NOVAK (NE)GUBI KRUNU U MELBUURNU: U slučaju da propusti australijsku turneju Đoković bi mogao da ostane bez prvog mesta

Đ. SAMOILOVIĆ

27. 12. 2021. u 20:17

HOĆE li otići ili ne? Da li je vakcinisan ili ima valjan medicinski razlog da to ne učini? Poslednjih dana, novinski stupci posvećeni teniskom izveštavanju, kao i rubrike na sajtovima namenjene "belom sportu", a dotiču se Novaka Đokovića, izgledaju manje-više isto.

НОВАК (НЕ)ГУБИ КРУНУ У МЕЛБУУРНУ: У случају да пропусти аустралијску турнеју Ђоковић би могао да остане без првог места

Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Dilema se rasplamsala potencijalnim propuštanjem ATP kupa u Sidneju (od 1. do 9. januara) oko kojeg se najbolji na svetu još nije oglasio, sada se postavlja pitanje hoće li i na Australijan open (od 17. do 30. januara)?

E, sada, dok Novak zvanično ne istupi i obrazloži svoju odluku, moguće je samo spekulisati i nagađati, ali sigurno je da ukoliko propusti "Ozi open", može da ostane bez prvog mesta na ATP listi. Međutim, i za to je potrebno da sklope brojne kockice glavnim konkurentima - Danilu Medvedevu i Saši Zverevu.

Znatno čistija i povoljnija situacija je u slučaju Rusa, Đokovićevog vernog pratioca na renkingu "muškog" karavana, koji je na jučerašnjem preseku zaostajao 2.900 poena za Novakom.

U slučaju da Medvedev reprizira prošlogodišnja izdanja sa ATP kupa i trijumfuje u Sidneju sa "zbornajom", pa zatim osvoji drugu grend slem krunu u karijeri, kasnije u Melburnu, prestići će Novaka i skinuti ga sa trona, na kojem se "baškari" skoro 22 meseca, sve ukupno 353 sedmice, kada se pogleda cela karijera.

Računica kaže da će Novaka propuštanje reprezentativnog takmičenja u Australiji koštati 140 bodova, neodlazak u Melburn još 2.000, i pašće na cifru od 9.400, dok je Medvedevu na talonu, u slučaja trijumfa na ATP kupu zaostatak od 760 poena za našim asom, a potencijalni "profit" je 800 u odnosu na prošlogodišnji rezultat (finale, 1.200 poena), ako podigne pehar u Melburnu.

Zverev ima uslov manje, odnosno ne mora da odbrani bodove sa ATP kupa, ali onda ima imperativ slavlja na Australijan openu, jer je lane stigao do četvrtfinala i brani "porciju" od 360 bodova.

U svakom slučaju, kao što je i navedeno, sve ovo može da se podvede pod spekulaciju i rubriku "šta ako", jer ukoliko Novakov odgovor na pitanje "Hoćeš li igrati na Australijan openu?" bude pozitivan, svakako će biti prvi favorit za 10. krunu u, od milošte nazvanom "Melburniću", i 21. grend slem titulu u karijeri, čime bi nastavio vladavinu na čelnoj poziciji svetske rang-liste i poteru za rekordom Štefi Graf, koja je na vrhu ženskog karavana provela 377 nedelja. 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024