POSLEDNJI PLES RODŽERA FEDERERA: Spektakl za kraj! Sve je prštalo u Londonu, egzibicija se pretvorila u borbu na život i smrt

Novosti online

24. 09. 2022. u 01:27

LEGENDARNI teniser Rodžer Federer večeras je na egzibicionom Lejver kupu stavio tačku na bogatu profesionalnu karijeru koja je obeležila svet tenisa. Svoj poslednji ples odigrao je kao saveznik još jednog titana, čoveka sa kojim je odigrao bezbroj epskih mečeva koji su obeležili modernu eru - Rafaela Nadala. U njegovom društvu Švajcarac je reprezentovao Tim Evrope i na njegovu žalost u sportsku penziju otišao porazom od Tima sveta 2:1 (4:6, 7:6, 11:9)

ПОСЛЕДЊИ ПЛЕС РОЏЕРА ФЕДЕРЕРА: Спектакл за крај! Све је прштало у Лондону, егзибиција се претворила у борбу на живот и смрт

FOTO: EPA

Rodžer Federer je velikan "belog sporta" blistave karijere, najstariji član velike trojke u kojoj su, pored njega, Novak Đoković i Rafael Nadal. Sva trojica zaslužna su za podizanje lestvice u tenisu na najviši nivo. Možda su i glavni "krivci" što nekoliko generacija igrača nije uspela da potvrdi svoj raskošni talenat. Jednostavno bili su na pravom mestu ali, za ostale, u pogrešno vreme.

Došlo je vreme da Federer poslednji put namesti grip na reket i kaže zbogom...

Izgovorio ga je na terenu, na način na koji to najbolje i ume, igrajući vrhunski tenis protkan samo njemu svojstvenom elegancijom, i to pred publikom koja ga je obožavala tokom karijere. Švajcarac je u Londonu, na mestu na kom će zauvek biti miljenik, dočekan ovacijama i gromoglasnim aplauzima koji su ježili kožu. 

Naspram njega i "El Matadora" u akustičnoj "O2 areni" našao se dubl par koji su činili Frensis Tijafo i Džek Sok. Ovaj američki tandem imao je tu privilegiju da bude deo istorije i meča u koji su bile uprte oči cele teniske planete.

Trebala je ovo biti egzibicija, nadmetanje u kome igrači obično ne idu do krajnjih granica, ali ni po čemu bitka na Ostrvu nije delovao kao meč revijalnog karaktera. 

Švajcarac je imao motiv da u velikom stilu završi karijeru i još jednom demonstrira o kakvom se teniskom mađioničaru radi. Pored njega, stajao je rođeni pobednik, igrač nestvarnog mentaliteta koji ume samo jedno, a to je da igra do poslednje kapi znoja - čudesni "bik sa Majorke".

FOTO: EPA

A, naspram dve istinske teniske ikone nalazio se "mladi lav" željan dokazivanja - Frensis Tijafo, i pomalo zaboravljeni Amerikanac - Džek Sok, dubl-maestro, kome je ovo bila idealna prilika da još jednom podseti svet na svoje umeće u parovima.

FOTO: EPA

Na terenu je sve prštalo od emocija i borbe, ginulo se za svaki poen. Oba dubl para bila su jako sigurna na svopstvenim servisima, pa je tek jedan brejk bio dovoljan Federeru i Nadalu da osvoje prvi set, a do njega su došli u 10. gemu. Držali su se Amerikanci koliko su mogli, imali čak i dve gem lopte da set odvedu u dramatičnu završnicu, ali su Švajcarac i Španac to uspeli da spreče. 

Federer je u nastavku slao svoje taktičke servise, plesao na tvrdoj podlozi "O2 arene", a tenis je ponovo delovao kao najjednostavniji sport na svetu kada je reket bio u njegovim rukama.

FOTO: EPA

Rafa i Rodžer jesu u ranoj fazi dozvolili rivalima da im preuzmo gem na njihovom servisu, ali su brzo uzvratili udarac. 

Atomski tenis je usledio, kao da se ove večeri u Londonu igralo finale nekog grend slem turnira. Poput dva teškaša u ringu, nošeni publikom, dubl parovi zadavali su udarce jedan drugom.

Pri rezultatu 5:5 Tim Evrope spasao je nestvarnih šest brejk lopti protivnika i na kraju se domogao gema, stavivši pritisak na pleća Amerikanaca, koji su servirali za opstanak u meču.

