PRODUŽIO DOMINACIJU - NEDOSTIŽAN ZA FEDERERA: Evo do kad je Novak sigurno prvi na ATP listi - sve i da uopšte ne igra!

Novosti

12. 07. 2021. u 10:00

JEDAN od najvažnijih rekorda koje je Novak Đoković sebi zacrtao prethodnih godina je broj nedelja na teniskom tronu. Dugo je delovalo nerealno da iko dostigne 310 sedmica koliko je vladao Rodžer Federer, ali danas se tog njegovog dostignuća više niko ni ne seća.

ПРОДУЖИО ДОМИНАЦИЈУ - НЕДОСТИЖАН ЗА  ФЕДЕРЕРА: Ево до кад је Новак сигурно први на АТП листи - све и да уопште не игра!

FOTO: EPA

Đoković je u martu prestigao Federera i od tada trku trči sam. Samo on zna koliko će daleko da zabode to koplje, pošto je danas počeo 329. nedelju na tronu, a osigurao je još najmanje pet.

Trijumf na Vimbldonu omogućio je Đokoviću da ostane na prvom mestu ATP liste makar do početka US opena, pa sve da ne osvoji baš nijedan poen do tog turnira, a da Danil Medvedev, drugi reket sveta, osvoji sve što se može. Jer, kada se računa rasplet za prvu poziciju u teoriji, onda se uzima u obzir najlošiji mogući scenario po Novaka. A, za tako nešto su baš male šanse da se dogode.

Sa obezbeđene 334 sedmice na poziciji broj 1 Novak Đoković je daleko najbolji u muškoj konkurenciji, a osigurao je skok na drugo mesto apsolutne liste, pošto će prestići Martinu Navratilovu (332 nedelje), te mu ostaje da preskoči i Štefi Graf, koja je ženskim karavanom vladala 377 nedelja. Naravno, dok srpski as nije nadmašio Federera, niko nije ni pominjao u bilo kakvoj uporedbi muške i ženske najdugovečnije vladare, ali sada Đokoviću guraju Nemicu kao naredni cilj koji mora da dostigne. A, kada i taj rekord obori, setiće se i nekih vladara u dublu, miks dublu...

Zanimljivo je da osvajanjem šeste krune u Londonu Đoković nije uvećao prednost u odnosu na rivale na današnjoj ATP listi. Prosto, Novak je odbranio 2.000 bodova iz 2019. godine, ali je Danil Medvedev smanjio zaostatak, jer je plasmanom u četvrtfinale popravio svoj rezultat sa prethodnog Vimbldona. Zato je danas između Srbina i Rusa 1.743 boda razlike, dok je pre turnira to rastojanje bilo 1.833 boda. Zanemarljiva promena... Pritom, u okviru godinu dana, jer je to okvir u kojem se računaju bodovi za ATP listu, Novak je odigrao 20, a Danil 26 turnira.

Na novoj ATP listi posle Đokovića (12.113 bodova) i Medvedeva (10.370) sledi Nadal (8.270), pa Cicipas (8.150), peti je od danas Zverev (7.475), šesti je Tim (7.425), ide Rubljov (6.255), osmi je sada Beretini (5.488), koji se rotirao sa Federerom (4.215), a Top 10 zatvara Šapovalov (3.625 bodova).

Kada su ostali srpski igrači u pitanju, Dušan Lajović je na 43. mestu, Filip Krajinović odmah ispod njega, Miomir Kecmanović je 49. a Laslo Đere 57. igrač sveta.

(Mocartsport)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba