TRAUMA: Novak Đoković ovo nikada neće zaboraviti Danilu Medvedevu

Novosti online

10. 09. 2023. u 09:00

Novak Đoković je igrao u sva tri ovogodišnja grend slem finala, a želja mu je da titulu osvoji i danas, na Ju-Es openu 2023. Pred Noletovo finale protiv Danila Medvedeva, kako to ističe trener Rusa, i jednome i drugome je sigurno u mislima njihova borba za trofej na istom mestu, pre dve godine.

ТРАУМА: Новак Ђоковић ово никада неће заборавити Данилу Медведеву

Foto: EPA-EFE/ JASON SZENES

A srpskog asa to finale - posebno "peče", jer je u pitanju možda i najbolniji poraz u njegovoj karijeri.

Podsetimo, Novak Đoković zbog zdravstvenih protokola u Sjedinjenim Američkim Državama koji su bili na snazi tokom pandemije nije mogao da uđe u tu zemlju kao nevakcinisan protiv SARS-CoV-2 tipa koronavirusa, pa je propustio prethodno izdanje njujorškog grend slema. 

I, u njegovom odsustvu, Karlos Alkaraz je "preuzeo" šampionsku titulu od Danila Medvedeva (koji je u finalu 2021. pobedio Đokovića; a potom je Španac je 2022. savladao Kaspera Ruda).

Medvedev je i sada došao do prilike da osvoji pehar u "velikoj jabuci" ali ono što je u pomenutom finalu pre dve sezone uradio Noletu, posebno je bilo bolno za najboljeg srpskog (i svetskog) tenisera svih vremena.

Đoković je tada u Njujork došao sa 20 grend slem titula. Toliko su imali i Rodžer Federer i Rafael Nadal u tom trenutku.

Došao je Nole u nestvarnoj grend slem formi, jer je osvojio i Australijan open 2021. (pobedio je upravo Medvedeva u finalu sa 7:5, 6:2, 6:2), potom je na Rolan Garosu 2021. Nole izbacio Nadala u četvorosatnom, antologijskom polufinalu, pa u borbi za trofej nadoknadio dva seta zaostatka i pobedio Stefanosa Cicipasa sa 6:7(6), 2:6, 6:3, 6:2, 6:4. I, konačno, šesti put je osvojio Vimbldon u karijeri kada je te 2021, takođe posle preokreta, pobedio Matea Beretinija u finalu sa 6:7(4), 6:4, 6:4, 6:3.

Dakle, bio je Novak Đoković pred dvostrukim, nestvarnim ulaskom u istoriju kada je Rusu izašao na megdan u njujorškom finalu:

Pobeda je Srbinu donosila rekordnu, 21. grend slem titulu i prvi put bi bio i ispred Federera i ispred Nadala na "večnoj listi", a donosila mu je i "zlatni slem", odnosno osvajanje sva četiri grend slema u jednoj godini.

Ali...

Danil Medvedev je maestralnom igrom, sa 6:4, 6:4, 6:4, pobedio Đokovića u finalu Ju-Es opena i ostavio ga na "samo" tri tamošnje titule (poslednju je Srbin osvojio 2018). Ostavio ga je i bez "zlatnog slema". A što je najbolnije, ostavio ga je bez novog, samostalnog grend slem rekorda. Jer, potom je usledila ona čuvena drama i deportacija iz Australije, pa je peharom na AusOpenu Nadal uspeo da povede u trci, a onda na Rolan Garosu ode i na "dva razlike".

Tek godinu i po dana posle poraza od Medvedeva u njujorškom finalu, Đoković je uspeo da (na ovogodišnjem Otvorenom prvenstvu Francuske) dođe do grend slem rekorda i, 23. peharom sa četiri najveća turnira, nadmaši svoje nestvarne konkurente.

Sada su opet oči u oči Srbin i Rus, trostruki i jednostruki šampion Ju-Es opena. Đoković i Medvedev, rivali koji se izuzetno mnogo poštuju, a koji su dosad 14 puta igrali. Vodi Nole sa 9:5, ali ne samo da je ruski teniser dobio njihov poslednji duel, i to ovogodišnji u Dubaiju (u polufinalu je bilo 6:4, 6:4), već je u jedinom dosadašnjem susretu na Ju-Es openu, i to baš u finalu, baš Medvedev bio pobednik.

To mu, Nole, sigurno nije zaboravio. Ali, svakako ne samo zbog toga, već zbog lične želje za ispisivanjem novih stranica teniske istorije, srpski as će večeras od 22 časa ići na trijumf.

Pratite meč Đoković - Medvedev uživo uz prenos na portalu "Novosti". Na sasvim ste dobrom mestu.

Bonus video: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini