NOVAKOVA SEZONA REKORDA: Stigao do 20. gren slema, rušio dostignuća Rodžera i Rafe

G. K.

05. 12. 2021. u 17:43

NIJE Novak Đoković okončao 2021. onako kako je želeo, osvajanjem Dejvis kupa za svoju zemlju.

НОВАКОВА СЕЗОНА РЕКОРДА: Стигао до 20. грен слема, рушио достигнућа Роџера и Рафе

FOTO: AP

Međutim, iako je zajedno sa svojim reprezentativnim drugovima takmičenje završio u polufinalu porazom od Hrvatske (1:2), pri svođenju računa na kraju godine može da bude i te kako ponosan na sve učinjeno, jer je oborio nekoliko rekorda u teniskom svetu za koje se mislilo da su neoborivi.

Istakao je najbolji teniser sveta još na početku, tamo negde u januaru da otvara sezonu lova na rekorde. Naglasio je njih kao prioritete. Prvi i najznačajniji koji je premašio jeste broj nedelja na vrhu ATP liste. U martu je prestigao do tada Rodžera Federera čijih 310. nedelja na čelu je bilo dugo nedodirljivo. Đoković se od tada nije ni sklanjao sa liderske pozicije, a na njoj će sigurno ostati najmanje  do januara 2022. čime će stići do brojke od 357 sedmica kao prvi reket sveta!

Drugo dostignuće predstavlja broj puta koliko je takmičarsku godinu završavao na prvom mestu. Ovo mu je ukupno sedmi put u karijeri po čemu se izdvojio ispred svog idola, Pita Samprasa koji je šest puta bio na pol-poziciji. To je ostvario osvajanjem mastersa u Parizu, a u Gradu svetlosti je pored tog, oborio rekord i po broju mastersa (37) - jedan više od Nadala.

Osvajanjem tri od četiri grend slema (Australijan open, Rolan Garos i Vimbldon) izjednačio se po broju titula na najvećim turnirima sa Nadalom i Federerom (20), a porazom u finalu Ju-Es opena od Danila Medvedeva je (zasada) propustio priliku da i u tom segmentu bude neprikosnoven i da pride još od Roda Lejvera (1969) postane prvi igrač koji je zaokružio "kalendarski slem". 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)