NOVAK I RAFA - GODINA RASPLETA! Da li ova sezona donosi konačan odgovor ko će biti teniski GOAT?

Stefan Rajić

12. 01. 2023. u 15:14

KAO da su popili eliksir mladosti Novak Đoković i Rafael Nadal. Mada su polako zašli u pozne igračke godine, i dalje su superiorni u odnosu na mladu gardu. Srbin i Španac koji traju bezmalo dve decenije na terenu oivičenom belim linijama, ove godine u maju, odnosno junu, pune 36 i 37 godina.

НОВАК И РАФА - ГОДИНА РАСПЛЕТА! Да ли ова сезона доноси коначан одговор ко ће бити тениски ГОАТ?

Foto AP

Zato bi ovo mogla da bude sezona raspleta po broju najvrednijih kruna u "belom sportu", pošto je trenutni odnos 22:21 u korist "bika sa Majorke".

Prilika za uvećanje konta u statističkoj koloni sa četiri najvažnija trofeja biće još malo. Ko god bude izašao kao pobednik iz te bitke, to će biti ujedno i najveći argument za debatu ko je najbolji teniser u istoriji "belog sporta". Sa žetvom trofeja Nadal je započeo još 2005. na Rolan Garosu, dok je Novak svoju prvu krunu upisao tri sezone kasnije, upravo na Australijan openu. To će se kasnije uspostaviti kao najčvršće tvrđave, jer su i jedan i drugi upravo na ova dva takmičenja najviše puta podizali pehare (14 i 9).

I sa vremenskim zaostatkom, Đoković bi ove sezone konačno prvi put mogao da ponese epitet najtrofejnijeg osvajača grend slemova u istoriji. Sve to ukazuje na nemilosrdnu borbu dvojice velikih asova, a početak razmotavanja klupka biće predstojeći Australijan open (16-29. januar).

Za "Novosti" o ovoj temi, u telefonskom razgovoru, svoje utiske je podelio nekadašnji trener i selektor Dejvis kup reperezentacije Bogdan Obradović.

- Početak ove sezone deluje kao Đokovićev povratak na stare staze slave. Novak se nalazio pod strahovitim pritiskom osvajanja pehara, još od one nesrećne diskvalifikacije sa Ju-Es opena 2020. Svestan je da igra najbolji tenis na svetu, to je ono što ga motiviše i gura da pruža još više - započinje priču Obradović, nekadašnji selektor našeg Dejvis kup tima.

Za dve nedelje takmičenja potrebno je pobediti na svih sedam mečeva, a Novak i Rafa suočavaju se sa bremenom favorita već više od deceniju i po.

- Ljudi nisu svesni kolika je količina "goriva" potrebna da bi se osvajali najvažniji turniri. Novak još ima to u sebi, ne zadovoljava sa rečenicom: "Ja sam dobar". On na svakom turniru daje sve od sebe, ima želju, zapinje iz petnih žila, baš kao što se videlo i u Adelejdu. Ne nastupa na takmičenjima samo da bi upisao nastup, već da bi došao do novih titula - naglašava Obradović.

Motiva, sa druge strane, ima i Nadal. Španac, uprkos tome što se muči sa povredama kolena unazad već desetak godina i dijagnostikovanom sindromu Vajs-Miler, zbog kojeg je bio na ivici prekida karijere protekle godine, odbija da potpiše kapitulaciju.

- Nadal će igrati sve dok bude bio u stanju da hoda, to je moje mišljenje. Već godinama se otpisuje i šalje u penziju, a on ne posustaje. Boriće se dok god mu zdravlje bude dozvolilo - smatra teniski stručnjak.

U idealnom scenariju i poravnanju rezultata na semaforu na 22:22 nakon turnira u Australiji, koplja bi se lomila na, uslovno rečeno, Nadalovom omiljenom igralištu u Bulonjskoj šumi.

Zanimljivo, prema sadašnjem stanju kladionica "bik sa Majorke" nije prvi favorit za podizanje pehara Kupa musketara u Parizu.

Naime, podjednake šanse se daju Novaku, kao i aktuelnom broju jedan Karlosu Alkarazu (kvota 3), dok je Nadal treći favorit (3,75).

- To dostignuće će biti neverovatno. Imao sam privilegiju da budem sa Novakom od njegovih juniorskih dana, preko osvajanja Dejvis kupa 2010, a evo gledam ga sada u, uslovno rečeno, završnoj fazi karijere. Toliko toga je prošao, imao je trnovit put, to je nešto što ni Rafa ni Rodžer nisu iskusili tokom karijera - kaže Obradović, podsećajući da je Nole preko najvećih konkurenata dolazio do trofeja.

Sa poremećenom situacijom u svetu sporta, pre svega zbog pandemije virusa korona, za Novaka je neizvesna i druga američka turneja, iako do Ju-Es opena ima još devet meseci.

Možda bi Nadal, "taktički", mogao da propusti Vimbldon, na kojem je imao najmanje uspeha od sva četiri najveća takmičenja, ukoliko bude u podređenom položaju posle nadmetanja u Francuskoj.

- Slažem se sa tim, ali ćemo videti, još ima vremena. Kao što znamo, Novaku je trenutno zabranjeno da nastupa u SAD u prvom delu sezone. Nadam se da će se to promeniti do turnira u Njujorku - smireno priča Obradović.

Ipak, u obzir bi trebalo uzeti i mlade snage, koji bi ovu trku udvoje mogli da zakomplikuju. Kao prvi, da poremeti odnos snaga, figurira Karlos Alkaraz, ali prema mišljenju iskusnog stručnjaka, nema mnogo onih koji bi mogli da im priprete.

- Svi pričaju o mladim igračima, baš kao što je Korda, oduševljavaju se njihovim partijama, kao što je bio slučaj u finalu Adelejda. Trebalo bi naglasiti da je Sebastijan zagazio u dvadesete godine, pogledajte koliko su Novak i Rafa imali grend slemova u njihovim godinama - gađa Obradović pravo u metu.

Zato, kada bude došlo vreme da se svode računi, jasno je ko je favorit da se nazove najtro- fejnijim teniserom na četiri najprestižnija nadmetanja u "belom sportu".

- Novak je u prednosti jer ne vidim da mu se približava kraj karijere, dok kod se Nadala jasno ocrtava ta linija koja ide silaznom putanjom - podvlači Bogdan Obradović.

SA 35+ ROZVEL I RODžER TRI PEHARA

SA više od 35 godina kao osvajači grend slemova su četvorica tenisera. Po tri pehara sa najvažnijih takmičenja u ovoj dobi imaju legendarni Australijanac Ken Rozvel (nastupao tokom sedamdesetih prošlog veka) i Rodžer Federer. Rafael Nadal ima dva, dok je Novak na ovu listu ušao osvajanjem Vimbldona u junu 2022. kada je imao 35 godina, jedan mesec i pet dana.

BONUS VIDEO - PEČAT NAJBOLjEG: Koje rekorde juri Novak Đoković?

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)