KO JE HELGER RUNE, NOVAKOV PROTIVNIK U FINALU PARIZA? Đoković mu je mentor i sparing partner, ali on želi da bude novi Federer

Novosti online

05. 11. 2022. u 19:08

NEKADA najbolji junior sveta Holger Rune plasirao se u svoje prvo finale ATP masters serije, a u nedelju će ga s druge strane mreže čekati jedan od njegovih idola i igrač koji je možda i najviše od svih uticao na teniski razvoj danskog vunderkinda - Novak Đoković.

КО ЈЕ ХЕЛГЕР РУНЕ, НОВАКОВ ПРОТИВНИК У ФИНАЛУ ПАРИЗА? Ђоковић му је ментор и спаринг партнер, али он жели да буде нови Федерер

Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

A na putu do finala srušio je dva velika rivala - trenutno vodećeg igrača na ATP listi, svog vršnjaka i prijatelja Karlosa Alkaraza, i dve godine starijeg Feliksa Ože-Alijasima. Kanađanin jetrenutno možda i u najboljoj formi na Turneji, a Rune je prekinuo njegov niz od 17 uzastopnih pobeda, u koje spada i ona nad njim samim u finalu Bazela pre dve nedelje.

Srpska javnost upoznala je Runea bliže u martu prošle godine, kada je pokazao pozitivnu drskost i preko Instagrama javno pozvao Novaka Đokovića na zajednički trening uoči starta mastersa u Monte Karlu.

Nole je, naravno, prihvatio ponudu tada još uvek maloletnog Runea (18 je napunio mesec dana kasnije).

"1:0 za tebe" napisao je Rune na Instagramu posle treninga na kome mu je Novak pomagao, najviše oko servisa.

To ipak nije bio njihov prvi zajednički trening, pošto je Rune nešto kasnije opisao kako je s Novakom ukrstio rekete i četiri godine ranije, takođe u Monte Karlu.

- Imao sam 14 godina i u Monaku sam trenirao sa Novakom. On me je tada pitao da li mi se dopada način na koji igram tenis i ja sam rekao da sam zadovoljan. On je rekao da je to dobro i da je važno. U to vreme mi je bilo čudno zašto me je to pitao, ali sam kasnije, posle dosta razmišljanja, shvatio da je to zaista bitno. Ne treba samo taktički da igrate na dobar način, morate i sebe da zadovoljite. Đoković mi je rekao toliko pametnih stvari. Rodžer Federer i Rafael Nadal se često spominju u kontekstu toga da su dobri prema mladim igračima, ali onaj koji najviše daje je Novak. Nisam čuo da Rodžer i Rafa mnogo savetuju klince, možda to rade sa svojim zemljacima. Ali što se mene tiče, stvar je jasna – Novak je najdarežljiviji po pitanju savetovanja - rekao je Rune za "Sportskeeda".

Na prvi pravi susret, u okviru ATP turneje, Rune je čekao punih pet meseci, pošto je bio rival Novaku u prvom kolu Ju-Es opena 2021.

Bio je to meč koji su obeležili "navijači" na stadionu Artur Eš, koji su izviždali i Novaka i mladog Danca, koji je pružio herojski otpor najboljem teniseru sveta iako su ga tokom meča mučili grčevi.

- Moram da kažem da nikada nije lepo završiti meč kao što smo danas završili. Holger je najbolji junior sveta, dobar je dečko, zaslužuje veliki aplauz. Šteta što je morao da prođe kroz ovo - govorio je Novak posle tog meča.

Iako je s Novakom trenirao nekoliko puta, i tokom tih seansi naučio mnogo od našeg asa, Rune priznaje da su mu Rodžer Federer pa i Rafael Nadal draži i da mu je cilj da igra kao slavni Švajcarac.

O tome je nedavno govorila i njegova majka koja je to opisala ovako:

"Mali Danci sanjaju da postanu policajci ili vatrogasci, a Holger je oduvek želeo da bude Federer".

I zbog toga su ga u domovini oduvek smatrali čudakom.

- On sebe vidi u svetu tenisa. Voli da bude u okruženju gde ima ljudi poput njega, kao što je bio slučaj kada je bio u Londonu na teniskoj akademiji. Tamo nije čudak, tamo je samo jedan od običnih momaka - izjavila je majka mladog tenisera.

A Holgerov odnos sa majkom je pomalo poput onog koji Novak ima prema ocu Srđanu i svom timu. Kao što Đoković kad mu ne ide na terenu neretko bes iskaljuje na svoj boks, to radi i mladi Danac, pa je tako bilo i nedavno na Rolan Garosu tokom četvrtfinalnog meča protiv Kaspera Ruda.

- Izađi napolje kad mi već ne pomažeš ... Odlazi - rekao je Holger mami Eneke, koja je poslušala sina, ali to mu na kraju nije pomoglo jer je Norvežanin slavio sa 3:0 i kasnije preko Marina Čilića stigao do finala, u kome ga je Rafa Nadal počistio sa terena.

Bilo je to njegovo prvo grend slem četvrtfinale, a na tom stepeniku zaustavljen je i Karlos Alkaraz. Baš tih dana, svetlost dana je ugledala fotografija na kojoj dva najbolja tenisera-tinejdžera igraju zajedno u dublu protiv Hrvata Lovre Ercega i Crnogorca Danila Raičevića.

Prošlo je nekoliko godina od snimanja te fotografije. Španac je u međuvremenu stigao do svetskog broja jedan, Rune će od ponedeljka biti 12. igrač sveta, a ako napravi još jedno čudo u finalu protiv Noleta i TOP10 igrač.

Ako se to i ne desi, kao što se svi Novakovi navijači i nadaju, ima dana - vreme radi za mlado dansko čudo. Samo još da iskontroliše taj temperament, zbog čega ga je nedavno kritikovao i slavni Švajcarac Sten Vavrinka.

Finale je na programu u nedelju, Novak će se boriti za 39, a Holger za prvu masters titulu.

BONUS SADRŽAJ

Da li ste znali da je Novak Đoković u svojoj knjizi izneo plan kako da za samo četrnaest dana transformišete i telo i život? Uz nedeljni jelovnik, korisne savete za poboljšanje varenja i izvrsne recepte koji se lako pripremaju, lako ćete se osloboditi viška kilograma i poboljšati zdravlje. Novak vam otkriva i lake vežbe za razgibavanje, iste one koje i on radi pre svakog meča. 

Naručite onlajn svoj primerak knjige "Serviraj za pobedu" i krenite stopama najboljeg na svetu.

 

Takođe, još jedna knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče".

Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Poručite još danas vaš primerak ovog remek dela koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.


BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ U ČUDU! Srbin ne pamti kada mu se ovako nešto desilo...