HRVAT JE SVE OBJAVIO! Kreće konačni obračun Novaka Đokovića i ATP moćnika "zbog arapskih miliona"

Novosti online

05. 12. 2023. u 09:52

TENISKA loptica miruje, bar kada su oni najveći u pitanju. Novak Đoković i kompanija su na zasluženom odmoru, ali bez jasne vizije kakav će "beli sport" biti u budućnosti.

ХРВАТ ЈЕ СВЕ ОБЈАВИО! Креће коначни обрачун Новака Ђоковића и АТП моћника због арапских милиона

FOTO: Tanjug/AP

Navodno, sprema se tektonska promena, odnosno revolucija i ništa više neće biti kao pre. Naime, poznati novinar portala "Tenis čenel" Džon Verthajm, najavio je mogućnost formiranja novog "Super tura" umesto dosadašnjeg ATP tura. Naime, Saudijska Arabija nakon enormnih ulaganja u fudbal i golf želi da zauzme i tenisku poziciju.

Prema rečima Verthajma, Rijad kao glavni grad ove države sa Arabijskog poluostrva bi dobio turnir iz masters serije 1000, dok bi svih deset mastersa, računajući novoformirani Rijad, kao i sva četiri grend slema prešlo u vlasništvo nove organizacije, a ATP bi zadržao turnire iz serije 500 i 250.

A da gde ima dima ima i vatre otkrio je Dimo Marcan, bivši hrvatski teniser, a sada ugledni menadžer koji ima jake veze u belom sportu. On u izjavi za "Kurir" ističe da se o tome šuška još od Vimbldona.

- Već na Vimbldonu su se postavljala pitanja vezana za Saudijsku Arabiju, ali mislim da će najvažnije biti kako će na ovo reagovati grend slem turniri, jer ne vidim kako će četiri najveća turnira u svetu tenisa koji su kontrolisale zapadne sile tek tako lako da pređu u vlasništvo Saudijaca. ATP ima kontinuitet i ne verujem da bi dali organizaciju tom tržištu koje je nestabilno, oni mogu da počnu da organizuju turnire i da prestanu posle dve-tri godine, dok je u Evropi to tradicija. Saudijska Arabija pokušava da se pozicionira i u svetu tenisa, pored fudbala i golfa. Ja mislim da je ovo test da se vidi da li tu ima dima ili vatre - ističe bivši teniser za "Kurir".

Foto: Profimedia

Dino Marcan

Zbog zategnute situacije između ATP tura i organizacije PTPA koju je osnovao Novak Đoković i koja se zalaže za veće nagradne fondove i bolju raspodelu novca slabije rangiranim teniserima, mnogi smatraju da bi nezadovoljstvo igrača postojećim nagradama moglo da ima uticaja u ovom neverovatnom transferu turnira na Bliski istok.

- Ja generalno jesam za postojanje jedne nezavisne teniske organizacije koja će se boriti za prava igrača, ali ono što je problemattično kod PTPA jeste što ja ne vidim koncept, plan i program. To je kao kad imate političku partiju, vi morate da imate program kojim ćete privući ljude, odnosno glasove. Tako isto i u tenisu vi morate da imate program da biste privukli potpise, odnosno tenisere. E ja to ne vidim u PTPA i mislim da je to glavni problem ove organizacije. Ne verujem da će ATP sve ovo mirno gledati, a ukoliko dođe do sukoba, može da bude određenih sankcija, ako se recimo turniri u vlasništvu Saudijske Arabije ne računaju za ATP listu, koji će onda igrač želeti da igra te turnire ukoliko mu se ne boduju za ATP listu - kaže on.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)