zaspati danas, zaspaću sutra – rekao je sinoć Novak na konferenciji za medije koja se završila pred ponoć. - Kasno je, moram da radim sa fizioterapetom Miqanom. Adrenalin "udara". Sigurno ću ostati budan do duboko u noć. Ali, dobro, nije prvi put. Imam vremena da se naspavam i odmorim.

Otišao je Grk sa terena, da pokuša da sredi misli. Na pauzi, Novak je malo razmrdavao rame reketom, spremajući se za još ubitačniji ritam. Nije bio umoran. Trčkarao je, razgibavao se, ostajao aktivan, plenio svežinom.

Na povratku, opet je Novakov komšija iz Monaka zapretio oduzimawem servisa, i ponovo je pretwa bila jalova. Ispalio je Đoković servis i delikatno podigao kragnu. Tražio je od svog protivnika uvek udarac više, a to je za sobom nosilo i veliki rizik za onog s druge strane mreže. A drugačije se nije moglo. Igrao je Cicipas u 3. setu egal do 9. gema, a onda, svađajući se glasno sa svojim reketom, ponudio Srbinu priliku da servira za meč. Imao je Novak meč loptu, novinski izveštaj je već bio napisan, a kada se očekivalo da sve bude gotovo, izbacio je Stefanos posledwe atome snage iz sebe i iskoristio prvu od jedanaest brejk lopti, odservirao dobro, a zatim na Novakovom servisu završnom topovskom forhend paralelom uzeo i set! Počiwao je neki sasvim drugi meč.

U četvrtom setu, neiskorišćena prilika za Novaka da oduzme servis Cicipasu. A onda preporođeni Grk uzvraća trećim brejkom za redom! Spustio je, konačno, Novak Stefanosa s oblaka na kojem se neko vreme nalazio. Nije mu se imalo šta zameriti. Glasno ga je bodrila grupa srpskih navijača s tribina. Od 0:2, imao je tri prilike da povede sa 3:2 na protivnikov servis, ali nije uspeo. Došao je maser da pomogne Cicipasu. Mewao je i reket. Nove četiri brejk lopte za Novaka. Na semaforu stoji tačno tri sata igre. Grk ipak vodi sa 4:3. I on ima svoje navijače. Nole poravnava. Ima, zatim, ko zna koju po redu brejk loptu. Cicipas je briše asom, a onda ponovo vodi. Na Novakov servis, loša skraćena lopta i, neverovatno, ali istinito, odlazi se u peti set!

Treba li reći da je Đoković opet imao brejk loptu u prvom gemu? Nije je iskoristio. Ali jeste, konačno, drugu na sledeći Cicipasov servis. Dobrim servisom povećao je razliku. Umor je sustigao Grka. Vetar u leđa nije mogao da naruči. Dvostrukom servis greškom približio je Novaka na dva koraka do trijumfa. Odservirao je Nole bez greške, a onda propustio još jednu meč loptu. Bilo je to, ipak, samo odlagawe neminovnosti. Čudo nije moglo da se dogodi. Treća je iz riterna bila pobedonosna.

- Ostao sam smiren na terenu, ali duboko u meni, bilo je potpuno drugačije! – priznao je posle Novak. - Ali, kad sam izgubio treći set, mentalno sam ipak ostao prisutan. Imao sam kontrolu nad mečom. Igrao je dobro u tesnim trenucima u 3. i 4. setu. Ali, bio sam tu. Ostao sam solidan, čvrst u veoma važnim trenucima i zbog toga sam, naravno, srećan.

Ostao je Novak ove godine nepobediv. Sada mu, posle gotovo četiri sata igre, predstoji da povrati snagu za veliko finale protiv Nadala. Ali, Novak poručuje da nije previše umoran:

- Ne osećam veliki zamor. Naravno, iscrpqen sam, skoro je ponoć, ali imam dan i po pred sobom i mislim da će to biti dovoqno za oporavak.

A na pitanje ko je favorit u finalu, odgovara:

- Ovde, naravno, on! Ovo je wegova kuća, sa svim titulama koje je osvojio. Ali, uspeo sam 2015. da ga pobedim u četvrtfinalu. Moram, naravno, da igram najboqe što mogu. Najveći je izazov u našem sportu igrati protiv Nadala na Rolan Garosu. Gledam ispred sebe, pun sam sreće što sam ovde, motivisan sam da pobedim!

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju