MAJSTOR DRAME! Đoković od sjaja do očaja i nazad, kroz neviđeni triler do pobede u Parizu!

D. N.

02. 11. 2021. u 15:59 >> 23:22

NOVAK Đoković se plasirao u treće kolo ATP mastersa u Parizu i to nakon što je posle dramatičnog meča nastavio svoju nepobedivu seriju protiv Martona Fučoviča.

МАЈСТОР ДРАМЕ! Ђоковић од сјаја до очаја и назад, кроз невиђени трилер до победе у Паризу!

Tanjug/AP

Srbin je mađarskog tenisera savladao uz velike muke sa 6:2, 4:6, 6:2, čime se plasirao u osminu finala u kome će za rivala imati boljeg iz meča Gael Monfis - Adrijan Manarino.


Posle 50 dana pauze od poslednjeg takmičarskog nastupa u pojedinačnoj konkurenciji, finala Ju-Es opena, Nole je rano zagospodario centralnim terenom u francuskoj prestonici. Ali, ta dominacija nije baš trajala od početka do kraja. Naprotiv, desio se jedan baš dugi prekid, a onda i napeta završnica.

Šta je razlog tome, ostaje da se vidi. Možda činjenica da je zbog dugog trajanja prethodnih mečeva, skoro dva sata kasnije u u odnosu na prvobitno predviđeni termin izašao na igralište, ali mu to isprva nije smetalo da "radi šta mu je volja" sa rivalom.

Tanjug/AP

Novak Đoković


Za samo 15 početnih minuta, uz jedan brejk i svega jedan izgubljen poen na servise suparnika, poveo je sa 3:0, i time napravio početni korak ka četvrtom trijumfu nad Fučovičem. Naravno, nije se 40. igrač sveta ni tada predavao, bilo je gemova koji su umeli da potraju i po sedam, osam minuta, ali ne samo da nije uspevao da ozbiljnije pripretio Novaku, već je osvojio svega 40% poena u prvom setu. To, možda, i ne treba da čudi imajući u vidu da je srpski as ubacio 77% prvih servisa gde treba, a imao je skoro dvostruko manji broj neiznuđenih grešaka, 8 naspram 13.


Druga deonica je, međutim, donela drugačiju sliku na terenu. Fučovič je zaigrao daleko konkretnije, Noletu se dešavalo i da ima po nekoliko grešaka u nizu, pa je najpre usledio maratonski gem na njegov servis (za 1:1), a potom i brejk Mađara. Od toga se Đoković, na iznenađenje svih njegovih pristalica, nije oporavio u tom segmentu meča, pa je bez prilike za brejk - set i izgubio.


U trećem je drama bila gotovo neprestana. Naročito nakon što je Novak poveo sa 3:1. Jer, na taj brejk Fučovič je ekspresno odgovorio istom merom, a onda je šesti gem trajao skoro sedam minuta. Završio se trećim uzastopnim brejkom, i to kada je Đoković iskoristio četvrtu šansu za to u tih sedam minuta.


Posle 4:2 na semaforu, autsajder je shvatio da mora da uloži nadljudski napor da bi nadljudsku tenisku veličinu pobedio, ali... čudo je pred ponoć imalo neka druga posla, daleko od centralnog terena u Parizu.
 
KRAJ! Đoković - Fučović 6:2, 4:6, 6:2

6:3 - Set i meč za Noleta! Đoković je "odservirao" trijumf, uz samo jedan izgubljeni poen.

5:3 - Imao je Novak Đoković meč loptu, ali ju je spasao Mađar i, nedugo zatim osvojio servis gem. Sada će Đoković servirati za pobedu.

5:2 - Svaka čast, Nole! Psihološki pritisak je bio ogroman, ali je on odservirao kako to i dolikuje najboljem na svetu, "potvrdio" brejk i došao na gem od pobede.

4:2 - Brejk Đokovića! Kakav susret, treći brejk u nizu! Novak nije iskoristio prve tri brejk lopte u ovom gemu, ali četvrtu jeste za novo vođstvo od "dva razlike". Može li da zadrži stečeno?

3:2 - Brejk Fučoviča! Šta se ovo dešava, kakav meč!? Imao je Đoković i gem loptu, ali... ne da se 40. igrač sveta. Video je da mnogo toga može na ovom susretu, pa ne odustaje ni jednog momenta.

3:1 - Brejk Đokovića! To se čekalo! Sjajna igra najboljeg na svetu, bez poena je osvojio servis-gem rivala!

2:1 - Smeška se Novak na stolici, posle osvojenog gema za novo vođstvo. Igra bolje nego u drugoj deonici, to je evidentno, ali - ni Fučovič ne odstupa od dobrog nastupa s osnovne linije. Biće ovde zanimljivo u završnici, nema šta.

1:1 - I dalje se odlično bori momak koji nikad nije u životu pobedio Đokovića. Dozvolio je Novaku samo jedan poen i servisima došao do izjednačenja.

1:0 - Treći set Đoković "otvara" servisima i to dobrim. Osvaja prvi gem uz jedan izgubljeni poen.

U drugom setu oba rivala su imala po sedam neiznuđenih grešaka, ali je Fučovič bio agresivniji - ostvario je 13 direktnih poena, Novak osam.

Tanjug/AP

Novak Đoković

4:6 - Set za Fučoviča! Bez greške je odigrao Mađar u poslednjem gemu, a bez izgubljenog poena ga je dobio. Time i set... Treći će odlučivati o pobedniku.

4:5 - Ne da se Đoković, treći put u nizu uzima gem "sa nulom", ali serviraće Fučovič za osvajanje drugog seta, tj. izjednačenje na 1:1.

3:5 - Opet Novak uzima dva poena na servise rivala, opet gem osvaja mađarski teniser.

3:4 - Drugi uzastopni put Đoković osvaja servis gem bez izgubljenog poena. Potpuna koncentracija na ono što sledi...

2:4 - Ne da se Fučovič. Jeste Nole osvojio dva poena na servise suparnika, ali ne i više od toga. I dalje brejk prednosti ima 40. sa ATP liste, a serviraće sledeći Đoković.

2:3 - Konačno pravi odgovor Novaka Đokovića. I on je osvojio gem na svoje servise "sa nulom", pa je sada pritisak prebacio na drugu stranu mreže, jer servira igrač koji ima brejk prednosti.

1:3 - Nastavlja mađarski teniser ono što je započeo. I to prilično impresivno: osvojio je servis-gem, a da najboljem igraču sveta nije dozvolio nijedan jedini poen.

Tanjug/AP

Marton Fučovič

1:2 - Brejk Fučoviča! Onaj dugačak prethodni gem kao da je bio najava rezultaskog uspeha Mađara, koji je prvi put na ovom meču "oduzeo" servis Novaku. Đoković je osvojio dva poena na svoje početne udarce, sada gubi sa 1:2, a njegov suparnik će sledeći servirati.

1:1 - Maratonski gem! Imao je Nole prvu brejk šansu u drugom setu, i to nakon što je vodio sa 0:30 i 30:40, a onda je Fučovič uspeo da se "održi u životu", pa da posle dve kvalitetnim potezima izgrađenih prednosti dođe i do treće - i to uz veliku "pomoć" mreže. To ga je dodatno osokolilo, pa je posle ukupno 12 poena osvojio servis gem.

1:0 - Odličan početak drugog seta za Noleta, uz samo jedan izgubljeni poen osvojio je uvodni gem.

6:2 - Brejk i set za Đokovića! Nezaustavljivo deluje Nole, nema šta. Iako je njegov rival vodio sa 30:0, osvojio je sve preostale poene u osmom gemu ovog meča i, "oduzevši servis" Mađaru, brejkom završio prvu deonicu u svoju korist. Trajala je 37 minuta, a u njoj je Nole "uzeo" 60% odigranih poena (34 od 57).

5:2 - Đoković igra bez greške u ovim trenucima. Ekspresno dobijen gem, "sa nulom", zahvaljujući činjenici da su sva četiri prva servisa bila izuzetna.

4:2 - Nema šta, podiže mađarski teniser nivo igre. Time i ovaj meč postaje dodatno zanimljiviji za gledanje, jer i Novak ne odustaje od ideje da što pre reši i set, a i susret u svoju korist. Poveo je Fučovič sa 40:15, posle dve naredne razmene bilo je izjednačeno, a nedugo zatim Đoković je imao i brejk loptu. Izvukao se tada njegov suparnik, pa serijom dobih poteza uspeo da osvoji servis-gem. Za jedan od njih - dobio je i aplauz od najboljeg igrača na svetu.

4:1 - Sve interesantnija borba u francuskoj prestonici. Em je Fučovič sve vreme odolevao, em je na 40:40 Đoković morao da, nenadano, zameni reket jer sa prvobitnim nešto nije bilo u redu. Nije ga to uzdmralo, pa je novom mini-serijom od dva poena u nizu došao do 4:1.

3:1 - "Upisao" se na semafor i Marton Fučovič. Za razliku od prvog njegovog servis gema, u kome je Đoković osvojio četiri od pet odigranih poena, sada je Mađar bio uspešniji sa 4:2 u dobijenim razmenama. Sledeći će servirati Novak.

3:0 - Najzanimivljiji gem dosadašnjeg toga susreta. Đoković je natrčao na nešto jači otpor suparnika, pa je do 30:30 došao posle odličnih izlazaka na mrežu i voleja za koje Fučovič nije imao rešenje u trenucima kada je imao minimalnu rezultatsku prednost. A onda, kao na startu meča, Novak je uzastopnim poenima rešio gem u svoju korist.

2:0 - Brejk Đokovića! Mađarski teniser je rano ušao u problem sa servisima, što je Nole iskoristio da za tili čas povede sa 0:30. A kako je Fučovič potom jednu dužu razmenu završio slanjem loptice van terena, Novak je došao do tri uzastopne brejk lopte. Prvu nije iskoristio zbog dobrog forhenda rivala, ali drugu jeste posle fantastične dijagonale iz potpune defanzive - 2:0!

1:0 - Đoković je dobro otvorio ovaj meč, poveo je sa 30:0 i 40:15, a onda se malo pomučio jer je rival uspeo da poravna rezultat. Međutim, posle ukupno tri minuta igre, sa dva "vezana" poena, Nole je osvojio servis-gem i poveo.

21.22 - Meč je, konačno, počeo!

Uoči meča

Posle 50 dana pauze od poslednjeg meča u pojedinačnoj konkurenciji, finala US Opena, prvi protivnik najboljeg tenisera sveta je Mađar koji je posle velike borbe savladao Italijana Fabija Fonjinija.

FOTO: Tanjug

Novak Đoković

Duel je trebalo da počne večeras u pola osam, ali je to prilično odloženo zbog trajanja prethodnih mečeva na Centralnom terenu.

Nole je bio slobodan u prvom kolu, a ako se plasira u treće, moraće malo da pričeka da bi saznao s kim će odmeriti snage. Jer, tek kada svoj meč odigraju Gael Monfis (koji je u drami pobedio Miomira Kecmanovića) i Adrijano Manarino, ukupni pobednik tog dela žreba postaće naredni Đokovićev rival.

Kako su dosad igrali Đoković i Fučovič?

Nole i Marton sastali su se tri puta na ATP turneji, a naš as je sva tri puta izlazio kao pobednik. Zanimljivo je da su dva od ta tri susreta bila na grend slemovima i oba puta je Novak na kraju osvajao pehar.

Ove godine Novak Đoković je slavio u četvrtfinalu Vimbldona sa 6:3, 6:4, 6:4, dok je 2018. u prvom kolu Ju-Es opena Mađar osvojio set - bilo je 6:3 3:6 6:4 6:0.

Poslednjeg dana iste godine sastali su se i u Dohi gde je Đoković pobedio sa 2:1, po setovima 4:6 6:4 6:1.

Masters u Parizu igra se za nagradni fond od 2.603.700 evra.

BONUS VIDEO - Đoković u vožnji biciklom po Keju

PRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a