NOVAK ĐOKOVIĆ, ZA ROĐENDAN, PRIČAO ZA "NOVOSTI": Juriš na 21. grend slem? Pa, 2+1 je tri, a tri je jako bitan broj za Srbiju...

Od stalnog dopisnika iz Pariza - Goran Čvorović

22. 05. 2022. u 09:15

NAJBOLJI teniser na svetu Novak Đoković danas slavi 35. rođendan. "Novosti" su imale retku privilegiju da, za ovaj svečani dan, sa Noletom, na Rolan Garosu, gde se trenutno nalazi na putu ka odbrani titule, ekskluzivno porazgovaraju o ovom broju, i svim onim drugim brojevima koji su važni u životu prvog reketa na planeti.

НОВАК ЂОКОВИЋ, ЗА РОЂЕНДАН, ПРИЧАО ЗА НОВОСТИ: Јуриш на 21. гренд слем? Па, 2+1 је три, а три је јако битан број за Србију...

FOTO: AP

A tih brojki ima puno i sve one zauzimaju neko posebno mesto u rasporedu stvari koje čine da i na ovaj način Nole bude poseban i drugačiji. Tako smo i osmislili ovaj atipični intervju: da se sve vrti oko brojeva, koji obiluju u Novakovoj karijeri.

U nedelju ćete izbrojati 35 godina. Osećate li se još mladim i u punoj snazi?

- Trideset pet? Tri plus pet je osam. A osam je broj koji simboliše i označava večnost. Tako da osećam da mogu da igram tenis večno.

Godine su samo broj?

- Tačno!

Koliko dugo još mislite da možete da budete broj jedan?

- Voleo bih da budem taj broj dok god budem igrao tenis! Da li je to moguće? Pa, sve je u životu moguće. Uvek imam najviše ambicije u ovom sportu. Naročito kada igram na najvećim turnirima. Najveći turniri i jesu moj prioritet. Zapravo, drugačije i ne znam. Uvek se spremam da osvojim, ne spremam se da igram!

Novak Đoković/FOTO: AP

Koji je to broj godina u kojima ćemo vas još gledati na terenu?

- Nemam taj broj u glavi. Kada je tenis u pitanju, ne želim sebi da postavljam bilo kakvu granicu. Ako postavim broj, onda se igram sa svojim umom. I onda pomalo dam svest činjenici da postoji granica. A to ne bih želeo.

Šta brojite, a šta ne brojite u tenisu?

- Ono što je očigledno, što uvek mora da se broji: poene. Nekako si uvek svestan rezultata. Retko kada, zapravo, gledam u ekran na kom se prikazuje skor! Ipak, čujemo i sudiju. U principu, toliko godina igram, da sve ide nekako automatski, tako da sam uvek svestan rezultata i značaja tog momenta. Iako je, možda, bolje da ponekad nisi svestan, jer u tom slučaju imaš manji pritisak.

Brojite i titule?

- Iskreno, ne znam tačno da li mi je ova u Rimu bila osamdeset šesta ili osamdeset sedma! Ne znam ukupan broj, ali znam da je tu negde. U suštini, ne sećam se baš tačno brojeva svih titula, gde sam ih osvajao i koliko puta. Znam za Rolan Garos: dvaput! Za grend slemove, u principu, znam, a za ostale, slabo.

Da li ste svesni koliko ste postigli u ovom sportu, kada ni sami ne znate broj titula?

- Hajde da kažemo da je to privilegija!

Novak Đoković/FOTO: AP

Kada smo kod grend slemova, jurite broj 21 u Parizu. Koliki su vam izgledi da ga i sustignete?

- Dvadeset jedan? Dva plus jedan je tri. A tri je jako bitan broj za Srbiju. Sveto trojstvo. Idemo!

Sin Stefan vam je stigao do broja 1. Osvojio je nedavno svoj prvi turnir. Vidite li ga kao naslednika na teniskom terenu?

- Stefan ima sedam godina, igrao je jedan turnir, osvojio ga je, sedam plus jedan jednako je osam. A ja imam 35 godina, tri plus pet je opet osam. Tako da se to podudara! Šalu na stranu, on pre svega treba da vidi sebe kako uživa na terenu. A to je trenutno slučaj. Rezultat sam po sebi nije bitan, pogotovo ne sada. Video sam na primeru moja dva mlađa brata koliko je taj pritisak, koji sam stvorio svojim rezultatima, prouzrokovao mnogo emocionalnih trauma i problema. Prosto, ne želim ni u jednom trenutku da razgovaramo o njegovoj karijeri ili uspesima. Bitno mi je da on izabere ono što želi da radi. Ako je to tenis, naravno da ću dati sve od sebe da mu pružim najbolju moguću karijeru.

Koje biste tri najvažnije stavke u životu pobrojali?

- Na prvom mestu je ljubav. Ona je najviša moguća vrednost, vrlina, osećanje. Više ljubavi nam treba, jednih za druge. A razumevanje, prihvatanje, poštovanje, to je sve deo ljubavi. Zatim, to su mir, harmonija i sklad. To je nešto ka čemu uvek težim. Iako se bavim profesionalnim sportom, gde su uvek prisutni neka vrsta strasti, energije, takmičenja. Veoma je bitno balansirati s tim. Treća stavka bi bila opraštanje.

A zdravlje?

- Kada si u ljubavi, onda si i zdrav. Tako gledam na to. Manjak ljubavi prouzrokuje i bolest.

Ovaj razgovor ima trinaest pitanja. Jeste li sujeverni i šta mislite o broju 13?

- Mislim da je 13 srećan broj, a ne nesrećan!

Šta vam znači broj 1.001 koji u pobedama nosite iz Večnog grada?

- Za 1.001 kažu u numerologiji da je broj koji vas povezuje s anđelima čuvarima. Oni su tu. Osećam njihovo prisustvo i molim im se da me podrže u Parizu!

Ništa nije slučajno

UVOD u intervju o brojevima dogodio se na konferenciji za medije, gde je Novak, na pitanja "Novosti", govorio o značaju "Teslinih brojeva".

- Veliki sam poštovalac i ljubitelj Nikole Tesle, kao i većina ljudi na ovoj planeti, koji znaju za njega. On je govorio da se tajne univerzuma otključavaju onda kada se razume značenje brojeva 3, 6 i 9. Da sada ne ulazimo u to, jer nisam iz te sfere, niti kompetentan da o tome pričam, iako me veoma interesuju i brojevi, i simbolika koja ih prati.

Rekao je i koliko mu znači ta simbolika.

- Pratili su me određeni brojevi u određenim fazama karijere i na to obraćam pažnju. Nije besmisleno. Naprotiv. Veoma je zanimljivo. Neke stvari i beležim. I onda uviđam naizgled slučajnosti. A u stvari, ništa nije slučajno u životu - odgovorio je Novak na pitanje "Novosti".

Poklon monografija

"NOVOSTI" su imale priliku da među prvima čestitaju Novaku rođendan. Dopisnik našeg lista predao mu je, u ime redakcije, svoju monografiju umetničkih fotografija. U posveti je stajao i broj godina koje Nole puni.

- Niste baš morali da me podsećate na taj broj - kroz osmeh je, šaleći se, prokomentarisao Novak i srdačno se zahvalio na poklonu.

Listajući, najviše se zadržao na fotografijama borbenih kola tokom uličnih protesta u Parizu i sakupljača osnovnih sirovina na ulicama Beograda.

BONUS VIDEO: Novak Đoković - pet tajni zbog kojih je postao najbolji na svetu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)