NOVO ČUDO IZ SRBIJE! Hamad Međedović najbolji mladi teniser sveta

Č. V.

02. 12. 2023. u 20:19 >> 19:46

SRPSKI teniser Hamad Međedović osvojio je "NekstGen" turnir pošto je u finalu u Džedi pobedio Artura Fisa sa 3:4(6), 4:1, 4:2, 3:4(9), 4:1 i poneo je epitet najboljeg mladog igrača na planeti.

НОВО ЧУДО ИЗ СРБИЈЕ! Хамад Међедовић најбољи млади тенисер света

Screenshot / TennisTV

Momak iz Novog Pazara je na ovaj način ušao u odbrano društvo, jer su do trofeja na ovom turniru stizali Hjeon Čung, Stefanos Cicipas, Janik Siner, Karlos Alkaraz i Brendon Nakašima. Većina sada ima velike karijere i možda će ova titula i trenutno 110. igraču sveta biti zamajac da napravi ozbiljne stvari, možda već sledeće sezone.

Pre početka susreta je na papiru 36. igrač sveta važio za favorita, ali Međedović nije mario za to. Odigrao je odličan meč i zasluženo došao do trofeja.

Nešto sigurniji je na početku bio Francuz, lakše je dobio gemove. Prilika za brejk u prvom setu nije bilo, a onda je u taj-brejku Hamad propustio veliku šansu da povede. Imao je prednost od 5:2 i 6:4, no greškama je poklonio šampionu Liona iz ove godine da dođe do vođstva.

Stradao je u tom momentu reket srpskom teniseru i možda je to bio ključni trenutak ovog susreta. Od tada je Međedović zaigrao sjajno i u naredna dva seta protivniku je propustio samo tri gema, a da mu pritom nije dozvolio nijednu priliku za nešto tako.

Podigao se malo Fis u četvrtom setu, došao je i do prvih brejk šansi (tri vezane), ali nije ih iskoristio. Drugi put na ovom meču se igrao taj-brejk. Francuz je poveo sa 1:3, srpski teniser je odgovorio serijom od tri vezana poena. Propustio je dve meč lopte, rival je iskoristio treću set loptu i izborio je peti set.

U odlučujućem delu meča Hamad je odigrao odlično. Naterao je protivnika da u trećem gemu drugi put polomi reket, dobije kazneni poen i to je bio dokaz koliko je srpski reprezentativac bio bolji, a pre svega - u ključnim trenucima smireniji u Džedi. Na kraju je u izgubio sam jedan gem i osvojio je najveći trofej u dosadašnjoj karijeri.

Vredi istaći da je do titule došao bez poraza. Redom je pobeđivao Aleksa Mihelsena, Luku van Aša, Abudala Šelbajha, Dominika Štrikera i sada Artura Fisa.

KRAJ! Međedović - Fis 3:4 (6), 4:1, 4:2, 3:4 (9), 4:1

4:1 - Hamad Međedović je šampion "NekstGen" turnira i osvojio je titulu najboljeg mladog tenisera na svetu!

3:1 - Dobar servis gem za Artura, izgubio je samo jedan poen. Ipak, sada će Novopazarac servirati za pobedu.

3:0 - Sve nervozniji je Fis. Drugi put je polomio reket i dobio je kazneni poen. Svađao se i sa sudijom Karlosom Bernardesom. Srpski teniser se na to nije obazirao i lako je dobio gem, te ga još jedan deli od velike pobede.

2:0 - To je to! Pravi Međedović brejk. Delovalo je da će Fis bez problema dobiti gem pošto je imao 30:0, ali vezao je 110. igrač planete četiri poena i došao je do velike prednosti.

1:0 - Napravio je Hamad pauzu od skoro osam minuta između četvrtog i petog seta. To niju predstavljalo problem da lako dovije uvodni gem odlučujućeg dela meča.

Četvrti set: Međedović - Fis 3:4 (6), 4:1, 4:2, 3:4 (9)

3:4 - Poveo je Fis 0:2 u taj-brejk , propustio je dobru priliku Srpski teniser. Prelepo posle je posle na mreži spustio Međedović - 1:2. Na promenu strana se ide sa 3:3. Kakva borba! Najpre je Hamad imao meč loptu, potom Francuz set loptu, ali nijedan, ni drugi to nisu iskoristili. Na drugu promenu strana se odlazi sa 9:9. Po dve meč i set lopte su propustili teniseri. Šteta. Uspeo je Fis da dobije četvrti set posle velike borbe i ovaj fantastičan duel se nastavlja.

3:3 - Servirao je Međedović za ostanak u setu, vezao tri poena, a trener Troicki dobacio je "bravo majstore, to su aktivne noge". Bez izgubljenog poena je mladi Hamad dobio gem.

2:3 - Služio je Fisa servis u ovom gemu koji je dobio sa nulom. Drugi put na meču momak iz Novog Pazara će servirati da ostane u setu.

2:2 - Izvukao se Hamad prvi put iz nezgodne situacije. Tri brejk lopte imao je Fis, ali srpski teniser je uspeo da pronađe način i spasi ih.

1:2 - Podigao je nivo igre Artur, ali Međedović je i dalje taj koji kontroliše stvari na terenu. U ovom gemu bilo je 30:30, no nije uspeo da dođe do brejka.

1:1 - Servis je došao u pomoć. Pravu bombu od 221 km/h odservirao je 110. na sveti u bilo je to neodbranjivo za Francuza.

