ZATEČENI I VELIKI SVETSKI MEDIJI: Ovo što Novak Đoković radi - uopšte nisu očekivali na Australijan openu 2023

Novosti online

26. 01. 2023. u 19:53

NOVAK Đoković iščekuje polufinale Australijan opena u sjajnoj formi, iako je početkom grend slem turnira u Melburnu imao ozbiljnijih problema sa bolom u nozi. Ipak, to mu nije smetalo da zablista, i to toliko, da su se i neki od najvećih sportskih medija na svetu - pomalo zbunili.

ЗАТЕЧЕНИ И ВЕЛИКИ СВЕТСКИ МЕДИЈИ: Ово што Новак Ђоковић ради - уопште нису очекивали на Аустралијан опену 2023

FOTO: Tanjug/AP

Za ovu priču je, najpre, potrebno vrlo kratko podsećanje na Otvoreno prvenstvo Australije 2021. godine, poslednje koje je Srbin osvojio (2022. nije mogao da igra usled deportacije koja mu je priređena iz političkih razloga, zbog rejtinga pred tada prestojeće izbore).

Kada je osvojio svoju zasad poslednju, devetu grend slem titulu na Rod Lejver areni, po čemu je rekorder, Đoković je redom pobeđivao: Žeremija Šardija sa 3:0, Fransesa Tijafoa sa 3:1 (jedini set je izgubio u taj-brejku), Tejlora Frica sa 3:2 (vodio sa 2:0, pa je Amerikanac izborio peti set), zatim Miloša Raonića sa 3:1, a onda su usledila tri završna meča, i to maestralno odigrana.

Prvo je Đoković u četvrtfinalu izgubio uvodni set, u taj-brejku, od Aleksandera Zvereva, ali ga pobedio sa 3:1, potom je preslišao Aslana Karaceva (3:0), a u finalu i Danila Medvedeva, takođe sa 3:0, uz samo devet izubljenih gemova u završnoj borbi za grend slem trofej. 

Međutim, ono što sada radi Srbin, nateralo je i da TV Eurosport napravi poseban osvrt na zabeležene podatke.

Tom analizom se bavio nekada najveći Novakov kritičar, a svojevremeno i sam grend slem šampion, Mats Vilander, koji je, uz pomoć svojih kolega iz Eurosporta koji se bave teniskom statistikom, ustanovio da Đoković na aktuelnom Australijan openu igra daleko bolje nego na onom iz 2021, koji je osvojio.

Evo i primera:

Skrinšot / TV Eurosport

Kad je osvojio titulu na AusOpenu 2021, Đoković je prosečno igrao (na svoje servise) razmene od ukupno šest udaraca.

Sada je to sveo na samo četiri.

Skrinšot / TV Eurosport

Kada je osvojio titulu na AusOpenu 2021, Đoković je lopticu prosečno slao na 80 centimetara od suparničke osnovne linije.

Sada je šalje prosečno na samo 20 cm od linije.

Skrinšot / TV Eurosport

 

Đoković je 2021. na AusOpenu prosečno udarao lopticu forhendom tako snažno, da se ona potom kretala 126 kilometara na sat, ali sad je šalje forhendom još brže - 131 kilometar na sat. 

Bekhend je, u odnosu na šampionski pohod iz 2021, popravio sa 116 na 120 kilometara na sat.

Dakle, Novak Đoković ne samo da igra odlično, već igra bolje nego kada je pokorio Otvoreno prvenstvo Australije prethodni put.

 

Podsetimo, Đoković će pohod na 10. titulu Australijan opena nastaviti u petak, kada će, u idealnom terminu, igrati proti Amerikanca Tomija Pola.

Prenos meča Đoković - Pol možete uživo da pratite na sportskim stranicama portala "Novosti".

BONUS VIDEO - PEČAT NAJBOLjEG: Koje rekorde juri Novak Đoković

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANjE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre "Pariz 2024"

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. A kako najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" uopšte nisu naivne, poslednja dešavanja i dosad najveće poniženje za sportiste Ruske Federacije doveli su i do reakcije ruskog predsednikam Vladimira Putina.

18. 03. 2024. u 15:33

Komentari (2)

NEDELJA ODRŽIVOG RAZVOJA I POSLOVANJA: Bolji biznis za bolje društvo