Tim Sveta uspeo je nekako da odvede ovaj meč u taj-brejk, a energija, implus i facijalna ekspresija tenisera bili su priča za sebe, kao da je ovo bilo pitanje života i smrti. 

Usledio je prema pravilima Lejver kupa još jedan taj-brejk, koji je trebalo da reši pitanje pobednika, a i on je bio kao da ga je režirao Alfred Hičkok. Poveli su Rodžer i Rafa sa 3:0. Usledila su četiri vezana poena Tijafoa i Soka za veliki preokret. Ali Tim Evrope dolazi do toga da ima 6:5 i šansu da odbrani servis i dođe do trijumfa.

Međutim usledio je novi preokret, pa je Tim Sveta imao priliku da reši meč u svoju korist, kada je spektakularnim volejom Federer odbio, barem u tom trenutku da ode poražen u penziju. Međutim usledio je novi naleta Tijaofao i Soka koji su impresionirali ove večeri, uveličali oproštaj legendarnog Federera i neuspehom u istoriju poslali jednog od najvećih svih vremena. 

O tome koliko je meč bio iscrpljujuć govorio je i trenutak u kome je Švajcarac čak dobacio svojim saigračima iz tima Evrope da mu neko doda flašicu sa vodom, jer je previše umoran da bi otišao po nju na pauzi.

Nakon divovske borbe i pravog spektakla Rodžer Federer je rekao "zbogom" tenisu, a emocije su potom prštale na terenu velelepne "O2 arene".

Rodžer Federer - biografija


Federer (41) je u karijeri u singl konkurenciji ostvario 1251 pobedu i pretrpeo 275 poraza. Švajcarac je u karijeri osvojio 103 trofeja, a od toga 20 grend slemova. Australijan open je osvajao šest puta (2004, 2006, 2007, 2010, 2017 i 2018. godine). On je samo jednom pobedio na Rolan Garosu i to 2009. godine. Pet puta je osvajao Ju-Es open (2004, 2005, 2006, 2007. i 2008. godine).

Federer je osam puta trijumfovao na Vimbldonu (2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009, 2012. i 2017. godine), a šest puta je pobedio na Završnom turniru godine.

Osvojio je zlato na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. u dublu sa Stanislasom Vavrinkom, a srebro u singlu na Igrama u Londonu 2012.

Federer je dublu ostvario 131 pobedu i 92 poraza, a osvojio je osam titula u dubl konkurenciji.

Sa selekcijom Švajcarske osvojio je Dejvis kup 2014. godine, a sa nacionalnim timom trijumfovao je tri puta u Hopman kupu (2001, 2018. i 2019. godine).

Federer je proveo 310 nedelja na vrhu ATP liste. Prvi put postao je prvi teniser sveta drugog februara 2004. godine, a početkom jula ove godine ispao je sa ATP liste pošto je dugo pauzirao zbog povrede. ATP ga je pet puta proglasio za tenisera godine.

Federer je poslednji meč u karijeri odigrao na Vimbldonu prošle godine, kada je poražen u četvrtfinalu od Poljaka Huberta Hurkača 6:3, 7:6 (7:4), 6:0. Švajcarac je potom napravio pauzu zbog povrede kolena.

On se početkom jula pojavio u Londonu na proslavi stogodišnjice postojanja Centralnog terena na Vimbldonu, a tada je najavio da će se vratiti na teren.

Rodžer Federer i Novak Đoković - rivalstvo


Brojni teniski stručnjaci smatraju da je Federer jedan od najboljih igrača svih vremena. Federer, Novak Đoković i Rafael Nadal predstavljali su u prethodnom periodu smatrani za "veliku trojku" u ovom sportu.

Ipak, Nole je bolji i od jednog i u od drugog u međusobnim susretima. 

Đoković je protiv Federera ostvario 27 pobeda, a izgubio od Švajcarca 23 meča, dok protiv Nadala Novak ima učinak 30:29.

BONUS VIDEO: Novak Đoković nije među troje tenisera s najvećom zaradom u 2021.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANjE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre "Pariz 2024"

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. A kako najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" uopšte nisu naivne, poslednja dešavanja i dosad najveće poniženje za sportiste Ruske Federacije doveli su i do reakcije ruskog predsednikam Vladimira Putina.

18. 03. 2024. u 15:33

Komentari (2)

ODRŽIVI TRANSPORT:  Ključni faktor zaštite životne sredine i zdravlja