RAFI SE SMEŠI 22. SLEM: "Bik sa Majorke" mogao bi da pobegne dva koraka Đokoviću u GOAT trci

Goran ČVOROVIĆ

05. 06. 2022. u 08:30

KRENUĆE "Bik sa Majorke" danas (15.00) u pohod na svoju četrnaestu parisku titulu i ukupno 22. grend slem u karijeri. Ako u tome uspe protiv mlađahnog Kaspera Ruda (8. ATP), pobeći će Novaku za dve dužine. To će biti značajna razlika koju valja stići. A vreme curi.

РАФИ СЕ СМЕШИ 22. СЛЕМ: Бик са Мајорке могао би да побегне два корака Ђоковићу у ГОАТ трци

Foto AP

Stigao je Nadal u Pariz sa povredom stopala i rezultatima iz Madrida i Rima koji nisu obećavali. Ali, Rafa je na Rolan Garosu neko drugi. Kad istrči na "Šatrije", iz osnova se menjaju dimenzije.

- Ako volite ono što radite, nastavljate to da radite. Ako volite da igrate golf, nastavite da igrate golf. Nastaviću da igram tenis, jer volim to što radim. Uživam na terenu. Ako sam dovoljno zdrav, volim da se takmičim. Osećam se u svojim godinama još uvek konkurentnim. Igrao sam, borio sam se, uradio sve što sam mogao da sebi dam šansu da budem tu gde jesam i srećan sam što sam ponovo u finalu Rolan Garosa. To mi mnogo znači - poručio je "domaćin" na pariskoj šljaci.

Mogao je da ga iznenadi u osmini finala Kanađanin Feliks Ože-Alijasim s kojim se nadmetao sve do petog seta. Kada je preskočio tu prepreku, barijera više nije bilo.

Protiv Novaka je ubacio u sledeću brzinu, igrao na sve ili ništa. Zbog peha koji je doživeo Zverev u polufinalu, nikada nećemo saznati da li je Nemac mogao eventualno da priredi iznenađenje i da li se Rafa ispraznio u meču protiv još uvek prvog reketa sveta.

Od tada je imao dovoljno odmora. Finale na Rolan Garosu je nešto posebno za njega. Tu priliku, da udari četrnaestu "recku", sigurno neće propustiti, iako hvali svog protivnika:

- Imam veliko poštovanje prema njemu i njegovoj porodici. Najpre, što se tiče prijatelja. Sjajan je momak. I kao igrača ga, naravno, veoma respektujem. Uradio je mnogo sjajnih stvari poslednjih nekoliko godina. Njegov renking najbolje govori o tome. Kasper je profesionalac. Ima veoma dobar karakter za igranje tenisa. Opušten je, skroman. Uvek je raspoložen za učenje. Volim da vidim dobre osobe kako ostvaruju svoje snove. Srećan sam zbog Kaspera. On za mene nije veliko iznenađenje. Jedan je od kandidata za pobedu na svakom turniru na šljaci - kaže Nadal.

S druge strane, Rud je izborio svoje prvo finale grend slema. Ujedno je i prvi Norvežanin u toj situaciji. Trinaest godina mlađi teniser, predstavnik nove generacije, takođe će dati sve od sebe da iskoristi priliku koja mu se iznenada pružila i koju je igrom zaslužio, da savlada svog idola u čijoj je akademiji potekao.

- Veoma sam uzbuđen. To je nešto o čemu svi igrači sanjaju kao mladi. Imam mogućnost da igram grend slem finale, koje sam uvek ugledao na TV i, naravno, daću sve od sebe - poručio je pre meča Norvežanin.

Zna da je igrati protiv Rafe u finalu Rolan Garosa verovatno najveći izazov koji postoji u ovom sportu.

- Osvojio je 13 finala, što bi moglo da zvuči kao da me čeka nemoguć zadatak. Očigledno će biti teško. Svi znamo koliko je veliki šampion i kako dobro igra u najvažnijim trenucima i najvećim mečevima. Pokušaću da uživam. Biću autsajder i trudiću se da sanjam o velikim vinerima i neverovatnim relijima, jer to je ono što će biti potrebno ako želim da imam bilo kakvu šansu. Moram da verujem da to mogu. Neverovatno je biti tamo gde su bili igrači poput Federera, Đokovića, Tima - istakao je Rud.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni