ĐOKOVIĆ OVOGA MORA DA SE ČUVA: Tomi Pol je svojim stilom gazio i najveće! Pred Amerikancem padali Nadala i Alkaraz, ali ne i jedan Srbin

Novosti online

25. 01. 2023. u 23:22

Novak Đoković je nakon pobede nad Aleksandrom Rubljovim zakazao Duel sa Tomijem Polom u polufinalu, a 'Novosti" vam donose priču o tome ko je Amerikanac koji stoji na putu Noleta ka osvajanju Australijan Opena.

ЂОКОВИЋ ОВОГА МОРА ДА СЕ ЧУВА: Томи Пол је својим стилом газио и највеће! Пред Американцем падали Надала и Алкараз, али не и један Србин

FOTO: EPA

STIL IGRE I POČECI

Tomi Pol je rođen 1997. u gradiću Vurhiz u Nju Džerziju. Tenisom se profesionalno bavi od 2015. Sa Novakom Đokovićem se nikada nije sastajao, a kada je reč o međusobnim duelima sa ostalim vrhunskim igračima, može da se pohvali pobedama nad Karlosom Alkarazom, Endijem Marijem i Rafaelom Nadalom, ipak jedan Srbin mu je već prethodno došao glave. Bio je to Miomir Kecmanović, i to baš u Melburnu, na prvom grend slemu u godini.

Poseduje snažan napadački forhend koji je njegovo najubojitije oružje, kao i čvrst rad nogu duž osnovne linije. To su atributi koji su mu omogućili uspehe na šljaci, koji su ga lansirali u tenisku orbitu. Ovog američkog tenisera, koga trenutno trenira Bred Stajn od 2020, krasila je dobra igra na šljaci, atipično za "jenkije", ali ovaj Australijan open pokazatelj je da je i te kako nadogradio svoju igru i na tvrdim površinama. 

FOTO: EPA

Tomi Pol je konstantno bio jedan od najbolje rangiranih juniora u svojoj klasi. Pol je 9. decembra 2015. dostigao ITF juniorski rang od 3. mesta. On je stigao do dva juniorska grend slem finala 2015. Osvojio je titulu na Otvorenom prvenstvu Francuske za dečake 2015. pobedivši u finalu Amerikanca Tejlora Frica u tri seta.

Na istom turniru dogurao je do finala u dublu sa kolegom Amerikancem Vilijamom Blumbergom. Takođe je stigao do finala na Ju-Es Openu za dečake 2015. godine, ovog puta izgubivši od Frica u tri seta. 

Sve ono što je pikazao kao klinac nagovestilo je da će svet tenisa dobiti novog pretendenta na sam vrh, i evo, možda malo kasnije nego što se to očekivalo, zaista i ispunjava polako potencijal koji nesumnjivo poseduje.

 

2015: Debi na grend slemu

 

Pol je postao profesionalac 2015. Neuobičajeno za Amerikanca, on je pokazao sklonost igranju na šljaci, pošto je osvojio Junior Frenč Open i svoje prve četiri ITF titule pojedinačno na šljaci.

On se prvi put kvalifikovao za glavni žreb na grend slemovima na Ju-Es Openu 2015, izgubivši od Andreasa Sepija u prvom kolu.

U martu 2016, Pol je po prvi put ušao u top 200 kvalifikovavši se za Masters Majamija. U aprilu, Pol je dobio vajld kard, što je bio znak za učešće na američkom prvenstvu na šljaci za muškarce 2016. u Hjustonu, i pobedio je 53. rangiranog Paola Lorencija u prvomkolu za svoju prvu pobedu u karijeri na ATP nivou.

Pol bi se do tada uglavnom takmičio na ATP Čelendžer Turu do kraja 2016.

2017: Prvo ATP 500 četvrtfinale

Nastavio je da se takmiči u Čelendžerima i ITF-ovima u prvoj polovini 2017. U julu 2017, nakon što je prošao kvalifikacije na Otvorenom prvenstvu Atlante, pobedio je sedmog nosioca i 53. rangiranog Čanga u tri seta. Zatim je pobedio Maleka Džazirija u tri seta i plasirao se u svoje prvo četvrtfinale na ATP turniru.

Tada ga je pobedio treći nosilac Žil Miler. Nakon nastupa u Atlanti, Tomi je dobio džoker znak za ATP 500, Vošington Open. Tamo je pobedio Kaspera Ruuda i plasirao se u drugi krug.

Zatim je igrao sa Lukasom Pujeom i ostvario najveću pobedu u karijeri, pobedivši Francuza u uzastopnim setovima. U sledećem kolu se ponovo susreo sa Žilom Milerom, ali je ovoga puta bio na vrhu u tri seta i stigao do svog prvog ATP 500 četvrtfinala. Izgubio je od Keija Nišikorija u tri seta.


2019: Debi u Top 100

 

U septembru, Pol se probio među prvih 100 po prvi put u karijeri, osvojivši svoju drugu ATP Čelendžer titulu u Nju Hejvenu, nakon pobede u Sarasoti ranije u sezoni.

 

2020: Prvo veliko treće kolo u singlu i četvrtfinale u dublu

Pol je započeo svoju sezonu 2020. na prvom izdanju Adelejd Internešnal. Prošavši kvalifikacije, stigao je do polufinala gde je izgubio od kolege iz kvalifikacija Lojda Harisa. Na 80. mestu Australijan opena, Pol je stigao do trećeg kola grend slema po prvi put u karijeri pobedivši 18. nosioca i 20. tenisera sveta Grigora Dimitrova u drugom kolu. Poražen je u trećem kolu od Martona Fučoviča.


2021: Debi među 50 najboljih i na Olimpijskim igrama, prva pobeda protiv TOP 5, Prva ATP titula

Pol je svoju sezonu 2021. započeo na Delrej Bič Open-u. Postavljen je za petog nosioca, izgubio je u drugom kolu od sunarodnika i konačnog finaliste, Sebastijana Korde. Dobio je 15. nosioca na Otvorenom prvenstvu, Endija Marej, a u drugom kolu je poražen od Australijanca Alekseja Popirina.

Na 53. mestu ATP liste započeo je Australijan open, gde je izgubio u drugom kolu od 24. nosioca Kaspera Ruda. U martu se Pol takmičio na Otvorenom prvenstvu u Roterdamu. Stigao je do četvrtfinala gde je pao od kvalifikanta i konačnog finaliste, Martona Fučoviča. Na Abierto Meksikano u Akapulku, eliminisan je u prvom kolu od četvrtog nosioca Miloša Raonića.

 U Majamiju ga je u prvom kolu pobedio Markos Žiron. Pol je započeo svoju sezonu na šljaci na Otvorenom prvenstvu Sardanja. Osmi nosilac, izgubio je u prvom kolu od Janika Hanfmana. Na Mastersu u Monte Karlu poražen je u drugom kolu od devetog nosioca Roberta Bautiste Aguta.

FOTO: EPA

Potom je usledio Madrid, gde ga je sa turnira u drugom kolu izbacio šesti nosilac i 7. teniser sveta Andrej Rubljov. Prošavši kvalifikacije na Otvorenom prvenstvu Italije, izgubio je u prvom kolu od desetog nosioca Roberta Bautiste Aguta. Na Otvorenom prvenstvu Liona poražen je u drugom kolu od drugog nosioca, 5. svetskog broja, i konačnog šampiona Stefanosa Cicipasa. Šesti nosilac na prvom izdanju Otvorenog prvenstva Emilija-Romanja u Parmi, Italija, stigao je do polufinala gde je izgubio od Sebastijana Korde.

Na 52. mestu na Otvorenom prvenstvu Francuske, pobedio je Kristofera O'Konela u trileru od pet setova u prvom kolu, pre nego što je izgubio u drugom kolu od 2. svetskog broja, Danila Medvedeva.Kao rezultat toga, ušao je u prvih 50 14. juna 2021.

Svoj poslednji turnir u sezoni odigrao je na Stokholm openu. Stigao je do prvog ATP finala u karijeri, pobedivši petog nosioca Tejlora Frica u drugom kolu, bivšeg svetskog broja jedan i trostrukog grend slem šampiona Endija Mareja, u četvrtfinalu, i osmog nosioca, Frensis Tijafoa, u polufinalu. Osvojio je titulu, pobedivši trećeg nosioca i branioca titule, Denisa Šapovalova i najavio da je svet tenisa dobio novog pretendenta na sam vrh. Pol je završio godinu na 43. mestu.


2022: Dve pobede protiv top 3, četvrto kolo Vimbldona, dva četvrtfinala Mastersa i prvih 30

Pol je svoju sezonu 2022. započeo na Adelejd Internešnal 1. Šesti nosilac stigao je do četvrtfinala gde je izgubio od prvog nosioca i konačnog šampiona, Gaela Monfisa. Na Adelejd Internešnal 2 plasirao se u četvrtfinale gde je poražen od četvrtog nosioca Marina Čilića. Na 41. mestu dočekao je Australijan open, gde je eliminisan u drugom kolu od Miomira Kecmanovića.

Dobivši četvrtog nosioca na Derlej Bič Open-u, Pol je stigao do polufinala gde je eliminisan protiv prvog nosioca Kamerona Norija. Na Abierto Meksikano u Akapulku pobedio je u meču prvog kola kada se njegov protivnik, 6. svetski broj i peti nosilac Mateo Beretini, povukao zbog povrede.

U četvrtfinalu ga je pobedio četvrti nosilac, bivši svetski broj 1, trostruki šampion, , Rafael Nadal. Predstavljajući SAD u meču Dejvis kupa protiv Kolumbije, Pol je odigrao jedan meč i pobedio Nikolasa Mehiju. Na kraju, SAD su pobedile Kolumbiju sa 4-0 da bi nadoknadile to što ih je Kolumbija pobedila prošle godine.

Na Mastersu u Indijan Velsu, uznemirio je trećeg igrača sveta, Aleksandra Zvereva, u drugom kolu za najveću pobedu u karijeri da bi se po drugi put plasirao u treće kolo. 

Foto: EPA-EFE/Jonas Ekstromer

Ipak, izgubio je u trećem kolu od 29. nosioca Aleksa de Minaura.Sledeće nedelje na Otvorenom prvenstvu u Majamiju, pobedio je 23. nosioca, Karena Hačanova, u drugom kolu i prvi put stigao do trećeg kola. 

Njega je sa turnira u trećem kolu izbacio 11. nosilac Tejlor Fric. Kao rezultat toga, stigao je do prvih 35, i zaseo na 34. mestu sveta 4. aprila 2022.

Pol je započeo svoju sezonu na šljaci na američkom prvenstvu za muškarce u Hjustonu, ali je izgubio u drugom kolu od Nika Kirjosa. Potom je kao sedmi nosilac došao na Estoril open, a u prvom kolu je poražen od šampiona iz 2015. Rišara Gaskea.

U Madridu je izgubio u prvom kolu od 10. nosioca, Janika Sinera, u teškom meču od tri seta, uprkos tome što je imao meč lopte pri 5:3 i 6:5 u drugom setu. Na Otvorenom prvenstvu Italije pobedio ga je u drugom kolu Aleks de Minaur. 

Kao šesti nosilac na Otvorenom prvenstvu u Ženevi, izgubio je neočekivano u prvom kolu od Talona Grikspura. Dobio je 30. nosioca na Otvorenom prvenstvu Francuske, a poražen je u prvom kolu od Kristijana Garina.

 

"NE MIRIŠE" NOVAK

Iako se Novak Đoković i Tomi Pol nikada nisu sastajali na ATP turneji, imali su incident koji se desio na prošlogodišnjem Lejver kupu.

Drugog dana ovog takmičenja, sastali su se naš as i Polov sunarodnik Frensis Tijafo, koga je Nole ubedljivo pobedio, prepustivši mu samo četiri gema.

Nakon pozdrava sa Tijafoom krenuo je Novak ka klupi tima Sveta i prvo se pozdravio sa Džonom Mekinroom, a onda krenuo ka ostalima da bi Tomi Pol odbio da pruži ruku i samo se okrenuo na drugu stranu.

BONUS VIDEO: Aleks Koreča za Novosti o "velikoj trojci": Ono što su uradili ravno je čudu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna