PADA ODLUKA! Može li Novak Đoković da prestigne Rodžera Federera i Rafaela Nadala?

Novosti online

01. 10. 2023. u 15:44

Naslov zvuči pomalo čudno, imajući u vidu koje je sve rekorde Novak Đoković ostvario i na koliko je sve načina prestigao tandem svojih najvećih rivala (čine ga Rafael Nadal i Rodžer Federer), ali... baš taj naslov je, sa pravom, odabrao američki portal "Teniski svet SAD". A evo o čemu se radi.

ПАДА ОДЛУКА! Може ли Новак Ђоковић да престигне Роџера Федерера и Рафаела Надала?

Tanjug/AP

"Novosti" vam u celosti prenose tu tenisku analizu pred završnicu "sezone 2023":

"Novak Đoković je najbolji igrač ove godine, osvojio je tri grend slema iz četiri finala! U ATP trci (u kojoj se računaju samo ovogodišnji učinci, a ne, kao za ATP listu, odnos ovosezonskih u odnosu na prošlogodišnja ostvarenja, prim. prev.) Novak vodi ispred Karlosa Alkaraza i Danila Medvedeva i na dobrom putu je da bude među dvojicom najboljih na kraju sezone, po čemu bi prestigao Rafaela Nadala i Rodžera Federera.

Srbin je u fantastičnoj poziciji da ostavi iza sebe svoje najveće rivale i postane najstariji teniser koji je godinu završio na prvom ili drugom mestu trke za tu sezonu, i to kao čovek od 36 godina i sedam meseci. Federer je to 2017. uradio kada je imao 36 godina i četiri meseca, a onda ga je prošle sezone pretekao Rafael Nadal, koji je bio među dva najbolja na kraju 2022. kao igrač od 36 godina i šest meseci.

Novak je propustio dva grend slema 2022, a vratio se na najveću scenu ove godine uz učinak 27-1 na ta četiri najznačanija turnira. Srbin je osvojio Australijan open i Rolan Garos pre nego što je u epskom finalu Vimbldona izgubio od Karlosa Alkaraza u pet setova, čime je ispustio priliku da se za kalendarski grend slem bori u Njujorku.

Pa opet, i pored toga, Đoković je četvrti put podigao pehar Ju-Es opena, a prvi put od 2018. Učinio je to nakon što je u finalu pobedio Danila Medvedeva i time proslavio svoju 24. grend slem titulu. Novak je sezonu i počeo trijumfalno, sa dva trofeja u Australiji, i to spasivši meč loptu protiv Sebastijana Korde u Adelajdu pre nego što je desetu titulu na AusOpenu osvojio pobedom nad Stefanosom Cicipasom.

Đoković je potom propustio Indijan Vels i Majami, poslednje turnire koje je morao da preksoči zbog svog 'vakcinalnog statusa'. Srbin je igrao za 23. grend slem titulu na Rolan Garosu i tamo preskočio sedam prepreka da dođe do rekordne krune i upisivanja u istorijske knjige.

Đoković je pobedio i Karlosa Alkaraza i Kaspera Ruda na putu ka svom trećem trofeju u Parizu (na šljaci, prim. prev.) postavši tako prvi teniser koji ima bar po tri titule na sva četiri najveća turnira u tenisu.

Na krilima tog uspeha, Novak je stigao do vimbldonskog finala, želeći tamo treću uzastopnu grend slem titulu, ali je u velikoj bitki pao pred Karlosom Alkarazom, koji mu je tako prekinuo niz uspeha. Potom je baš Alkaraza, u epskom duelu, pobedio u Sinsinatiju i 39. put došao do masters krune, pa je Novak bio favorit na Ju-Es openu, a to i dokazao na terenu.

Srbin je na njujorškom grend slemu nadokadio 0-2 u setovima protiv sunarodnika Lasla Đerea pre nego što je sve ostale rivale pobedio sa po 3:0, čime je dodao 2.000 bodova na svoj konto i izgradio veliku (ovosezonsku, u ATP trci) prednost nad Alkarazom. Novak će juriti još ATP bodova na pariskom mastersu i ATP finalu u završnici sezone, želeći da osmi put u karijeri, i to kao 36-godišnjak, godinu završi na prvom mestu", piše pomeunti poznati američki teniski portal.

Najstariji teniseri koji su godinu završavali u Top 2 ATP trke
36 godina i 6 meseci Rafael Nadal (2022.)
36 godina i 4 meseca Rodžer Federer (2017.)
34 godine i 7 meseci Novak Đoković (2021.)
32 godine i 3 meseca Džimi Konors (1984.)
30 godina i 7 meseci Džon Njukomb (1974.)

A kada Novak Đoković tačno igra?

U sedmici za nama, Novak Đoković je obelodanio da će odigrati na tri vrlo značajna turnira do kraja 2023.

Kako je objavljeno na njegovoj zvaničnoj internet prezentaciji, Nole će do završetka sezone igrati:

1) na pariskom mastersu (od 30. oktobra do 5. novembra)

2) potom ga od 12. novembra čeka Završni masters, u Torinu,

3) a onda od 21. novembra Dejvis kup završnica u Malagi, gde Srbija želi titulu, a prva prepreka na putu ka "salatari" biće Velika Britanija u četvrtfinalu.

Novak Đoković / Foto: EPA-EFE/Kai Foersterling

Ako vas tenis zanima, i to ne samo ono što Novak Đoković radi - ali svakako, i sve o njemu, pratite ga uz sportske stranice portala "Novosti".

Na sasvim ste dobrom mestu.

Bonus video: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (2)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024