0:1 - Fis je dobio prvi gem u četvrtom setu. Sigurno je da neće odustati od borbe 36. na ATP listi, ali na Hamadu je nastavi da igra kao i do sad.

Treći set: Međedović - Fis 3:4 (6), 4:1, 4:2

4:2 - Bravo, Hamade! Novi gem sa nulom i još jedan set ga deli od osvajanja trofeja i ulaska u odabrano društvo.

3:2 - Ne predaje se Francuz, ali Novopazarac u narednom gemu servira da dobije treći set i stigne na korak od titule.

3:1 - Drugi vezani gem bez izgubljenog poena na svoj servis je dobio Međedović i na dobrom je putu da dođe do preokreta.

2:1 - Šteta, vrlo lako je srpski teniser mogao da napravi još jedan brejk. Bilo je 15:30 i 40:40, ali je 19-godišnjak odličnim forhendom okončao gem i upisao se na semaforu u ovom segmentu.

2:0 - Fantastično servira Hamad. Dobio je svoj gem i to sa nulom, a završio ga je as servisom njegovim destim.

1:0 - Nastavlja Međedović sa odličnim tenisom. Odmah je napravio brejk na startu trećeg seta. Prvi gem je okončan greškom Francuza koji je loptu poslao u mrežu. Sada 20-godišnjak servira za potvrdu stečene prednosti.

Drigi set: Međedović - Fis 3:4 (6), 4:1

4:1 - Savršen set odigrao je Hamad i sada nema razloga da se lomi reket, već da se stisne pesnica. Nastavlja se velika borba dvojice sjajnih mladih igrača.

Screenshot / TennisTV

3:1 - Upisao se na semaforu i Fis u drugom setu. Ipak, 110. igrač sveta će servirati za poravanje u ovom velikom finalu.

3:0 - Sjajno igra Novopazarac u ovom momentu. Potvrdio je brejk i došao je na korak od izjednačenja.

2:0 - Prvi brejk napravio je srpski teniser i on je sada taj koji drži sve u svojim rukama kada je drugi set u pitanju.

1:0 - Nije gubitak gema negativno uticao na Hamada. Lako je dobio uvodni gem drugog seta. Bilo je to jako važno, posebno zbog načina na koji je izgubio prvi deo duela.

Prvi set: Međedović - Fis 3:4 (6)

3:4 - Velika šteta za Međedovića. Vodio je naš teniser sa 5:2, imao je i 6:4 i priliku da svojim servisom završi uvodni deo meča, ali je napravio grešku. Francuz je uspeo da se vrati i dobije prvi deo meča. Na kraju je 20-godišnjak iz frustracije slomio reket.

3:3 - Najlakše dobijen gem za Hamada, rivalu je prepustio samo jedan poen. Taj-brejk će odlučiti ko će povesti u ovom finalu.

2:3 - Novi gem dobio je Fis. Za sada on lakše dobija gemove i Međedović će u narednom servirati da ostane u prvom setu. Podsetimo, ovaj turnir igra se do četiri gem, ukoliko bude 3:3 igraće se taj-brejk.

2:2 - Zapretio je 36. igrač sveta, imao je 0:30, no 110. na planeti je tada pozvao servis u pomoć, vezao je četiri poena i ponovo izjdnačio rezultat.

1:2 - Brzo se igra na početku meča u Džedi. Međedovića za sada ne služio bekhend. Srpski teniser je u dva servis gema rivala osvojio samo dva poena, ali za sada obojica igrača čuvaju servis.

1:1 - Izbacio je Hamad dva bekhenda u aut, bilo je 30:30. Ipak, uspeo je momak iz Novog Pazara da pronađe dobar servis i dođe do izjednačenja.

0:1 - Meč je servisom počeo Fis. Prvi poen osvojio je Međedović i nakon njega mu je pukla žica. Francuz je potom vezao tri asa i došao do početne prednosti.

Uoči meča:

Turnir "Sledeća generacija" osvajali su do sada momci koji su, maltene svi odreda, već uspeli da ostave primetan trag u tenisu.

Recimo, 2017. godine pehar je podigao Čung Hjeon (u finalu je pobedio Andreja Rubljova, a godinu dana kasnije na AusOpenu eliminisao Novaka Đokovića sa 3:0. Zatim je 2018. šampion postao Stefanos Cicipas, a 2019. Janik Siner (poput Cicipasa, i on je u finalu bio bolji od Aleksa de Minora). Posle pauze zbog pandemije, Karlos Alkaraz je 2021. postao osvajač "NekstGen" turnira (trijumfom nad Sebastijanom Kordom), a 2022. Brendon Nakašima (pobedom nad Jiržijem Lehečkom).

Što se današnjeg finala neporaženih tiče, Francuz bar na papiru važi za favorita. Ovaj 19-godišnjak je trenutno 36. na ATP listi i u 2023. je osvojio jednu titulu. Uradio je to u Lionu.

Ipak, Međedović je pokazao da može odličan tenis na ovom turniru i nema sumnje da će pokušati da dođe do samog kraja i osvoji trofej.

Vredi pomenuti da Hamad i Artur do sada nisu odigrali nijedan međusobni meč.

BONUS VIDEO: Navijači zvižde Novaku, ovo je njegova reakcija

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a fudbal, kao najpopularnija sportska disciplina, posebno je zanimiljiv ovih dana, zbog ruske situacije u njemu.

29. 04. 2024. u 21:07

Komentari (2)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?