IZAŠLA NOVA ATP LISTA: Novak Đoković izgubio prvo mesto koje mu mnogo znači

Novosti online

05. 02. 2024. u 08:05

SRPSKI teniser pre dve nedelje eliminisan je sa Australijan opena, ostao je bez 1.200 bodova, ali je zadržao prvo mesto i sad ima 9.855 bodova.

ИЗАШЛА НОВА АТП ЛИСТА: Новак Ђоковић изгубио прво место које му много значи

FOTO: Tanjug/AP

Ozbiljno mu prete Karlos Alkaraz, koji na drugoj poziciji ima 9.255 bodova, i Danil Medvedev, treći teniser na svetu, koji trenutno ima 8.765 poena. Šampion Australijan opena Janik Siner trenutno je sa 8.310 bodova na četvrtom mestu. 

Upravo je ovaj poslednji skinuo Đokovića sa vrha UTR liste, liste za koju se Đoković ranije zalagao kada je u pitanju rangiranje.

- UTR rejting je najbolji način da se merite sa svim drugim igračima, bez obzira na njihovu starost ili nivo veštine - rekao je svojevremeno.

UTR lista sadrži skalu od 1 do 16,5, a prilikom bodovanja se posebno uzimaju u obzir parametri kao što su kvalitet turnira na kojima su teniseri nastupali, kvalitet protivnika koji su savladani, format i slično. Za razliku od ATP liste koja se gleda na 52 nedelje, UTR lista se pravi na osnovu rezultata koji su viđeni poslednjih nekoliko nedelja ili meseci. S tim da nije isto bodovanje ako pobediš petog ili 55. igrača sveta. Tako je Siner sada na prvom mestu ove liste sa 16,22 poena, dok Novak ima 16,16. Medvedev je treći sa 15,98, Alkaraz ima 15,89, a Andrej Rubljov 15,88.

Kada je u pitanju ATP lista, među 10 najboljih su i Andrej Rubljov, Aleksander Zverev, Holger Rune, Hubert Hurkač, Tejlor Fric i Stefanos Cicipas.

Od srpskih igrača Laslo Đere je pao za jednu poziciju, pa je ove nedelje na 35. mestu sa 1.215 bodova, Miomir Kecmanović je 40. sa 1.080 bodova, Dušan Lajović je 53. igrač na planeti (939), dok je Hamad Međedović na 105. poziciji (586).

Što se Novaka tiče i nastavka sezone, napraviće pauzu od više od mesec dana i sledeći turnir na kojem će nastupiti biće Indijan Vels. Ovaj masters, koji se smatra nezvaničnim petim grend slem turnirom, ove godine je na programu od 6. do 17. marta.

BONUS VIDEO: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)