BRUKA I SRAMOTA: Ono što je Novak Đoković doživeo u Australiji je nečuveno

D. N.

17. 12. 2021. u 18:05

NOVAK Đoković je svašta doživeo u karijeri a da ne spada baš u prijatne stvari, ali najnovija dešavanja iz Australije prvazilaze sva ranija.

БРУКА И СРАМОТА: Оно што је Новак Ђоковић доживео у Аустралији је нечувено

Foto: Tanjug/AP

Kritikovali su Noleta i strani novinari, nekada zbog povika na terenu, nekada zbog lomljenja reketa, a prilično zbog organizovanja (humanitarne!) Adrija turneje na početku pandimije novog koronavirusa, iako su turniri koje je osmislio bili saglasni tada aktuelnim zdravstvenim propisima država u kojima su se odigravali.

Kritikovali su Noleta i neki teniseri, pojedini jer je rešio da formira svojevrsni Sindikat igrača ("PTPA"), pojedini jer... nemaju šta pametnije da rade (Nik Kirjos), ali sada je australijski medijski gigant ABC rešio da ode korak dalje.

Da bi se pojasnila ta bruka, treba najpre podsetiti na jednu važnu tenisku informaciju.

Novak Đoković je 2021. godinu priveo kraju uz novo priznanje: sedmi put je u izboru Međunarodne teniske federacije (ITF) proglašen za najboljeg igrača na svetu, čime je nadmašio je i sopstvenog idola Pita Samprasa, koji je u karijeri šest puta bio laureat.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ITF Tennis (@itftennis)

I, kako je Nole to priznanje dobio u muškoj konkurenciji, a Australijanka Ešli Barti u ženskoj, bilo je logično da se te dve informacije zajedno i saopšte australijskoj javnosti. ABC je to najpre i uradio, uz naslov "Novak Đoković i Ešli Barti krunisani kao ITF sveski šampioni za 2021", a tekst je započet rečima "Svetski broj 1 u muškoj konkurenciji, Novak Đoković, proglašen je za svetskog šampiona u izboru Međunarodne teniske federacije rekordni sedmi put, dok je ženski broj 1, Ešli Barti, to u konkrenciji dama".

Ali, nedugo zatim, desio se skandal.

Kako su primetili pojedini Noletovi navijači, ABC je vrlo brzo posle objavljivanja inicijalne vesti - potpuno uklopnio Đokovića i iz naslova, i iz uvoda.

Umesto njegove, stavljena je fotografija domaće teniserke, naslov je postao "Eš Barti proglašena za svetsku šampionku za 2021. godinu od strane ITF-a", a uvod je promenjen u "Nagrada je poslednja u seriji priznanja za najbolju teniserku sveta, koja je ove godine osvojila i Vimbldon".

- Prvobitna objava je sadržala i Novaka Đokovića. Ali, to više nije slučaj. Zašto? Ko je doneo tu odluku?, upitala je jedna Noletova navijačica na Tviteru, pozvala "ABC Australija" da odgovori, ali... odgovora nije bilo.

Možda odgovor leži u činjenici da ne mali broj australijskih medija zdušno agituje da se "antivakseru Novaku Đokoviću nikako ne dozvoli medicinsko izuzeće (koje nije ni tražio!) za ulazak u državu", a sve povodom tvrdnji da, "čim se nije izjasnio da li je vakcinisan protiv koronavirusa ili nije, onda sigurno nije, pa što bi mu se dozvolilo da igra na Australijan openu, kad je već vakcinacija obavezna da bi se učestvovalo".

Izgleda, međutim, da vakcinacija uopšte neće biti uslov za nastupe na Australijan openu, a izgleda da za to pojedini australijski mediji ne haju previše. Čim uoče "grešku", poput isticanja Novaka Đokovića u naslovima kao neke pozitivne pojave, odmah je "isprave" - tako što Srbina - obrišu.

A uradili su to upravo sada, na koncu 2021, u kojoj je Đoković imao istorijsku sezonu.

FOTO: Tanjug

U njoj kojoj je osvojio tri grend slema (Australijan open - i to treći put u nizu, Rolan Garos, Vimbldon), a igrao je i finale Ju-Es opena. Priželjkivao je srpski as i zlato na Olimpijskim igrama u Tokiju, gde je poražen u polufinalu od Aleksandera Zvereva, a onda nije uspeo ni u borbi za bronzanu medalju. Ipak, sezona kakvu je imao, uopšte se ne događa često u "belom sportu", no ni to nije bilo dovoljno da izbegne "brisanje" u Australiji.

BONUS VIDEO: Novak Đoković - pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)