RUSIJA JE ZATEČENA: Ovo je najnovija odluka vezana za Ruse i Olimpijske igre "Pariz 2024"

Novosti online

14. 06. 2024. u 13:44

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija", kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. Najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" iznedrile su "dodatak" koji je prilično iznenadio Ruse. I to veoma prijatno.

РУСИЈА ЈЕ ЗАТЕЧЕНА: Ово је најновија одлука везана за Русе и Олимпијске игре Париз 2024

Ilustracija

Dok dobar deo sveta prati šta se dešava tokom treće godine ovog sukoba (najnovije vesti iz Ukrajine uživo možete da pratite na posebnoj stranici portala "Novosti" - kliknite OVDE), sve su zanimljivija dešavanja i u sportskim krugovima daleko od linija fronta.

Pre najnovije vesti, a ona je obradovala sve Ruse, podsetimo, najpre, na ono što se Rusima uopšte ne sviđa, a vezano je za njihov sport:

Retko koji ruski sportista uopšte može na Olimpijske igre "Pariz 2024", zbog mnogih uslovljavanja, ali i dvogodišnjih kolektivnih suspenzija, usled kojih brojni takmičari nisu mogli ni da učestvuju u kvalifikacionom procesima.

Oni Rusi koji mogu u Pariz ("a maksimalno ih može biti 55", podseća ruska novinska agencija RIA Novosti") moraju da vode računa o sledećem propisu MOK-a vezanom za učešće sportista Ruske Federacija na ovogodišnjim Igrama:

  • Ruskim sportistima koji su prošli kvalifikacije u svojim sportovima dopušta se učešće na Igrama u Parizu 2024, ali u neutralnom statusu. Dakle, bez opreme na kojoj piše Rusija. Oprema neće biti u bojama ruske zastave, već tirkizna, i neće sadržati grb, zastavu, niti će se igde intonirati himna Ruske Federacije tokom nadmetanja;
  • Dopušta se učešće takmičara samo u individualnom sportu, ekipama je zabranjen dolazak;
  • Nacionalna simbolika Ruske Federacije zabranjuje se ne samo na takmičenjima, nego i na svim drugim lokacijama vezanim za olimpijske igre Pariz 2024, uključujući olimpijsko selo, ali i tribine;
  • Sportisti iz Rusije dužni su da potpišu dokument u kome se navode uslovi za učešće, a u njemu se navodi i uvažavanje Olimpijske povelje, uključujući i "mirovnu misiju olimpijskog pokreta";
  • Sportistima koji podržavaju aktuelna dešava u Ukrajini ili imaju veze sa vojnim strukturama Rusije neće biti dozvoljen dolazak na pariske igre;
  • Rusima koji žele na Igre je zabranjeno da učestvuju u bilo kojoj delatnosti koja ima veze sa zastavom, himnom i nacionalnom simbolikom. To znači da ne mogu da se takmiče u nacionalnim šampionatima, jer tamo stoje istaknute zastava i nacionalni simboli. 

Na sve to, Međunarodni olimpijski komitet je nedavno doneo odluku i da, čak i ako neki ruski sportista ispuni sve ove uslove, odnosno pristane na pomenute ultimatume, možda ipak ne dobije "zeleno svetlo" za nastup u Parizu, jer će o tome ko od Rusa sme a ko ne sme na te Olimpijske igre - odlučivati posebna komisija "za podobnost".

Ali danas se desila: 

Velika, sjajna vest za ruski sport

Naime, Međunarodna teniska federacija (ITF) dozvolila je svim ruskim teniserima i teniserkama koji ispunjavaju uobičajene uslove za plasman na Igre - da učestvuju na pariskim Olimpijskim igrama.

To je za RIA Novosti potvrdio prvi čovek Teniskog saveza Rusije, Šamil Tarpišev, dodajući da ITF nije imao apsolutno nikakvih zamerki na takmičare iz Ruske Federacije.

Prema rejtingu, od ruskih tenisera na Olimpijske igre u Pariz mogu da idu Danil Medvedev, Andrej Rubljov, Karen Hačanov i Roman Safiulin, a od teniserki iz Rusije Mira Andrejeva, Darja Kasatkina, Ljudmila Samsonova i Jekaterina Aleksandrova.

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Šta donosi nova Samsung Galaxy Z serija uređaja?