RUSI SE DIVE SRBIMA: Videli srpski potez usred Amerike - poziv Bajdenu na "predsedničku proklamaciju 10294" i oduševili se

Novosti online

27. 07. 2022. u 19:49

ODNOSI Rusije i Sjedinjenih Američkih Država još od "hladnog rata" nisu na idealnom nivou, rat u Ukrajini ih je dodatno zategao, pa i ne čudi što se ruska javnost oduševi kada nešto Amerikancima "poruči usred Amerike". A za to su ovih dana zaslužni naši sunarodnici, Srbi koji u SAD žive.

РУСИ СЕ ДИВЕ СРБИМА: Видели српски потез усред Америке - позив Бајдену на председничку прокламацију 10294 и одушевили се

FOTO: Tanjug/AP

Priča počinje i dobrim delom se odvija - u svetu sporta.

Naime, čim je Novak Đoković u finalu Vimbldona pobedio Nika Kirjosa, u žižu sportske javnosti došla je činjenica da najbolji srpski teniser izgleda neće moći da igra na narednom grend slem turniru.

Kako sada stvari stoje, Novak Đoković i dalje ne namerava da se vakciniše protiv SARS-CoV-2 tipa koronavirusa, a to trenutno znači da ne može da uđe na teritoriju SAD. I, imajći u vidu da se upravo na američkoj teritoriji održava sledeći, poslednji u 2022. godini grend slem turnir, Ju-Es Open, tu na scenu stupaju Srbi iz Amerike, o kojima u jednoj od svojih glavnih vesti, na naslovnoj stranici sopstvenog sajta, piše ruska agencija "RIA Novosti".

Ona navodi sledeće:

"Srpsko-američka glasačka alijansa (SAVA) napisala je pismo predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Džou Bajdenu, sa molbom da se Novaku Đokoviću dozvoli da učestvuje na Ju-Es openu, koji se održava u avgustu.

U ovom trenutku, stranci koji se nisu vakcinisali protiv koronavirusa ne mogu da uđu u tu državu, a autori pisma navode da upravo jedan od predsedničkih proklamacija (10294) govori o tome da predsednik SAD ima diskreciono pravo da iz postojećih kovid-protokola nekoga 'isključi' (odnosno, omogući mu da nevakcinisan uđe u zemlju, prim. prev.), ako je to u skladu sa nacionalnim interesima Sjedinjenih Američkih Država".

Srpsko pismo Bajdenu glavna teniska vest na portalu RIA Novosti / Screenshot / ria.ru

I, dok se ruski mediji dive i dovitljivosti, a i hrabrosti Srba iz SAD da lično od tamošnjeg predsednika traže da Nole zaigra na tamošnjem grend slemu, o čemu svedoči i naročito isticanje ove vesti, "Novosti" podsećaju na još jedan podatak, koje su i ranije objavile.

U članu 3, stavu devetom pomenute predsedničke proklamacije, dozvoljava se ulazak nevakcinisam stranim osobama ako se njihov ulazak može smatrati od nacionalnog značaja za SAD. Kako u tom devetom stavu Džozef Bajden ovlašćuje još troje ljudi iz vlasti da izuzeće daju (u pitanju su državni sekretar SAD, sekretar za državnu bezbednost i sekretar za transport), i njima je Srpsko-američka glasačka alijansa uputila isti zahtev, da se Noletu dozvoli ulazak u zemlju.

Foto: N. Paraušić/Profimedia

Podsetimo, Novak Đoković ima 21 grend slem titulu i od osvajanja Vimbldona na drugom mestu "večne liste", pretekavši Rodžera Federera koji je ostao na 20. Na prvoj poziciji je Rafael Nadal, sa 22 grend slem pehara, od kojih je onaj u januaru, na AusOpenu, osvojio nakon što je Nole kao branilac titule deportovan iz Australije.

Na Ju-Es Openu, iako je tvrda podloga Novaku omiljenija nego Rafi, Nadal ima više pehara od Đokovića - Španac ih je osvojio četiri (2010, 2013, 2017. i 2019. godine), a Novak je u njujorku bio grend slem šampion u tri navrata (2011, 2015. i 2018. godine).

Bonus video: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije